Όπισθεν για την Εγνατία και επίθεση στη δημοσιογραφία

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αντιμετωπίζει σοβαρές υποθέσεις με προσωπικό και επιπόλαιο τρόπο, όπως τώρα, με το αν η Εγνατία οδός είναι επικίνδυνη ή όχι.

Αυτή τη φορά όμως, ξεπέρασε τα όρια της επίθεσης στον Τύπο, στην ενημέρωση και στο δημόσιο συμφέρον.

Με ανακοίνωσή του (δια του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας), ο κ. Καχριμάνης δηλώνει ότι πράγματα που είπε στην περιφερειακή επιτροπή, ένα όργανο διοίκησης, το οποίο υποτίθεται ότι κάνει δημόσιες συνεδριάσεις, είναι «ιδιωτική συζήτηση».

To σκεπτικό του κ. Καχριμάνη, με το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει την ολοταχώς οπισθοχώρησή του, τη στιγμή που ούτε καν το αρμόδιο υπουργείο δεν πήρε θέση για το θέμα, είναι ανήκουστο και πρωτοφανές.

Καταρχάς, στις δημόσιες συνεδριάσεις οργάνων δεν υπάρχουν «ιδιωτικές συζητήσεις» μεταξύ μάλιστα επικεφαλής παρατάξεων.

Τα όργανα δεν είναι ούτε καφενείο όπου οι θαμώνες λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω, όπως περίπου αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε το καθιστικό του κ. Καχριμάνη.

Είναι όργανα διοίκησης.

Βάσει νόμου, οι συνεδριάσεις τους είναι ανοιχτές, προσβάσιμες στους πολίτες και στην ενημέρωση, δια των επαγγελματιών δημοσιογράφων.

Αυτή τη διαδικασία ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί χρόνια τώρα να δυσκολέψει ή και να απαγορέψει, με συνεδριάσεις που γίνονται στο γραφείο του ή σε μικρούς χώρους.

Επίσης είναι ένας άνθρωπος με προσωπική πολιτική, που ξαφνικά τώρα, ελέω πιέσεων και αποκαλύψεων, θυμήθηκε ότι κάνει και «ιδιωτικές συζητήσεις» σε δημόσιες συνεδριάσεις. 

Ακόμα, είναι περιφερειάρχης και μέλος του κυβερνητικού κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί λοιπόν να εξισώνει με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο, στο ίδιο επιχείρημα ότι «είπε και μια κουβέντα παραπάνω» όπως άλλοι λένε «για την κατάρρευση του συστήματος υγείας». 

Ο κ. Καχριμάνης είναι εξουσία. Αλλά η εξουσία πρέπει να έχει όρια.

Στις δημόσιες συνεδριάσεις λοιπόν, οι δημοσιογράφοι κρατάνε σημειώσεις, κάνοντας τη δουλειά τους. Και ό,τι συμβαίνει εκεί, είναι δημόσιο. Κανείς δεν «αλλάζει καπέλα» όπως τον βολεύει, όταν πιέζεται. Μιας και ο κ. Καχριμάνης κάνει και δημοσιογραφικές νουθεσίες στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, θα έπρεπε να τα γνωρίζει τα παραπάνω.

typos-i.gr