Οι αντιδράσεις των κατοίκων έφεραν την ενημέρωση..
Μέσα από δύο εκδηλώσεις στη Ζίτσα και το Ζαγόρι, αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν όλες οι παράμετροι, κυρίως οι επιστημονικές, που σχετίζονται με την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Μία διαδικασία που μόλις ξεκίνησε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία. Τότε θα ξέρουμε αν η Ήπειρος διαθέτει ορυκτό πλούτο, πόσο και που..
Επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων ανέλυσαν σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τον υδροφόρο ορίζοντα, την σεισμικότητα και άλλα.
Αυτό που τονίστηκε από όλες τις πλευρές είναι ότι το ερευνητικό πρόγραμμα δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον. Άλλωστε στο παρελθόν έγιναν και ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα προγράμματα χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα. Μια από τις πτυχές που φωτίστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας για τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στα Άνω Πεδινά αφορούσε την πραγματική έκτασή της εντός του Δήμου Ζαγορίου.
Όπως ανέφερε ο κ.Σπύρος Παπαγρηγορίου, επικεφαλής της εταιρείας Enveco, η οποία έχει εκπονήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης για την γεωφυσική σεισμική έρευνα, η τελευταία δεν εισέρχεται στην τουριστική περιοχή του Ζαγορίου, καθώς αυτή δεν αποτελεί στόχο από γεωλογικής πλευράς.
Ο ίδιος εξήγησε ότι σε ένα σύνολο σεισμικών ερευνών 400 χλμ., στον Δήμο Ζαγορίου η έρευνα εισέρχεται κατά 15 χιλιόμετρα. Εξ αυτών, τα 8,5 χιλιόμετρα είναι φυσικής βλάστησης, τα 4 χλμ καλλιέργειες και τα 3 υπόλοιπα χλμ είναι λοιπές χρήσεις.
Η γεωφυσική έρευνα διέρχεται μεταξύ Κάτω Πεδινών και Ελαφότοπου, χωρίς να εισέρχεται στην τουριστική περιοχή του Ζαγορίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Παπαγεωργίου, η προηγούμενη έρευνα του 1997, είχε διεξαχθεί σε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις σε σχέση με σήμερα.
Η δοκιμαστική περίοδος (test line) της έρευνας στην περιοχή της Ζίτσας ολοκληρώθηκε, ενώ η κοινοπραξία Repsol – Energean, απαντώντας στις καταγγελίες της Ομάδας των Πολιτών για τη διενέργεια εκρήξεων σε μικρότερη των αναφερόμενων στο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης έκταση, επικαλέστηκε άρθρο κατά το οποίο στην συγκεκριμένη περίοδο δοκιμάζονται οι τεχνικές παράμετροι για τη διεξαγωγή της κατ’ εξοχήν έρευνας. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι δοκιμές αφορούσαν μία έκταση 500 μέτρων, έναντι των συνολικών 400 χλμ. της έρευνας.
Το διήμερο καταγράφηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων, αντιδράσεις που είτε έχουν ως αφετηρία την πολιτική θεώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην χώρα είτε τις πραγματικές περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως δεσμεύτηκε για έρευνες υπό τον αυστηρό δημόσιο έλεγχο και με τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών.