Για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στη συζήτηση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου , ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» Χρίστος Παπαβρανούσης κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση τοποθετώντας όλες τις παρατηρήσεις των συναδέλφων του κατά άρθρο στον κανονισμό που εξέδωσε αρχικά το Υπουργείο.
Έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε να εγκρίνει συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας πλήρως ανεπτυγμένου κατά άρθρο και παράγραφο.
Όμως ο Περιφερειάρχης δεν αποδέχτηκε την πρόταση αυτή και θέλησε να εισάγει δική του, η οποία δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων κι έτσι δεν εγκρίθηκε νέος κανονισμός.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συνολική πρόταση για την υγεία στην Ήπειρο κατέθεσε η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής της Παράταξης Βαγγέλης Αργύρης και οι βασικοί εισηγητές της, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στέφανος Ζούμπας και Χαράλαμπος Μπάτσης, στη συνεδρίαση στις 6 Ιουνίου, κατέθεσαν κείμενο με τις “Προτάσεις για την Αναδιάρθρωση των Συστημάτων Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου”.
Ο Βαγγέλης Αργύρης ανέφερε ότι μέσα από την ορθολογιστική μελέτη και λήψη αποφάσεων των αρμόδιων φορέων, η Ήπειρος, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην πρόκληση του καιρού μας, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της ποιότητας προσφοράς των υγειονομικών υπηρεσιών. Μια αναβάθμιση που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σαν περιφέρεια ώστε να αποτελέσει ένα από τους κύριους άξονες ανάπτυξης της. Μια ανάπτυξη που θα βασίζεται και στην παρουσία “Ιατρικού Τουρισμού” προερχόμενου από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από το εξωτερικό.
Στην προσπάθεια αυτή, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα το γεγονός της παρουσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο θεωρείται, κατά γενική ομολογία των ειδικών, ως το καλύτερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.
Σημαντικό επιπρόσθετο ρόλο, στην υλοποίηση αυτού του σκοπού, ανέφερε, καλείται επίσης να διαδραματίσει και η παρουσία των υποδομών υπερτοπικού χαρακτήρα – Εγνατία οδός, γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, λιμάνι Ηγουμενίτσας καθώς και η υπό κατασκευή Ιόνια Οδός.
Επιπλέον ανέφερε, ότι στα πλαίσια εξοικονόμησης των εξόδων νοσηλείας, μπορούμε να στοχεύσουμε και στην δημιουργία Νοσοκομειακού Ξενοδοχείου, που να εξυπηρετεί τους ασθενείς, οι οποίοι, μετά από ιατρική γνωμάτευση, δεν έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης στο χώρο του νοσοκομείου αλλά είναι και πολύ νωρίς να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Στο χώρο του ίδιου ξενοδοχείου μπορούν να διαμείνουν και οι συγγενείς των ασθενών
Οι χαρακτηριστικές προτάσεις από την πλευρά των εισηγητών της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να ζεις», Στέφανου Ζούμπα και Χαράλαμπου Μπάτση ήταν:
- Θεσμοθέτηση ενιαίας διοίκησης των μονάδων υγείας στην Ήπειρο και ενιαίο σύστημα προμηθειών.
- Επιστημονική διασύνδεση όλων των νοσοκομείων και των λοιπών υγειονομικών ιδρυμάτων.
- Κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας να μην κλείσει αλλά να αναδιοργανωθούν στα νέα δεδομένα.
- Μόνο στην Πρέβεζα απαιτούνται νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.
- Ανάπτυξη συγκεκριμένων κλινικών – ειδικοτήτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της Ηπείρου και διασύνδεση αυτών με την Ιατρική Σχολή.
- Έμφαση στην έρευνα αλλά και στην προληπτική Ιατρική.
- Αναβάθμιση των δομών πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας.
Τέλος δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πότση τονίζοντας ότι πρόκειται για απλή συρραφή των προτάσεων των φορέων του χώρου της υγείας χωρίς συγκεκριμένη πρόταση απ’ την Περιφερειακή Αρχή.
Επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» Μάκης Χατζηεφραιμίδης, Παύλος Μίχας και Δήμητρα Αναγνώστου τοποθετήθηκαν επί του θέματος και τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης σοβαρών πολιτικών προτάσεων χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Είναι αδιανόητο η Περιφερειακή Αρχή να μετατρέπεται σε συνδικαλιστικό όργανο, όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα.
Είναι αναγκαίο όλοι να δούμε την πραγματικότητα και με βάση αυτή να κάνουμε προτάσεις με σκοπό την καλυτέρευση του συστήματος υγείας στην Ήπειρο.