Ένα θέμα που πολλές φορές η Λ.Σ. ζητήσαμε να συζητηθεί στο Δ.Σ..
Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητούμε να συζητηθεί και διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας.Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη. Επίσης, την οργανωτική προετοιμασία με οδηγίες, μέσα, υποδομές, επάρκεια προσωπικού, αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της δασικής υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάλληλη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής, των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού. Θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα για την πόλη της Ηγουμενίτσας που περιβάλλεται από ένα πανέμορφο και πυκνό δάσος.
Προφανώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε για την Αττική όπως φαίνεται από τα γνωστά αποτελέσματα και στον εγκλωβισμό του κόσμου στο Μάτι που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου.
Προφανώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και για τον τόπο μας. Αλλιώς πιστεύουμε ότι θα το γνωρίζαμε.
Για αυτό σας στείλαμε με email τόσο στις 25/07/18 όσο και στις 27/07/18 τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα μας ζητώντας την σύγκληση του Δ.Σ. τόσο για να ενημερωθούμε όσο και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση τα αναγκαία. Προφορικά το ζητήσαμε και από τον πρόεδρο του Δ.Σ.
Επανερχόμαστε και ζητάμε σήμερα δημόσια πλέον την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα την αντιπυρική προστασία του Δήμου μας.
Τι μέτρα έχουν παρθεί;
Τι σχέδιο υπάρχει σε περίπτωση «ακραίων καταστάσεων», όπως μια πιθανή πυρκαγιά στο Δάσος μας;
Τι μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα και κατακαλόκαιρο για να προλάβουμε τέτοια γεγονότα ; Πως θα αντιδράσουμε σε πιθανές τέτοιες καταστάσεις;
Να ενημερώσουμε άμεσα τους κατοίκους του Δήμου μας.
Προφανώς δεν εννοούμε την επιστολή που στείλατε καθυστερημένα για τον καθαρισμό ιδιωτικών χώρων πετώντας το μπαλάκι στους κατοίκους. Αυτή η ενέργεια θυμίζει λίγο την πολιτική ,μεταφοράς των ευθυνών, της κυβέρνησης .
Προφανώς και δεν εμπιστευόμαστε το κεντρικό κράτος που από το 1998 που πήρε την αρμοδιότητα κατάσβεσης πυρκαγιών από την δασική υπηρεσία. Που διατηρεί διαχρονικά τους προϋπολογισμούς της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα. (Το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035% του ΑΕΠ. Ενώ για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς στο 2,34% του ΑΕΠ)
Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΤΙ “ΜΈΛΛΕΙ ΓΕΝΈΣΘΑΙ”
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ!!!!
Δώρης Δήμας