Αίτημα, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, για συζήτηση με θέμα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ηγουμενίτσας, με αφορμή καταγγελία για κακοποίηση των 105 σκυλιών που ζουν έγκλειστα στα παλιά σφαγεία στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηγουμενίτσας στην περιοχή Κεστρίνη, της «Φιλοζωικής Δράση Εθελοντών Ν. Θεσπρωτίας».
Το αίτημα αναλυτικά:
Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ.
Το θέμα των αδέσποτων σκύλων στον δήμο μας έχει απασχολήσει το Δ.Σ. αρκετές φορές. Είτε με καταγγελίες κατοίκων για προβλήματα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός τους , είτε με τις μηνύσεις που κάτοικοι κάνουν κατά των υπεύθυνων αντιδημάρχων σε αυτόν τον τομέα. Ποτέ όμως δεν το συζητήσαμε ολοκληρωμένα. Τόσο από την μεριά των κατοίκων, όσο και από την μεριά των αδέσποτων.
Έρχεται όμως ένα δημοσίευμα στο διαδίκτυο (https://www.zoosos.gr/katangelloun-kakopoiisi-egkleiston-skylion-sto-dimotiko-kynokomeio-igoumenitsas/#axzz7phEX4bKD )
που καταγγέλλει την κακοποίηση των έγκλειστων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ηγουμενίτσας και μας υποχρεώνει να δούμε συνολικά το πρόβλημα.
Γεννά πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
- Οι εικόνες δείχνουν εγκατάλειψη. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την κατάσταση; Ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Κυνοκομείου;
- Αναφέρεται ότι στο καταφύγιο μένουν 105 σκυλιά. Το Κυνοκομείο αδειοδοτήθηκε με κάποιες προδιαγραφές; Ποιός είναι ο μέγιστος αριθμός των φιλοξενούμενων σκυλιών; Οι πληροφορίες μας λένε 35.
- Αναφέρεται ότι τα σκυλιά αργοπεθαίνουν από τον τύφο και τον υποσιτισμό. Τι μέτρα παίρνονται για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση; Από ποιόν; Υπάρχει κτηνίατρος στον χώρο;
- Τι προσωπικό απασχολείται στο καταφύγιο; Με τι εμπειρία και εκπαίδευση;
- Αναφέρεται ότι ο δήμος περιμένει να βγει η δουλειά από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Ποιες και πόσες δραστηριοποιούνται στο Κυνοκομείο και με τι ευθύνες και χρεώσεις; Πόσες στον δήμο; Ποιος τις παρακολουθεί, τις βοηθά και τις ελέγχει;
- Υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας του δήμου με τις φιλοζωικές; Και αν όχι, γιατί; Ποιος έχει την ευθύνη. Ο νόμος είναι σαφής.
- Ποιός αποφασίζει ποιά αδέσποτα θα πάνε στο καταφύγιο; Με ποιά διαδικασία;
- Υπάρχει συνεργείο, περισυλλογής αδέσποτων; (εξειδικευμένο). Ποιός έχει την ευθύνη για αυτή την δουλειά;
- Ποιός αποφασίζει για την επανένταξη τους στο χώρο που βρισκόντανε πριν; Ποιός τα ελέγχει μετά;
Πολλά ερωτήματα μπαίνουν. Όσο ασχολείται κάποιος με τα το θέμα τόσο βρίσκει και άλλα.
Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι έχουμε στον δήμο μας υπερπληθυσμό των αδέσποτων. Σε ορισμένους χώρους είναι πάρα πολλά, και δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από τον δήμος. Είναι μια αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί στο δήμο μαζί με πολλές άλλες και μάλιστα χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και πόρους.
Τι γίνεται με την χρηματοδότηση; Αν δεν επαρκεί τι κάνει η Δημοτική Αρχή; Από ποια κονδύλια καλύπτεται αυτός ο τομέας; Πώς κατανέμονται;
Ο υπερπληθυσμός σταματάει με την στείρωση. Γεννιέται το ερώτημα τι μέτρα παίρνονται σε αυτή την κατεύθυνση; Ποιος τις κάνει; Ποιος ελέγχει τα σκυλιά για αυτό; Είναι συγκεκριμένοι οι χώροι που υπάρχει υπερπληθυσμός.
Τηρείται ο νόμος που προβλέπει τσιπάκι παρακολούθησης για κάθε σκύλο; Ποιος τα ελέγχει; Με ποιο τρόπο ;Με ποιό εξοπλισμό;
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει συζήτηση στο Δ.Σ. για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν επιτρέπεται να κρύβουμε και να αποσιωπούμε το πρόβλημα. Προφανώς την πολιτική ευθύνη την έχει η Δημοτική Αρχή. Αλλά δημοσιεύματα σαν το παραπάνω εκθέτουν συνολικά τον δήμο μας. Επομένως δεν μπορούμε να «κάνουμε τα στραβά ματιά». Έχουν ευθύνη όλοι όσοι ανέχονται αυτή την βαρβαρότητα. Χώρια που πρόκειται για κατάφορη παραβίαση των νόμων.
Για αυτό κ. Πρόεδρε παρακαλούμε να φέρετε για συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά.
Καλό θα είναι να κληθούν και οι φιλοζωικές οργανώσεις να μας μεταφέρουν την πείρα τους και τον προβληματισμό τους.
Ηγουμενίτσα 13/01/2023
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας