Αίτημα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις δομές υγείας και την πανδημία

laiki

Αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, για τις δομές υγείας στην περιοχή κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση με επιστολή της προς την Πρόεδρο του σώματος Σταυρούλα Μπραϊμη.

Το αίτημα υπογράφει ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Πρέντζας και αναλυτικά αναφέρει:

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 65 και άνω οι οποίοι κινδυνεύουν σε ιδιαιτέρως μεγαλύτερο ποσοστό από βαριά νόσηση και εισαγωγή σε ΜΕΛ και ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τα μικρά ποσοστά ενισχυτικού εμβολιασμού των ήδη εμβολιασμένων με την 3η δόση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ακόμη δύσκολο υγειονομικά χειμώνα .

Η κατάσταση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον ορεινό μας νομό είναι άσχημη και αυτό ομολογείται και από αυτοδιοικητικούς παράγοντες όπως πρόσφατα ο  Δημάρχος Ζίτσας, πλην των φορέων των υγειονομικών. Η παραμέληση ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των ασθενειών πλην covid19 είναι κοινή παραδοχή και από κυβερνητικούς παράγοντες κυρίως όσον αφορά την χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών.

Αιτούμαστε να ενταχθεί στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου λόγω της επιτακτικότητας και αναγκαιότητας να προληφθεί η μετατροπή των νοσοκομείων της Ηπείρου και κυρίαρχα του  τριτοβάθμιου ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο μονοθεματικής αντιμετώπισης του covid εις βάρος  τις αντιμετώπισης των άλλων ασθενειών. 

Μετατροπή  που αποτυπώθηκε με ένταση στην επιστολή των  διευθυντών των ιατρικών τομέων του  ΠΓΝΙ  τον Απρίλη του 2021 (επισυνάπτεται) αλλά και της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετατροπή που θα καταστεί αναπόφευκτη αν δεν ενισχυθεί η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό,  λόγω  της αύξησης της διασποράς του covid 19 στην κοινότητα και του ρόλου του ΠΓΝΙ για υποδοχή ασθενών covid από την Βόρεια Ελλάδα αλλά και λόγω του γεγονότος της αυξημένης αδυναμίας των νοσοκομείων της Ηπείρου και Λευκάδας να αναπτύξουν τις αναγκαίες κλινικές δομές για διπλή λειτουργία αντιμετώπισης covid και non covid περιστατικών, με αποτέλεσμα το ΠΓΝΙ να δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών κάθε νόσου από την περιοχή της Βδυτικής Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια στο 50% των εξυπηρετούμενων περιστατικών του.

Ενδεικτικά  δεν μπορεί σήμερα να ικανοποιηθεί από την διοίκηση του ΠΓΝΙ, το αίτημα (επισυνάπτεται) για πλήρη επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών του ΠΓΝΙ με το άνοιγμα των 3 κλειστών από τις 8 αίθουσες τακτικών περιστατικών  που  κατατέθηκε πριν από 1 εβδομάδα  από τους διευθυντές των χειρουργικών τομέων , διότι  ΔΕΝ υπάρχουν οι  20 επιπλέον νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας  που αποτελούν την βασική προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων χειρουργικών περιστατικών που λιμνάζουν στην αναμονή με κίνδυνο για την έκβαση της υγείας των ασθενών.

Χρακτηριστική επίσης είναι η αδυναμία ασφαλούς στελέχωσης του ψυχιατρικού τομέα του ΠΓΝΙ κυρίως με νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια περίοδο που οι ψυχικές διαταραχές έχουν αυξηθεί δυσανάλογα σε σύγκριση με κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν, μετά και το πέρασμα των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας από το Χ/κώστα στο ΠΓΝΙ με ΚΥΑ αλλά και η υποστελέχωση, σε ιατρικό  κυρίως προσωπικό, στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ.

Σήμερα οι αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού με αδυναμία αναπλήρωσης τους, σε συνδυασμό με τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις έως το τέλος του έτους  και τις επικείμενες λήξεις συμβάσεων 200 έμπειρων στην αντιμετώπιση του covid  συμβασιούχων καθαριότητας-, με απαρχή  την 9η του Νοέμβρη έως και το τέλος Νοέμβρη, προσθέτουν ένα επιπλέον πρόβλημα : αυτό της απώλειας εκπαιδευμένου, έμπειρου προσωπικού και της αντικατάστασης του από ανεκπαίδευτο προσωπικό με ευθύνη ιδιώτη εργολάβου καθαριότητας, στην καρδιά του χειμώνα και της κορύφωσης του 4ου κύματος, γεγονός υγειονομικά επικίνδυνο.

Γεγονός υγειονομικά επικίνδυνο και εργασιακά άδικο το οποίο θεωρούμε ότι το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να συνεισφέρει στην αποτροπή του, με στήριξη της αναγκαιότητας να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας σε covid και non covid περιστατικών στην Ήπειρο.