Ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ) για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, κρίνοντάς τες άκυρες λόγω αναρμοδιότητας και παρατυπιών στη διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την 4η Νοεμβρίου (ΑΔΑ: Ρ1ΡΧΟΡ1Γ-ΕΨΨ), η υπόθεση ξεκίνησε με την προσφυγή του δημοτικού συμβούλου και μέλους του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ, Γεράσιμου Φουσέκη, κατά των αποφάσεων 150/2024 και 163/2024 της δημοτικής επιχείρησης. Οι αποφάσεις αυτές αφορούσαν την ανάθεση έκτακτου ελέγχου, κόστους 30.000 ευρώ, στην εταιρεία LEVERAGE ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ για την περίοδο 2019-2023.

Λόγοι ακύρωσης

Στην απόφασή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρει τα εξής:

  1. Αναρμοδιότητα του ΔΣ της ΔΕΥΑΗ: Το άρθρο 20 του Ν. 1069/1980 ορίζει ότι την εξουσία να διατάξει έκτακτο έλεγχο έχει αποκλειστικά ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ. Έτσι, οι αποφάσεις του ΔΣ κρίθηκαν νομικά άκυρες.
  2. Προηγούμενοι τακτικοί έλεγχοι: Για τα έτη 2019 έως 2022 είχαν ήδη διενεργηθεί τακτικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές, γεγονός που καθιστά περιττή την ανάθεση επιπλέον ελέγχου χωρίς την αρμόδια έγκριση.
  3. Παραβίαση της διαδικασίας έγκρισης: Η απόφαση του ΔΣ για την ανάθεση στην ελεγκτική εταιρεία δεν είχε λάβει την απαραίτητη θεσμική έγκριση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γεγονός που συνιστά παραβίαση της τυπικής διαδικασίας.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διευκρινίζει ότι κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του ΚΔΚ (Ν. 3463/2006) εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Η ακύρωση της απόφασης για τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα άκυρων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, οι οποίες καταπίπτουν είτε στον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είτε στα δικαστήρια. Η απόρριψη αυτή αναδεικνύει ερωτήματα σχετικά με το σκεπτικό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης. Η επαναλαμβανόμενη ανάγκη ακυρώσεων αφήνει ερωτηματικά για την επάρκεια του διοικητικού πλαισίου και των θεσμικών διαδικασιών που ακολουθούνται, εγείροντας προβληματισμούς για την τήρηση των νομικών και διαδικαστικών προδιαγραφών από το Διοικητικό Συμβούλιο.