γράφει ο Βαγγέλης Γρ Αθανασίου
Στο χθεσινό άρθρο είδαμε τις αλλαγές που δρομολογούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης εντός του αστικού ιστού με το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση και την χρονομίσθωση οχημάτων ανά διαδρομή, όπως και την μαζικότερη χρήση των αστικών μέσων μεταφοράς με την παροχή φτηνού εισιτηρίου όπως το εισιτήριο των εννέα ευρώ τον μήνα στην Γερμανία.
Τί γίνεται όμως με τις μεταφορές δια ξηράς και θαλάσσης, τα υπερατλαντικά ταξίδια αλλά και την μετακίνηση μας για τις διακοπές μας;
Μεταφορές: Αντίδοτο η στροφή στην επιλογή και στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα και πολιτικά προϊόντα
Το πιο δύσκολο κομμάτι στην διαχείριση είναι αυτό των μεταφορών καθώς όλο το παραγωγικό μοντέλο της παγκόσμιας οικονομίας έχει αναπτύξει έναν ιστό μεταφορών από τον φτηνό τρόπο παραγωγής στις διαθέσιμες αγορές ανά τον κόσμο.
Για να σπάσει αυτό το δίκτυο ή έστω να περιοριστεί προτείνεται ένα νέο μοντέλο παραγωγικής τοπικών προϊόντων με διάθεση στις τοπικές αγορές. Ένα προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθίσταται ανταγωνιστικό καθώς ελαχιστοποιείται το κόστος μεταφοράς.
Η αρχή έχει γίνει στον πρωτογενή τομέα με την παραγωγή βιολογικών και κυρίως τοπικών προϊόντων, ακολουθεί η μετα η μεταποίηση αυτών των προϊόντων με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες ανακυκλώσιμων υλικών με αποφυγή του πλαστικού.
Στον τριτογενή τομέα νέες επιχειρήσεις όπως “startups” διαμορφώνουν εγχώριες βάσεις παραγωγής και διάθεση των προϊόντων τους με φιλικά μέσα μετάφρασης όπως οι σύγχρονοι σιδηροδρομικοί άξονες αποφεύγοντας τις οδικές μεταφορές.
Όλα στα σπάργανα θα μου πείτε, όμως η επιστροφή στην τοπική παραγωγή και διάθεση προϊόντων στις εγχώριες αγορές είναι η νέα τάση, ενώ η μεταφορά σε πιο μακρινές αποστάσεις ζητά την διαμόρφωση ενός φιλικού προς το περιβάλλον σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.
Αεροπορικά ταξίδια
Η χρήση της τεχνολογίας, του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών δίνει μια νέα διάσταση στην επιχειρηματικότητα. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να μειώσει τα επαγγελματικά ταξίδια μέσω πτήσεων τόσο στις εσωτερικές γραμμές όσο και στις μεσαίες ή ακόμη και διηπειρωτικές πτήσεις. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των πτήσεων και η μετάβαση της μετακίνησης σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα.
Τουρισμός
Και το μοντέλο του τουρισμού με αυτές τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας μοιραία θα αλλάξει ή αλλιώς θα περάσει σε εναλλακτικά μοντέλα μετακίνησης που θα διασφαλίζουν βιωσιμότητα και στο τουριστικό προϊόν αλλά και στο περιβάλλον. Και εδώ η τάση πάει σε τοπικούς πτοορισμούς σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων, όσο για τους πιο μακρινούς το ταξίδι θα πρέπει να εναρμονίζεται με τα νέα μοντέλα μετακίνησης. Κάπως δύσκολα να φανταστούμε διακοπές δίχως πτήση τσάρτερ, γι’ αυτό και το βάρος των αλλαγών πέφτει σε πρώτη φάση στην αστική μετακίνηση και λιγότερο στα μοντέλα που προαναφέραμε και τα οποία θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.