Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση που η λειτουργία του προκαλεί, η οποία δεν είχε αντιμετωπιστεί σοβαρά εδώ και χρόνια λόγω γραφειοκρατίας ή αδιαφορίας των διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, απαντώντας σε ερώτηση της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ρώτησε την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τη συνεργασία της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές με πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων. Η Περιφέρεια Ηπείρου υποχρεούται να διαθέτει σύστημα καταγραφής και ανάλυσης των ρύπων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και υποδείξεων για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου όταν απαιτείται, σύμφωνα με το κοινό των Ηπειρωτών.
Κάτι που αρνήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, λέγοντας πως η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου.
Μετά από επικοινωνία της αντιπολίτευσης με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, και σύμφωνα με τα έγγραφα που χορήγησε η ΟΛΗΓ, προέκυψε ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα που να είναι διαθέσιμα στο κοινό ή ενημερωμένα στοιχεία για τη ρύπανση κατά το 2023, αλλά μόνο για το 2022, ενώ τα διαγράμματα των αέριων ρύπων που χορηγήθηκαν περιλαμβάνουν μόνο μέσες τιμές και όχι για τις ώρες αιχμής της δραστηριότητας του λιμένα, ενώ από τις καταγραφές που υπάρχουν φαίνεται πως οι τιμές για το μονοξείδιο του άνθρακα είναι σταθερά αυξημένες.
Στην ερώτηση του “Κοινού των Ηπειρωτών”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στις διορισμένες από το κράτος διοικήσεις του ΟΛΗΓ, καθώς δεν ενδιαφέρθηκαν επαρκώς για το θέμα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας για έρευνα αγοράς για την εγκατάσταση μηχανημάτων.
“Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους τώρα”, δήλωσε ο κ. Πιτούλης, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΗΓ λειτούργησαν ως “Αλή Πασάς”, μη δίνοντας σημασία στο θέμα και χωρίς να επιδιώκουν ή να επιθυμούν συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πρόσφατα, σημείωσε ο κ. Πιτούλης, το Υπουργείο παρέδωσε ένα μηχάνημα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας που όμως αποδείχθηκε ανεπαρκές για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Μας δώσανε θερμόμετρο για να μετρήσουμε τον καρκίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτούλης.
Μάλιστα, ανέφερε, πως ενώ τα πλοία είναι υποχρεωμένα όταν προσεγγίζουν το λιμάνι να λειτουργούν με ηλεκτροκίνηση, αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα οι καπνοί να αιωρούνται πάνω από το λιμάνι.
Τέλος, σχολιάζοντας τη θέση του Ιατρικού Σύλλογου Θεσπρωτίας, ο κ. Πιτούλης υποστήριξε ότι αυτά που παραθέτει είναι υπερβολικά και συνέκρινε την κατάσταση με την πανδημία του Covid, υπονοώντας ότι θα προκαλέσει ανησυχία στον πληθυσμό της Ηγουμενίτσας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος, σε έγγραφό του μετά από αίτημα της Περιφερειακής Συμβούλου Παναγιώτας Αγγέλη, η οποία εισηγήθηκε το θέμα, σημειώνει πως «Οι πολυάριθμες προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι της πόλης, ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες, αλλά και τα οχήματα που αυτά μεταφέρουν και διασχίζουν την πόλη λόγω της έλλειψης περιφερειακής οδού είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών μικρό σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης.
Όλες οι σύγχρονες μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τόσο την νοσηρότητα όσο και την θνητότητα.
Είναι προφανές ότι θεωρούμε ότι η μέτρηση των αερίων ρύπων σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Ηγουμενίτσας είναι απαραίτητη.
Ως ιατρική κοινότητα αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα των μετρήσεων καθώς μέσω έκδοσης ανακοινώσεων θα γίνονται συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες κατοίκων της πόλης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε ώρες και ημέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα αυξημένη».
Ολόκληρη η ερώτηση της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” και η απάντηση της ΟΛΗΓ ΑΕ: