Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε το ξεπούλημα του Λιμένα Ηγουμενίτσας, κατακυρώνοντας την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στον Όμιλο Grimaldi έναντι του ποσού των 84,17 εκατ. ευρώ.
Όταν χώρες της Ευρώπης την εποχή της ενεργειακής κρίσης κρατικοποιούν βασικές τους υποδομές για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, την ίδια περίοδο η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία και εκποιεί τις αναπτυξιακές της υποδομές.
Ο Οργανισμός Λιμένα έχει κεφάλαια διαχείρισης 12 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη, μέσα στην κρίση και την πανδημία, περί τα 2 εκατ. ευρώ. Τα έργα του Λιμένα έχουν κοστίσει στο Ελληνικό δημόσιο περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ χωρίς να προσμετρούνται τα κόστη των τουριστικών και αλιευτικών καταφυγίων Συβότων, Πλαταριάς, Σαγιάδας, που περιλαμβάνονται στην παραχώρηση, η αξία της έκτασης μπροστά από το «Ξενία» που θα καταλάβει η αδειοδοτημένη Μαρίνα της Ηγουμενίτσας και φυσικά η μεγάλη υποδομή της Εγνατίας Οδού, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει πρωτίστως την κίνηση του Λιμένα.
Η όλη διαδικασία δεν έγινε με διαφάνεια από Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Δεν δημοσιοποίησαν: α) Πόσο αποτίμησαν, εφόσον το έκαναν, τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας; β) Γιατί δεν όρισαν τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό; γ) Ποιά είναι τα ποσά των πρώτων και των δεύτερων προσφορών; δ) Ποιές δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ιδιώτης με βάση την μελέτη ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ; ε) Πώς θα προστατευθούν οι περιοχές Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου από την ηχορύπανση και τα καυσαέρια των πλοίων; στ) Τί σκοπό έχουν για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα; Θα την αποδώσουν ή θα συνεχιστεί ο επί 2,5 χρόνια εμπαιγμός Δήμων και δημοτών Ηγουμενίτσας και Φιλιατών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Κυβερνητικό βουλευτή; Αν, στο και πέντε το αποφασίσουν, τι πρόκειται να αποδώσουν και με ποιο τρόπο θα γίνει η πράξη της απόδοσης;
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι κάθετα αντίθετη στην πώληση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού. Το δημόσιο να σχεδιάζει την ανάπτυξή του και να ασκεί τη διοίκησή του. Αυτά προέβλεπε ο νόμος 4597/2019 που επέτρεπε την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων, σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει στο 87% των λιμένων της Ευρώπης, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί, η Χερσαία Ζώνη. Η ανάπτυξή της Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι. Δεν είναι δυνατόν να είναι αποκομμένη από το λιμάνι της και να μην έχει λόγο για τα ζητήματα που το απασχολούν, να επιβαρύνεται από την κίνηση των οχημάτων και να μην αποζημιώνεται, να υποχωρεί η παραλία του Δρεπάνου και να μην αποφασίζει για την αντιμετώπισή του, να μη τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας μέσα στο λιμάνι και να μην έχει δυνατότητα ελέγχου. Πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι από τα τρία περίπου χιλιόμετρα του μετώπου της πόλης προς την θάλασσα του κόλπου, στους πολίτες θα απομείνουν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να την προσεγγίσουν; Όσο δε για το ποσό των 84 εκατομμυρίων, η πόλη δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος. Πηγαίνει στο σύνολό του στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.
Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα στο Δήμο Ηγουμενίτσας η Χερσαία Ζώνη που είναι έξω από τις λιμενικές δραστηριότητες. Δηλαδή όλες οι παραλίες των Συβότων και της Πλαταριάς, το Μακρυγιάλι, το Δρέπανο, ο ποδηλατόδρομος, όλος ο χώρος στα πλατάνια μαζί με τα γήπεδα τένις, το Πάνθεον, το Παλιό Λιμάνι με το Τελωνείο και το πάρκινγκ, το πάρκινγκ μπροστά από την Αστυνομία, ο παραλιακός δρόμος μέχρι την Εγνατία και όλοι οι χώροι όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης.
Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του λιμανιού Σαγιάδας, όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης, ζητάμε να αποδοθούν στο Δήμο Φιλιατών.
Καλούμε το Δήμο Ηγουμενίτσας να συγκαλέσει άμεσα, την ύστατη ώρα, συνάντηση φορέων που θα συζητήσει και θα αποφασίσει τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.
Ηγουμενίτσα 12 Οκτωβρίου 2022
Ν. Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.