Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου
Μετά τις σχεδιαζόμενες α/γ στο «Βάραθρο», πάνω από το Μαυρούδι και στο «Ζουμπρί», πάνω από το Λαδοχώρι ανάμεσα από Ηγουμενίτσα και Πλαταριά,
μένει το Τσιμπουρίκι, το Κάστρο της Ηγουμενίτσας και οι λόφοι της «Λυγιάς»!
Είναι ασταμάτητοι και αδίστακτοι.
Πασχαλιάτικα βγήκε η σχετική Ανακοίνωση.
Έχουν τις πλάτες του Υπουργείου «Περιβάλλοντος», της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), της κυβέρνησης δηλαδή, που δίνει «αβέρτα» άδειες, όταν η χώρα μας, «υπάκουη» στις εντολές των Βρυξελλών -όπως πάντα- έχει ήδη υπερκαλύψει τον αναθεωρημένο στόχο της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση» μέχρι το 2030 (ΑΠΕ 42,5%), αφού το ενεργειακό μείγμα της χώρας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν 58,1% ΑΠΕ, 35,6% Φ. Α., 6,2% λιγνίτης.
Συνεχίζουν απτόητοι, όταν ο μύθος των α/γ, έτσι όπως σχεδιάζονται, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, καταρρίπτεται και επιστημονικά, όταν με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν, επιβεβαιώνεται διεθνώς ότι δεν συνιστούν πλέον Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) και όταν οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας είναι μαζικές.
Θυμίζουμε εδώ την δουλική και κυνική δήλωση Μητσοτάκη στην γερμανική εφημερίδα «Bild» : «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη Βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».
Βέβαια την «μετάβαση» αυτή την πληρώνουμε εμείς, μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέσα από τους φουσκωμένους από το Χρηματιστήριο της ενέργειας λογαριασμούς ρεύματος, με τις μεγάλες επιδοτήσεις στα αρπακτικά της ενέργειας, με την ενεργειακή -και όχι μόνον- εξάρτηση, αλλά και οι κάτοικοι των λιγνιτοφόρων περιοχών, που οι κοινωνίες τους κυριολεκτικά διαλύθηκαν.
Ο νέος Αιολικός Σταθμός (ΑΣΠΗΕ) είναι τεσσάρων (4) α/γ συνολικής ισχύος 24 MW, με ύψος πυλώνα 170μ, (όπως φαίνεται στη σελίδα 14 της ΜΠΕ, ενώ στη σελίδα 86 αναφέρεται ύψος πυλώνα 115-135μ, απόδειξη της προχειρότητας των μελετών ή ότι αυτές είναι «copy paste», την συνέταξε το ίδιο γραφείο που έκανε και τη μελέτη για την Ηγουμενίτσα, όπου το ύψος πυλώνα ήταν 170μ.!) και με διάμετρο πτερωτής 170μ., δηλαδή συνολικού ύψους 240-255μ.
«Φυτεύεται» στη χερσόνησο «Χοιρονήσι»,ανάμεσα από τον κόλπο της Πλαταριάς και τον όρμο των Συβότων, απέναντι από το ομώνυμο νησάκι. Κάτω από ένα εξαιρετικό σημείο θέας που βρίσκεται στον αυχένα του δρόμου Πλαταριάς – Συβότων, όπου στέκεται κανείς για να αγναντέψει τα μαγευτικά Θεσπρωτικά παράλια και τα νησάκια μέχρι απέναντι την Κέρκυρα και τους Παξούς. Θα βλέπει πλέον τις τεράστιες α/γ που θα είναι ορατές από παντού, από τη θάλασσα και όσους ταξιδεύουν μέσω αυτής, από τον οικισμό των Συβότων σε ευθεία γραμμή 2 χλμ., από τον οικισμό της Πλαταριάς σε 3,77 χλμ., μέχρι απέναντι, από την Λευκίμμη. «Χάρμα ιδέσθαι» ανάμεσα στις «ναυαρχίδες» του Θεσπρωτικού τουρισμού.
Με τεχνικά έργα σε έκταση 241 στρ. και με εκσκαφές 60.469,70m3.
Με αποψιλώσεις για τα έργα και τις διανοίξεις-βελτιώσεις δρόμων μήκους 2.869,00χλμ, για τη μεταφορά των α/γ.
Με 2.000μ3 μπετόν για τη θεμελίωσή τους (η κάθε μια α/γ χρειάζεται περίπουμισό γήπεδο ποδοσφαίρου).
Μέσα σε χαρακτηρισμένες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις («η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών επιτρέπεται εντός δασικών εκτάσεων, δασών και αναδασωτέων εκτάσεων», σύμφωνα με το νόμο, όπως έχει τροποποιηθεί) και σε χερσολείβαδα με κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Με ανεπαρκή ανεμολογικά δεδομένα.
Με χρόνο ζωής τα 20 χρόνια, θα μείνουν σε μας τα «κουφάρια», αφού σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, αλλά και την δική μας -Κάρυστο Ευβοίας, όπου έχουν τοποθετηθεί οι πρώτες α/γ- η ανακύκλωσή τους συνιστά τεράστιο δυσεπίλυτο ζήτημα.
Δεν θα αναφερθούμε σήμερα πιο εκτεταμένα στις επιπτώσεις. Είναι σαν να «παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες», γιατί νομίζουμε ότι αυτές είναι εύκολα αντιληπτές για τον καθένα. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αναλυτικά από την ανοιχτή Κίνηση με τον εύστοχο τίτλο, «Πολίτες της Θεσπρωτίας ενάντια σε ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ», που επιβεβαιώνεται πόσο χρήσιμη ήταν η συγκρότησή της.
Μαζί με τους δυο (2) άλλους σχεδιαζόμενους αιολικούς σταθμούς, τον ένα στο «Βάραθρο» Ηγουμενίτσας, πάνω από το Μαυρούδι και τον άλλο πάνω από το Λαδοχώρι στο λοφοσειρά «Ζουμπρί», ανάμεσα από Ηγουμενίτσα και Πλαταριά, που η έγκριση των ΜΠΕ τους εκκρεμεί, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά, Σύβοτα και όλα τα τριγύρω χωριά θα είναι περικυκλωμένα από παντού με ανεμογεννήτριες. Μην ξεχνάμε βέβαια και τις δεκάδες α/γ σε όλους τους λόφους και τα Θεσπρωτικά βουνά, σε Μουργκάνα, Όρη Σουλίου, Πλακωτή, Κοκκινιά, Γολά, Φαρμακοβούνι, Πλαίσιο κλπ.
Θεωρούμε ότι όλοι οι πολίτες της Θεσπρωτίας πρέπει να αντιδράσουν.
Η Κίνηση «Πολίτες της Θεσπρωτίας ενάντια σε ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ» πρέπει άμεσα να συνέλθει, να διευρυνθεί, να ενημερώσει τον κόσμο και να οργανώσει τον παλλαϊκό αγώνα, που αυτός μόνο μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια τους. Εννοείται ότι στα πλαίσια της λεγόμενης «διαβούλευσης» και χωρίς να έχουμε καμιά αυταπάτη, θα πρέπει να καταθέσουμε σαν πολίτες και «Γραπτές απόψεις».
Εννοείται επίσης ότι ο Δήμος και οι φορείς πρέπει να αντιδράσουν. Αν και είναι απορίας άξιο ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρξε «σιγή ιχθύος», όταν και υπηρεσίες του Νομού Θεσπρωτίας (Δημοτικές, Περιφερειακές, Κτηματική, Δ/νση Δασών, Αρχαιολογίες κλπ.), έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν.
Να απαιτήσουμε να πάρουν θέση σύλλογοι και σωματεία.
Να στείλουμε το «σήμα» ότι θα αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα και δεν θα μείνουμε μόνο σε μια απορριπτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Περιφέρειας, που είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και που κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών, τις παίρνουν σχετικά «εύκολα», για να «νίπτουν τας χείρας τους», χωρίς στην συνέχεια να κάνουν τίποτε, αφού ξέρουν ότι τις τελικές αποφάσεις -την «βρώμικη δουλειά»- τις παίρνουν άλλοι.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τον αγώνα μας.
Ηγουμενίτσα 16-04-2025*
*Πριν από οχτώ μήνες ακριβώς, στις 16-8-2024, γράφαμε περίπου τα ίδια.