Η παράδοση των αυτοκινητοδρόμων της Ιόνιας και της Ολυμπιάς, προκαλεί ανησυχία στην… Αχαΐα.
Αμέσως μετά την παράδοση των νέων τμημάτων ο Αχαϊκός Τύπος, με δημοσιεύματά του διαπιστώνει ότι: «η παράδοση της Ολυμπίας Οδού και της Ιόνιας φέρνουν κάποια χαμόγελα, αλλά δεν είναι αρκετά να απαλύνουν τον μεγάλο πόνο από τα πλήγματα που έχουν προκαλέσει στην περιοχή τα μνημόνια. Άλλωστε η χαρά για την λειτουργία των δύο σύγχρονων αυτοκινητόδρομων συνοδεύεται από προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα έργα στην τοπική οικονομία. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι φέρνουν πιο εύκολα κόσμο σε μια περιοχή, αλλά τον διώχνουν και πιο εύκολα».
Μάλιστα, οι Αχαιοί συνάδελφοι περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της Δυτικής Ελλάδας σημειώνουν: «Η Δυτική Ελλάδα, πριν 20 χρόνια, ήταν η δεύτερη πλουσιότερη Περιφέρεια της χώρας, σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (την τελευταία κατέχουν η Ήπειρος και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ συγκαταλέγεται στις 20 πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η ανησυχία για το μέλλον του Αχαϊκού Λιμένα και της περιοχής γενικότερα, περιγράφεται ως εξής: «αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχουν ανησυχίες πως με την λειτουργία της Ιόνιας οδού που φέρνει πολύ κοντά την Πάτρα με την Ηγουμενίτσα, το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να χάσει σημαντικό μέρος από την επιβατική κίνηση που έχει σήμερα, καθώς οι ταξιδιώτες θα προτιμούν να επιβιβάζονται στην Ηγουμενίτσα που θα απέχει από την Πάτρα μόλις 2-2,5 ώρες, αντί να περνούν μέσα στο πλοίο 6 ώρες (τόσο διαρκεί το δια θαλάσσης ταξίδι μεταξύ των δύο λιμανιών). Αν αυτό συμβεί, η παραπαίουσα οικονομία της περιοχής θα κινδυνέψει με αφανισμό».
Και ίσως να έχει βάση η ανησυχία, καθώς την τελευταία πενταετία η κίνηση στο λιμάνι εξωτερικού της Πάτρας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΛΠΑ, ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Έχει χάσει το 10% της κίνησης του σε επιβάτες, το 7% των φορτηγών και το 17% των λεωφορείων που προτιμούσαν το λιμάνι της Πάτρας.
Την ίδια στιγμή ο λιμένας της Ηγουμενίτσας, καταγράφει μια μικρή μεν, σταθερά αυξητική δε, πορεία, έχοντας ήδη ανακτήσει τις απώλειες σε κίνηση που καταγράφηκε το 2012, την πρώτη χρονιά που σε όλα τα Ελληνικά Λιμάνια έγινε ορατή η κρίση και έχοντας ήδη σχεδόν το διπλάσιο μερίδιο στην «πίτα» μεταφοράς επιβατών και φορτηγών!
Πηγή: Εφημερίδα “Θεσπρωτική”