Αντιδράσεις προκαλεί η συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο καθώς – σύμφωνα με το πόρισμα και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας παίρνει τέλος η λειτουργία του υφιστάμενου τμήματος στην Ηγουμενίτσα.
Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, με ανακοινώσεις τους, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, την ώρα που η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, όπως κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ όλης της Ηπείρου, κάνει λόγο για τμήμα “ακαδημαϊκά μη βιώσιμο” και παραπέμπει τη λειτουργία του “νέου” τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας σε “μεσοπρόθεσμο” χρόνο με βάθος πενταετίας…
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν δημοσιοποίησε το πόρισμα εγκαίρως και καλεί τον έτερο βουλευτή του Νομού να πάρει θέση στο ζήτημα. Ο κ. Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση του πορίσματος της επιτροπής και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου: “Στο νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης δε θα υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα.
Eπιβεβαιώθηκε και επίσημα το κλείσιμο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου. Ο Υπουργός Παιδείας συμφωνεί με το πόρισμα της Επιτροπής ότι “ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο”. Η πρόταση να δημιουργηθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον.
Η εξέλιξη αυτή εξηγεί το κρυφτό που έπαιζε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας, αφήνοντας στο σκοτάδι καθηγητές και φοιτητές σχετικά με την τύχη του Τμήματος.
Εξηγεί γιατί το Πόρισμα δε δόθηκε από την αρχή στη δημοσιότητα, αφού δε λέει για ποιους ακριβώς λόγους το Τμήμα πρέπει να κλείσει.
Καλώ το συνάδελφο βουλευτή του νομού μας να πάρει θέση, και να συμπορευθεί με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.”
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τoυ ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ύστερα από δημοσιεύματα σχετικά με την ανακοίνωση του πορίσματος της επιτροπής και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, έκανε την εξής δήλωση:
«Δικαίως ανησυχεί ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας, για το αν θα προχωρήσει η ίδρυση του τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα, όπως προτείνει η αρμόδια επιτροπή. Άλλωστε, έχει καεί η γούνα μας από τη Νέα Δημοκρατία, από υποσχετικές που έμειναν στα χαρτιά, όπως συνέβη επί των ημερών της με το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας .
Σε αντίθεση με τέτοιες υποσχετικές που δεν πληρούσαν κανένα ακαδημαϊκό ή οικονομικό κριτήριο, η πρόταση για την Ίδρυση του τμήματος διαπολιτισμικής εκπαίδευσης είναι ομόφωνη και ο Υπουργός την αξιολογεί θετικά και ζητά κατάρτιση προγράμματος σπουδών από το ΤΕΙ, ώστε η πολιτεία να σταθεί αρωγός με προσλήψεις μελών ΔΕΠ που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον προσωπικό.
Από την πλευρά μου, δηλώνω ότι όταν έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός Παιδείας θα προβεί σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν φοιτητές –εργαζόμενους-εκπαιδευτικό προσωπικό και συγχρόνως ότι το σχέδιο για την ίδρυση νέου τμήματος θα πάρει σάρκα και οστά, χωρίς να αφήνει το περιθώριο σε πισωγυρίσματα.
Η Θεσπρωτία θα μπει δυναμικά στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης με ένα βιώσιμο Πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα και 2-ετή Πανεπιστημιακά προγράμματα που θα ακουμπούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους».