Το νέο σχέδιο στην ουσία του προβλέπει την μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ένα μεγάλο περιφερειακό ΑΕΙ καθώς συμπληρώνει τις Σχολές, ιδρύει την Γεωπονική και παράλληλα το Ερευνητικό Κέντρο. Κι όλες αυτές είναι παράμετροι που δεν μπορούν να αγνοηθούν ούτε φυσικά να υποτιμηθούν.
Σε κοινωνικό- γεωγραφικό επίπεδο οι αντιδράσεις στη συγχώνευση προέρχονται κυρίως από την Θεσπρωτία, όπου κλείνει και το τελευταίο τμήμα του ΤΕΙ. Η ανακοίνωση δε του Υπουργείου Παιδείας ότι το Τμήμα θα συνεχίσει να λειτουργεί, λόγω της ασάφειας που την διαπνέει, δεν πείθει κανέναν από τους τοπικούς φορείς, όπως διαφάνηκε και στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, παρόντος μάλιστα του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη.
Σε ακαδημαικό επίπεδο τώρα, την διαφωνία της έχει εκφράσει ομάδα 170 περίπου πανεπιστημιακών. Αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από τους Κώστα Πέτσιο, Γιώργο Θυφρονίτη, Ντίνο Σιάκαρη, Νίκο Ζαφειρόπουλο και Βενετσιάνο Μαυρέα, προχώρησε σε συνέντευξη τύπου όπου αναφέρθηκε στους λόγους αντίδρασης στη συγχώνευση με το ΤΕΙ.
Επί της ουσίας υποστήριξαν ότι η πρόταση στερείται μελέτης σκοπιμότητας και καταρτίστηκε χωρίς να τηρούνται ακαδημαικά κριτήρια και διαδικασίες. Μάλιστα προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν τμήματα δύο ταχυτήτων.
Οι αντιρρήσεις φαίνεται ότι έχουν και πολιτικό υπόβαθρο. Μάλιστα έγινε πιο σαφές από την τοποθέτηση του Ντίνου Σιάκαρη, ο οποίος τόνισε ότι ένας από τους σκοπούς της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις πελατειακές της σχέσεις με τα ΤΕΙ.
Οι Πανεπιστημιακοί που αντιδρούν στρέφονται κυρίως εναντίον του ΤΕΙ και του εκπαιδευτικού δυναμικού, γεγονός άλλωστε που ήταν σαφές και στην κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας που είχαν αποστείλει προ ημερών.
Γεγονός βέβαια είναι ότι εκ μέρους του ΤΕΙ καταγράφεται με κάθε ευκαιρία σπουδή να ολοκληρωθεί η διαδικασία, γεγονός που μπορεί να εις βάρος του συνολικού εγχειρήματος.
πηγή: epiruspost.gr