Σε μια εκτενή και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ΕΡΑ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου, ο πρώην υφυπουργός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα”, Αντώνης Μπέζας ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας, επισημαίνοντας σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής, τις υποχρεώσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) και τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ.
Από το Εμπορευματικό Κέντρο στο Επιχειρηματικό Πάρκο
Ο κ. Μπέζας εξήγησε πως ο βασικός στόχος της εταιρείας «Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας» ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου υποδομών για την υποστήριξη επιχειρηματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων. «Φύγαμε από την έννοια του Εμπορευματικού Κέντρου και δημιουργήσαμε ένα διχωρικό Επιχειρηματικό Πάρκο», σημείωσε, αναφέροντας ότι οι δύο τμήματά του βρίσκονται στο Λιμάνι και στο ΒΙΟΠΑΘΕ, σε συνδυασμό με γειτονική έκταση μεγάλης επιφάνειας.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την προσέγγιση του ΟΛΗΓ, ο οποίος, με την απόφασή του να καταργήσει την θυγατρική του, ΕΠΙ.ΧΕΙ.ΠΑ Α.Ε, περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής σχεδιάζοντας ένα κέντρο logistics αποκλειστικά εντός του λιμένα, γεγονός που, όπως ανέφερε, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας.
“Η τοπική κοινωνία προσδοκεί συνέργειες με τον ΟΛΗΓ που θα προσφέρουν αναπτυξιακές δυνατότητες και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το logistic center, που σχεδιάζει ο ΟΛΗΓ αποκλειστικά μέσα στο Λιμάνι, δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις προσδοκίες ενώ περιορίζεται σε ανάγκες εσωτερικής διαχείρισης του Λιμένα. Τα οφέλη του για την τοπική οικονομία θα είναι πολύ μικρότερα έως ασήμαντα από εκείνα του Επιχειρηματικού Πάρκου”, σημείωσε ο κ. Μπέζας.
Παραβιάσεις στη σύμβαση παραχώρησης
Ο Αντώνης Μπέζας κατηγόρησε τον ΟΛΗΓ για παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης, επικαλούμενος τρεις κύριους λόγους:
- Την απουσία ενημέρωσης και συνεννόησης με την τοπική κοινωνία.
- Τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.
- Την έλλειψη εγκεκριμένου Αρχικού Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.
“Ισχυρίζομαι ότι υπάρχει παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης, πρώτον, γιατί αποτελεί μονομερή ενέργεια χωρίς ενημέρωση και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, δεύτερον, γιατί η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι υποχρεώσεις του ΟΛΗΓ είναι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης προς όφελος της πόλης, της περιφέρειας και της εθνικής οικονομίας, ενώ η κατάργηση της Εταιρείας του Επιχειρηματικού Πάρκου είναι σε βάρος αυτών των υποχρεώσεων και τρίτον , γιατί δεν μπορεί μια τέτοια ενέργεια να γίνεται χωρίς προηγουμένως ο Οργανισμός να έχει καταρτίσει και υποβάλει προς έγκριση το Αρχικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξής του”, τόνισε ο κ. Μπέζας.
Κριτική για τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου
Ειδικότερα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο συναίνεσε στη διάλυση της εταιρείας του Επιχειρηματικού Πάρκου αλλά επιτρέπει και άλλες ενέργειες, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Ηγουμενίτσας και η ακύρωση της Μαρίνας, χωρίς να έχει εγκριθεί το νέο master plan του λιμανιού.
“Η στάση του ΤΑΙΠΕΔ, που υποτίθεται ότι συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΗΓ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ως θεματοφύλακας της σύμβασης παραχώρησης, είναι απαράδεκτη και κατακριτέα. Συναίνεσε, στο ΔΣ του ΟΛΗΓ, στη διάλυση της εταιρείας του Επιχειρηματικού Πάρκου, επιτρέπει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Ηγουμενίτσας καθώς και την ακύρωση της κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, και όλα αυτά χωρίς να έχει εγκριθεί το νέο master plan του Λιμένα και χωρίς ο Όμιλος Grimaldi να έχει υποβάλει το Αρχικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπέζας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ στον ρόλο του ως θεματοφύλακα της σύμβασης παραχώρησης, κατηγορώντας το για αδράνεια και παραλείψεις. Επισήμανε ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση για την απόδοση του ετήσιου αντισταθμιστικού τέλους στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, όπως προβλέπει η σύμβαση.
“Πού είναι το ΤΑΙΠΕΔ όταν πάλι δεν εφαρμόζεται η σύμβαση που προβλέπει ότι με αφετηρία το έτος 2024 και το αργότερο έως την 30-9-κάθε έτους, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει από τον ΟΛΗΓ και θα αποδίδει στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών το ετήσιο έκτακτο αντισταθμιστικό τέλος; Τόσους μήνες μετά, και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την κατανομή και την απόδοση αυτού του ποσού στους δυο Δήμους. Δεν φτάνει που είχαμε σοβαρά κενά στη σύμβαση παραχώρησης, εδώ δεν εφαρμόζονται και αυτά που η σύμβαση προβλέπει”, επεσήμανε ο πρώην υπουργός.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «άνευ πρακτικής αξίας» την ενέργεια του Δήμου Ηγουμενίτσας να ζητήσει διευκρινίσεις από τον ΟΛΗΓ. «Αυτό που έπρεπε να ζητήσει, από το ΤΑΙΠΕΔ και όχι από τον Όμιλο Grimaldi, είναι η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης και η αλλαγή στάσης του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των προβλέψεων της σύμβασης παραχώρησης που μιλάει ξεκάθαρα για την υποχρέωση του ΟΛΗΓ να συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη», υπογράμμισε.
Κάλεσμα για αντίδραση
Ολοκληρώνοντας, ο Αντώνης Μπέζας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, να αντιδράσουν άμεσα στις εξελίξεις. Υποστήριξε ότι η τοπική ανάπτυξη και οι ανάγκες της κοινωνίας δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό μονομερών αποφάσεων που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: