Αντ. Μπέζας: Ανεμογεννήτριες στην Ηγουμενίτσα – Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η φωτογραφία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ”

Η επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Ηγουμενίτσας καθώς και οι προσπάθειες για τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του πρώην Ξενία Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη, αποτελούν  σημαντικά ζητήματα  για το μέλλον του Δήμου μας αλλά και ολόκληρης της Θεσπρωτίας. Επειδή είναι σε εξέλιξη και προέκυψαν  την περίοδο και με την ανοχή της τωρινής Δημοτικής Αρχής, εμείς τα παρακολουθούμε συστηματικά.

Όσον αφορά στις ανεμογεννήτριες, ήταν κατ’ αρχήν σωστή η ενέργεια του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας να συναντήσει την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου. Μας άφησε όμως στην άγνοια για το αποτέλεσμα  της συνάντησης. Μας ενημέρωσε μόνο γι αυτά που ανέφερε ο ίδιος αλλά δεν μας ενημέρωσε  για την απάντηση της κας Υφυπουργού και τη   στάση του Υπουργείου στην καθολική αντίδραση και τα επιχειρήματα του Δημοτικού Συμβουλίου και  των τοπικών φορέων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας  δεν πείθεται πλέον από τις φωτογραφίες. Την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η εικόνα, γιατί η βιωσιμότητα μιας πόλης  είναι η ίδια η επιβίωσή της. Και επιπλέον, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί που χρησιμοποιούν ως «πολιτικό εργαλείο» τέτοιες φωτογραφίες για τη δημιουργία εντυπώσεων, άλλα λένε συνήθως από μπροστά και άλλα μεθοδεύουν από πίσω…

Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και επίτιμη Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κα Μαρία Καραμανώφ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη της πως «παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη καλύψει τα αιτήματα της Ε.Ε. για πράσινη ενέργεια από ανεμογεννήτριες, στην Ελλάδα συνεχίζουν να εγκρίνονται αιολικά πάρκα καθώς το ρεύμα αυτό δεν προορίζεται για τη χώρα μας αλλά για τη Γερμανία». Παράλληλα, σχετικές  μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί από 3 έως 6 φορές  (για ορισμένους επιστήμονες) ο εθνικός στόχος για το 2030.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που σαν Δημοτική Παράταξη καταθέσαμε την πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή στην έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου, «να μη δέχεται  το  Υπουργείο Περιβάλλοντος αιτήσεις για αιολικά πάρκα μέχρι να εγκριθούν το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης να ολοκληρωθούν μόνο σε αιολικά πάρκα εκτός περιοχών Natura και όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης». Αν της είχε τεθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ποια  άποψη θα είχε η κα Υφυπουργός;