Θετικές χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις που έγιναν για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι και την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας.
Επισημαίνει όμως ότι ο Νομός Θεσπρωτίας και κατ’ επέκταση η Ήπειρος έχει ανάγκη από μια νέα γενιά μεγάλων έργων.
Στα έργα αυτά εντάσσει τον κάθε άξονα Μαυροματίου-Λιμανιού, τον παραλιακό δρόμο Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας αλλά και την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού.
Στην δήλωσή του ο κ. Μπέζας αναφέρει:
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου για τη χερσαία ζώνη και την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και την παρουσίαση στα Γιάννενα, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, του «Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030», ο Αντώνης Μπέζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι θετικό το γεγονός ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ηγουμενίτσα από το κυβερνητικό κλιμάκιο και το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ήπειρο, προβλέπεται ανταποδοτικό τέλος προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και επιλύεται, μετά από χρονική καθυστέρηση αλλά με ορθό τρόπο, το θέμα που αναίτια δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Επανακαθορίζεται δηλαδή, για μια ακόμη φορά, η «χερσαία ζώνη» του ΟΛΗΓ και αποδίδονται στη διαχείριση των Δήμων τα τμήματα εκείνα της παραλιακής περιοχής που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες και δεν αποτελούν αντικείμενο της παραχώρησης. Η απόδοση αυτή προφανώς θα οριστικοποιηθεί με την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης από τη Βουλή.
Είναι επίσης θετικό ότι στην παρουσίαση από την κυβέρνηση του «Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Ήπειρο του 2030», ανακοινώθηκε ότι η Γ’ Φάση του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας ολοκληρώνεται μέχρι τέλους του έτους και η Ηγουμενίτσα μετατρέπεται σε πλήρες εμπορικό και επιβατικό λιμάνι και ότι το Υπουργείο Υποδομών με τη συνεργασία της «Εγνατία Οδό ΑΕ» εκπονεί τις μελέτες για τον Περιφερειακό της Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού κατασκευής περίπου 35 εκατ. ευρώ και ωριμάζει μελετητικά, παρά τη λανθασμένη κατάτμηση των μελετών, το σύνολο του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα- Μαυρομάτι, προϋπολογισμού κατασκευής περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Άποψή μου όμως είναι, και την έχω αναφέρει πολλές φορές, ότι η δημόσια συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο θέμα της «χερσαίας ζώνης», που η επίλυσή του είχε ήδη δρομολογηθεί από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΗΓ.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, εξίσου σημαντικά και αναγκαία να αντιμετωπιστούν, ώστε να εκμεταλλευτούμε την παραχώρηση του Λιμανιού και να την κάνουμε ωφέλιμη για την τοπική κοινωνία και οικονομία και την Ήπειρο γενικότερα!
Ο οδικός άξονας Περιφερειακός Ηγουμενίτσας -Σαγιάδα- Ελληνοαλβανικά σύνορα, που πρέπει να αποτελεί τον δυτικότερο κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, η συνολική αναβάθμιση του παραλιακής οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Βόλου, όπου υπάρχει μελετητική προετοιμασία, αποτελούν τη «νέα γενιά» μεγάλων δημόσιων έργων που πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξή τους σε χρηματοδότηση.
Δίπλα σε αυτά τα μεγάλα έργα, η αναβάθμιση των Αλιευτικών- Τουριστικών Καταφυγίων Συβότων- Πλαταριάς και Σαγιάδας, η δημιουργία νέας Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα, η συμπληρωματική στο Λιμάνι λειτουργία του διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου της Γκρίκας, η προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος του Δρεπάνου- Μακρυγιαλιού, η αστική ανάπλαση της περιοχής του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας με νέους χώρους πρασίνου και στάθμευσης και η προστασία από τη θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι έργα μικρότερης εμβέλειας, απαραίτητα όμως για να λειτουργήσει η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.
Ας προχωρήσουμε μπροστά μ’ αυτό το νέο αναπτυξιακό όραμα!».