Αντ. Μπέζας για Πολεοδομικό σχεδιασμό: Θα δώσουμε πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν;

Στην τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων της Β΄ Φάσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ο Αντώνης Μπέζας, επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ για την Ηγουμενίτσα, έθεσε βασικά ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την ανάγκη για πρακτικές λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.

Ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το ΕΠΣ, θεωρώντας τα ως θεσμούς ουσιαστικού διαλόγου και στρατηγικού σχεδιασμού και όχι απλώς ως τυπικά όργανα. Πρότεινε τη διοργάνωση ειδικών συνεδριάσεων σε κάθε δήμο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα Δ.Σ. να εκφράσουν τη γνώμη τους για το σχέδιο που αποτελεί ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής, προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και της βιοποικιλότητας.

Ένα από τα βασικά θέματα που ανέδειξε ήταν οι ασυμβατότητες που παρατηρούνται μεταξύ των υφιστάμενων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και του Χωροταξικού Πλαισίου Ηπείρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΓΠΣ της Ηγουμενίτσας του 2010, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε περιοχές όπου το Χωροταξικό Πλαίσιο αποτρέπει την εγκατάστασή τους, όπως στους παράκτιους ορεινούς όγκους. Επίσης, το ΓΠΣ προβλέπει ζώνες αμιγούς κατοικίας σε περιοχές που θεωρούνται βασικοί οδικοί άξονες για την ανάπτυξη του εμπορίου με τη Νότια Αλβανία.

Ο κ. Μπέζας τόνισε την ανάγκη διόρθωσης αυτών των ασυμβατοτήτων, που δημιουργούν προβλήματα στην οργάνωση και την ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο της πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», στόχος είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε περιοχές που δεν διαθέτουν σχέδια ή αυτά είναι παρωχημένα.

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας, εκκρεμούν εδώ και χρόνια εγκρίσεις πολεοδομικών μελετών λόγω έλλειψης ειδικών μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προσωρινής οριοθέτησης υδατορεμάτων.

Ο κ. Μπέζας πρότεινε τη χρήση των ειδικών μελετών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΠΣ για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών της Ηγουμενίτσας, ακόμα και μέσω νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να δοθούν επιτέλους πρακτικές λύσεις και να επιτραπεί στους πολίτες να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων για στάθμευση και σχολεία, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο οι μελέτες να παραμείνουν στα συρτάρια.

Αναλυτικά οι παρέμβαση του Αντ. Μπέζα:

Πολεοδομικός σχεδιασμός: Θα δώσουμε πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν;

📌Αν αντιλαμβανόμαστε τα Δημοτικά Συμβούλια ως θεσμούς ουσιαστικού διαλόγου και στρατηγικού σχεδιασμού και όχι ως τυπικά όργανα διεκπεραίωσης, τις επόμενες ημέρες πρέπει να ζητηθεί η γνώμη τους σε ειδικές συνεδριάσεις που θα οργανωθούν σε κάθε Δήμο. Το ΕΠΣ είναι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Τα Δ.Σ. δεν μπορεί να είναι απόντα απ’ αυτή τη διαδικασία.

📌Υπάρχουν πολλές ασυμβατότητες μεταξύ των υφιστάμενων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και του υπερκείμενου σχεδιασμού που είναι το Χωροταξικό Πλαίσιο Ηπείρου. Το ΓΠΣ, του 2010, της Ηγουμενίτσας, για παράδειγμα, προβλέπει ΑΠΕ στη θέση που επιχειρείται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Ηγουμενίτσα ενώ το Χωροταξικό Ηπείρου συνιστά τη μη εγκατάστασή τους στους παράκτιους ορεινούς όγκους. Το ΓΠΣ της Ηγουμενίτσας προβλέπει ΠΕΡΠΟ Αμιγούς Κατοικίας σε περιοχή κατά μήκος του δρόμου Ηγ/τσα – Μαυρομάτι ενώ το Χωροταξικό Ηπείρου θεωρεί αυτό το δρόμο ως βασικό οδικό άξονα για την ανάπτυξη του εμπορίου με τη νότιο Αλβανία. Αυτές οι ασυμβατότητες δεν πρέπει να διορθωθούν;

📌Στόχος της νέας πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κων/νος Δοξιάδης, στο πλαίσιο της οποίας εκπονείται το ΕΠΣ Παραλιακού Μετώπου, είναι η ταχεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα, ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, όπου ο σχεδιασμός δεν υπάρχει ή είναι παρωχημένος ή είναι ημιτελής. Στο Δήμο Ηγουμενίτσας εκκρεμούν εδώ και χρόνια οι εγκρίσεις μιας σειράς πολεοδομικών μελετών (Πολεοδομικές Ενότητες Γραικοχωρίου, Εργατικών Κατοικιών, Αμπέλια, περιοχής προς Δρέπανο- 5η ΠΕ κλπ) επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ειδικές μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προσωρινής οριοθέτησης των υδατορεμάτων.

Αφού τέτοιου είδους ειδικές μελέτες θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΠΣ Παραλιακού Μετώπου για το σύνολο της περιοχής παρέμβασης, γιατί να μη προβλεφθεί, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση, ότι αυτές αρκούν για να εγκριθούν οι επιμέρους πολεοδομικές μελέτες που εκκρεμούν στο Δήμο Ηγουμενίτσας ή αντίστοιχα σε άλλους Δήμους της χώρας;

👉Θα δώσουμε επιτέλους πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν;

👉Θα δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να χτίσει τα οικόπεδά του;

👉Θα δημιουργήσουμε νέους κοινόχρηστους χώρους για στάθμευση, για σχολεία κλπ ή θα εκπονήσουμε μια ακόμη σειρά μελετών που θα μείνουν στα συρτάρια;