Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν και έχει ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές δυνάμεις αστυνόμευσης των συνόρων, σχεδιάζει συνολικές παρεμβάσεις και νέες δομές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Με αφορμή ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τους βουλευτές ότι συνολικά λειτουργούν στη χώρα 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 Υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας.
Ειδικά για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο Υπουργός ενημερώνει ότι λόγω της διαρκούς αστυνομικής επιτήρησης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η είσοδος μη νομίμων μεταναστών, εντός αυτού, περιορίστηκε σημαντικά.
Οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες πλησίον του λιμένα, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να διαμείνουν προσωρινά μέχρι να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την εξεύρεση της κατάλληλης ευκαιρίας.
Από την οικεία αστυνομική διεύθυνση διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για συστηματικούς ελέγχους και όπως σημειώνει ο Υπουργός ανάμεσα στους μετανάστες, υπάρχει και ικανός αριθμός κατόχων δελτίων κατάθεσης αιτήματος ασύλου, που καθιστά αδύνατη τη σύλληψη και περαιτέρω προώθησή τους.Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Ο κ. Παπουτσής αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση μικτών μεταναστευτικών ροών στα σημεία εισόδου της ελληνικής επικράτειας, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο τον ουσιαστικό έλεγχο των συνόρων όσο και την ανάγκη παροχής προστασίας στους πρόσφυγες και τις άλλες ευπαθείς ομάδες, και να εξασφαλίζει συνθήκες διαβίωσης απολύτως συμβατές με την ανθρώπινη αξία.
«Η προσπάθεια αναμόρφωσης του εθνικού συστήματος ασύλου, η αναβάθμιση των συνθηκών πρώτης υποδοχής, καθώς και η καθιέρωση των νέων διαδικασιών επιστροφών συγκροτούν μια σύγχρονη, συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη πολιτική ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει ότι με την ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Το έγγραφο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη οι οποίοι περιέγραψαν ότι «στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση εξαιτίας της συγκέντρωσης 1.000 και άνω αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιβαστούν λαθραία σε νταλίκες που ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής προς την Ιταλία. Ωστόσο οι περισσότεροι εγκλωβίζονται για μήνες στην Ηγουμενίτσα ζώντας σε παρακείμενο δάσος υπό πρωτόγονες συνθήκες που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Οι δύο βουλευτές ανέφεραν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο οι συμπλοκές μεταξύ των αλλοδαπών, εξαιτίας της αντιπαλότητας που έχει αναπτυχθεί σε διαφορετικές εθνικότητες για τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FRONTEX τις οποίες επικαλούνται οι βουλευτές, αν δεν βρεθεί λύση, το καλοκαίρι στην πόλη της Ηγουμενίτσας θα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.