Χρειάστηκε δέκα ημέρες ο Δήμος Ηγουμενίτσας για να απαντήσει σχετικά με το φωτοβολταϊκό των 91+1 στο Μαργαρίτι και για να… αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Με την διαφορά ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την γραπτή του ανακοίνωση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την δική του θέση. Κι αυτό γιατί εκ των υστέρων προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την δική του συμμετοχή στο επενδυτικό εγχείρημα.
Ενδεχομένως όλα να ήταν ευκολότερα αν δεν είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου γνωμοδότησε θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου.
Στη συνεδρίαση εκείνη λοιπόν ο δήμαρχος απέφυγε να κάνει έστω και μία μικρή αναφορά στο επενδυτικό σχήμα εκπρόσωποι του οποίου ήδη τον είχαν επισκεφθεί ζητώντας τη συμμετοχή του Δήμου όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία μπορεί να ανατρέξει ο καθένας ο δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πρόκειται για ιδιώτες από την περιοχή» για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο πως «εγώ δεν τους ξέρω… πραγματικά δεν τους ξέρω»!
Και για να πείσει ακόμη περισσότερο το σώμα ανέφερε «δεν είναι δικό μας θέμα να ζητήσουμε ποινικό μητρώο. Εισαγγελείς ή εφορία θα γίνουμε;.. Κάποιους τους ξέρουμε δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Είναι βιοπαλαιστές που θέλουν να επενδύσουν, δεν πρέπει να τους στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς;»
Όλα αυτά λοιπόν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από 15 ημέρες περίπου.
Από την γραπτή ανακοίνωση για την… αποκατάσταση της αλήθειας προκύπτει ότι ο Δήμαρχος πριν πάει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και γνώριζε τους επενδυτές και είχε συναντηθεί με εκπροσώπους τους και είχε γίνει αποδέκτης της πρότασης για συμμετοχή του δήμου στο εγχείρημα με μερίδιο στο φωτοβολταϊκό, θέματα που δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Πριν τη δεύτερη συνεδρίαση επισκέφθηκαν εκπρόσωποι των 91 ιδιωτών – παραγωγών τον Δήμαρχο, προκειμένου να ενημερώσουν για το project και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προτάθηκε η προοπτική διάθεσης της υπολειπόμενης ισχύος 2,5MW υπέρ του Δήμου, προκειμένου και εφόσον επιθυμεί ο Δήμος, σε δεύτερο χρόνο να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο. Εκ μέρους του Δημάρχου καταρχήν υπήρξε θετική προσέγγιση, ωστόσο ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να διερευνηθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνικές, Οικονομικές και Νομική) προτού να προβεί σε οποιαδήποτε εισήγηση είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε στην Οικονομική Επιτροπή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας.
Συμπληρώνει ακόμη ότι «η απόφαση, αν και εφόσον ο Δήμος Ηγουμενίτσας δύναται να συμμετέχει, θα ληφθεί όταν υπάρχουν όλα τα δεδομένα διαθέσιμα, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου» και διευκρινίζει ότι η εγγραφή του δήμου ως 92ο μέλος έγινε με πρωτοβουλία των 91 αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δήμου σε δεύτερο χρόνο!
Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, όπως από την δική της ανακοίνωση προκύπτει και γνώριζε ποιοι μετέχουν στο σχήμα αφού αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και συζήτησε μαζί τους τη συμμετοχή και έδωσε το πράσινο φως ο ίδιος ο δήμαρχος. Με την διαφορά ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η ανακοίνωση του Δήμου
Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου σε ομάδα φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών
Σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει για τη γνωμοδότηση του Δήμου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και επειδή υπάρχει παραποίηση των γεγονότων κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η υποστήριξη των μονάδων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές υπό την προϋπόθεση της μη δυσμενούς επίδρασης στις τοπικές κοινωνίες.
Στην εν λόγω περίπτωση, διαβιβάστηκε στον Δήμο Ηγουμενίτσας Πρόσκληση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του έργου «Ομάδα φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 45.479 MW, στη θέση «Λιβάδι Μεσοβουνίου Μαργαριτίου»» το οποίο υλοποιεί μια ομάδα 91 συμμετεχόντων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η έκταση δε στην οποία πρόκειται να γίνει η συγκεκριμένη επένδυση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ασχολήθηκε με το θέμα της γνωμοδότησης σε δύο συνεδριάσεις. Στην πρώτη, έγινε ενημέρωση από εκπροσώπους των 91 ιδιωτών – παραγωγών αλλά δεν λήφθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαργαριτίου δεν είχε λάβει σχετική απόφαση.
Πριν τη δεύτερη συνεδρίαση επισκέφθηκαν εκπρόσωποι των 91 ιδιωτών – παραγωγών τον Δήμαρχο, προκειμένου να ενημερώσουν για το project και παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων προτάθηκε η προοπτική διάθεσης της υπολειπόμενης ισχύος 2,5MW υπέρ του Δήμου, προκειμένου και εφόσον επιθυμεί ο Δήμος, σε δεύτερο χρόνο να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο. Εκ μέρους του Δημάρχου καταρχήν υπήρξε θετική προσέγγιση, ωστόσο ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να διερευνηθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνικές, Οικονομικές και Νομική) προτού να προβεί σε οποιαδήποτε εισήγηση είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε στην Οικονομική Επιτροπή.
Το θέμα που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ήταν «Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου «Ομάδα φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 45,479 MW, στη θέση «Λιβάδι Μεσοβουνίου Μαργαριτίου» Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας «91 ιδιώτες – παραγωγοί της περιοχής» (εξ αναβολής)» και αφορούσε συγκεκριμένη Μ.Π.Ε., στην οποία δεν συμμετέχει ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Επ’ αυτής λήφθηκε η απόφαση, η οποία και διαβιβάστηκε αρμοδίως, χωρίς καμία αναφορά σε συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς ουδέποτε αποφασίστηκε κάτι τέτοιο.
Η απόφαση, αν και εφόσον ο Δήμος Ηγουμενίτσας δύναται να συμμετέχει, θα ληφθεί όταν υπάρχουν όλα τα δεδομένα διαθέσιμα, καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.
Η εγγραφή του Δήμου ως ο 92ο Συμμετέχων έγινε με πρωτοβουλία των 91, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δήμου σε δεύτερο χρόνο.
Παρόλα αυτά, ο Δήμος Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ ήδη υλοποιεί άλλες λύσεις, προκειμένου να περιορίσει το ήδη αυξημένο κόστος της ενέργειας. Ειδικότερα, υλοποιεί το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου, στο οποίο περιλαμβάνεται και κατασκευή φωτοβολταϊού, ενώ βαίνει προς δημοπράτηση το έργο της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων στη Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου LED. Και τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης υλοποιείται και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας, μέσω του προγράμματος Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΔΕΥΑΗ με την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με νέας τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, καθώς και με την κατασκευή τριών (3) φωτοβολταϊκών πάρκων, προκειμένου να αντισταθμίσει το ενεργειακό της κόστος.
Ως Δημοτική Αρχή, αναζητούμε συνεχώς λύσεις, που θα επιφέρουν μείωση του κόστους της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου.
Εκείνους δε, που αντί να συγχαρούν την Δημοτική Αρχή για τις πρωτοβουλίες και για την διερεύνηση κάθε σοβαρής προοπτικής μείωσης του ενεργειακού κόστους, τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.