Ερωτηματικό για το μέλλον του Τουριστικών Επιχειρήσεων
Την ελπίδα για «αποκατάσταση» ως αυτόνομου και πάλι, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ευριπίδης Γλαβάς.
Ο κ. Γλαβάς, ερωτώμενος, σημείωσε ότι έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει κατανοήσει την ανάγκη διόρθωσης του «λάθους» που έγινε το 2013 και όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι μέσα στο καλοκαίρι το Τμήμα θα έχει και πάλι επανέλθει στην προηγούμενη μορφή του.
Όπως είναι γνωστό το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, «απορροφήθηκε» κατά την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά» το 2013 από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να λειτουργεί έκτοτε ως κατεύθυνση… της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Κάτι που εξ’ αρχής προκάλεσε αντιδράσεις στην Ηγουμενίτσα καθώς αφ’ ενός το Τμήμα Ξένων Γλωσσών ήταν το Μοναδικό στο αντικείμενο του στη χώρα (ενώ λειτουργούν άλλα 13 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ΤΕΙ), αφ’ ετέρου το Τμήμα Ξένων Γλωσσών προσέλκυε σπουδαστές και από άλλες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο αριθμό εισακτέων ενώ το τμήμα Διοίκησης (Τουριστικών) Επιχειρήσεων να βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων με πολύ μικρό αριθμό σπουδαστών.
Η αδικία αυτή φαίνεται πως θα αποκατασταθεί με την επαναφορά του τμήματος Ξένων Γλωσσών ως ξεχωριστή προτίμηση στα μηχανογραφικά των πανελληνίων, αφήνοντας όμως να αιωρείται ένα ερωτηματικό για την τύχη του τμήματος Διοίκησης (Τουριστικών) Επιχειρήσεων. Ένα ερωτηματικό που ούτε ο κ. Γλαβάς απάντησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, αποφεύγοντας να εκφράσει έστω και εικασία.
Ταυτόχρονα ο κ. Γλαβάς δε δίστασε να χαρακτηρίσει καταστροφικό το σχέδιο «Αθηνά» λέγοντας πως η εφαρμογή του είχε μόνο δημοσιονομική στόχευση και σε τίποτα δεν εξυπηρέτησε εκπαιδευτικές ανάγκες ή ακόμα και ανάγκες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το Τμήμα Ιχθυοκομίας στην Ηγουμενίτσα το οποίο αν και άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική παραγωγή και με έναν κατ’ εξοχήν εξαγωγικό κλάδο, συγχωνεύθηκε με το αντίστοιχο του Μεσολογγίου βάσει του σχεδίου «Αθηνά».
Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα η… διασπορά των τμημάτων του ΤΕΙ και στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, σημειώνοντας πως αυτό το μοντέλο ανάπτυξης Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υπάρχει σε πολλές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου διότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πέρα από τον καθαρά ακαδημαϊκό τους χαρακτήρα μπορούν και πρέπει να είναι συνδεδεμένα και με τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε σημείωσε χαρακτηριστικά, η τεχνολογία και οι τρόποι επικοινωνίας σήμερα είναι τόσο άμεσοι που η διεπιστημονικότητα υπηρετείται και εξ’ αποστάσεως, βάζοντας έτσι στην ουσία «φρένο» σε όσους σκέφτονται ή επιδιώκουν τη μεταφορά τμημάτων από τις άλλες πόλεις στην Άρτα.