Απολογισμός από τον Γενικό Γραμματέα για την δεκάμηνη παραμονή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

GGPH_HLIAS «Ήρθα εδώ από επιλογή και ηθικοί και πολιτικοί λόγοι επιβάλουν την αποχώρησή μου» με τα λόγια αυτά ο απερχόμενος  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης εξήγησε την  υποβολή της παραίτησής  στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να παρουσιάσει τον Απολογισμό Έργου, κατά τη δεκάμηνη θητεία του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στους στόχους που είχε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Αύγουστο στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της διαχείρισης του δασικού και υδάτινου πλούτου της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, των υποδομών, περιβαλλοντικών ζητημάτων και  την προώθηση θεμάτων που απασχολούσαν τις τοπικές κοινωνίες και έπρεπε να επιλυθούν με τη συνεργασία των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των  τοπικών φορέων.

«Απευθύνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς όλες τις αρχές και τους φορείς που με πνεύμα καλής   συνεργασίας όλους αυτούς τους μήνες καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις όποιες  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προωθήσουμε κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο ζητήματα προς όφελος των πολιτών και του τόπου» ανέφερε. Ευχαριστώντας παράλληλα και τα μέσα ενημέρωσης για την αντικειμενική πληροφόρηση και κριτική. «Διαπίστωσα πως τα τοπικά Μ.Μ.Ε. έχουν αυτονομία, υψηλή πολιτικοποίηση, και προβάλουν όλες τις απόψεις όπως οφείλουν. Αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα των αθηνοκεντρικών μέσων» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφερόμενος στα θέματα διοίκησης και του επιτελικού ρόλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπογράμμισε: «προσπαθήσαμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές προς όφελος των πολιτών. Σε ότι με αφορούσε δεν ήμουν υπέρ μιας αυταρχικής διοίκησης στο εσωτερικό των υπηρεσιών γιατί θεωρώ πως αυτό αντανακλάται μέσω των υπαλλήλων στους πολίτες. Προχωρήσαμε στην προσπάθεια αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών, των δομών  και του οργανογράμματος της Αποκεντρωμένης με αντικειμενικά κριτήρια χωρίς να καλύψουμε τις όποιες παθογένειες. Όσο για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπάθησα να αντιμετωπίσω όλες τις εκκρεμότητες σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στέλνοντας τους σχετικούς φακέλους. Σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση προσπαθήσαμε να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών διενεργώντας δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς και διεκδικώντας κτιριακές υποδομές προκειμένου να μειώσουμε το κόστος των ενοικίων. Ενώ σε ότι αφορά στην εποπτεία και τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητα που πρέπει όμως να ενισχυθεί περαιτέρω με τη στελέχωση των υπηρεσιών και από άλλο έμπειρο προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναφερόμενος  στα αναπτυξιακά ζητήματα των δύο περιοχών ο κ. Θεοδωρίδης έκανε ειδική μνεία στην προστασία του περιβάλλοντος. «Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής είναι μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά και πρέπει να διαφυλαχθεί» είπε και πρόσθεσε: «όπως όλοι γνωρίζετε σε κάθε θέμα που προέκυψε πράξαμε τα νόμιμα. Το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ενδεχομένως να έρθει προς υπογραφή το αμέσως προσεχές διάστημα ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο ενώ τα Περιφερειακά χωροταξικά πρέπει να διεκπεραιωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα σχέδια διαχείρισης Υδατικών Πόρων έχουν ολοκληρωθεί για τις δύο περιοχές. ¨Όσο για το θέμα των πετρελαιοειδών είναι σημαντικό για την περιοχή της Θεσπρωτίας. Δεν είμαστε ενάντιοι σε τέτοιες επενδύσεις αλλά όχι στην περιοχή της Σαγιάδας μαζί με τις υδατοκαλλιέργειες. Έχουμε πάρει αναβολή από το ΣτΕ για τις 13 Νοεμβρίου ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στο Υπουργείο και χρειάζεται Νομοθετική Ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας, προχωρήσαμε στην έκδοση άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεγάλης επένδυσης σύγχρονου λιγνιτικού σταθμού που θα αποτελέσει και την ομαλή μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ.  Σε ότι αφορά στον εκσυγχρονισμό των Συνοριακών σταθμών προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τις μελέτες για των εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών στην Κακαβιά και την Κρυσταλοπηγή.

Στον απολογισμό του ο Γενικός Γραμματέας έκανε ειδική αναφορά στα έργα υποδομών, μεγάλους οδικούς άξονες και το φυσικό αέριο για το οποίο προέτρεψε «τους τοπικούς φορείς και αρχές να αγωνιστούν σαν μια γροθιά προκειμένου να επιτύχουν την σύνδεση και της Ηπείρου με τον αγωγό».

«Θεωρώ την πολιτική ως την τέχνη της  δημιουργία, ως σύλληψη σχεδίου και στρατηγική και όχι της  καθημερινότητας αυτή την πολιτική υπηρετούσα και αυτή θα συνεχίσω να υπηρετώ. Ο Ηπειρωτικός λαός είναι ευγενής κοσμοπολίτικος με δυτικότροπες επιρροές, ιώνιος λαό. Οι Δυτικομακεδόνες είναι ανατολικότροπος λαός με βυζαντινές  επιρροές. Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία εκτιμώ πως θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης κλείνοντας τον απολογισμό του.