Επιστολή Νίκου Χρυσόγελου προς Υπουργό κ Μανιτάκη
“Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση που συγχωνεύει και καταργεί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας τη στιγμή που χρειάζεται η ενίσχυσή τους και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, μέσα στο 2013, για την σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων της χώρας ενόψει της προγραμματικής περιόδου2014-2020“, τονίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Μανιτάκη, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο ευρωβουλευτής είχε καταθέσει πριν από λίγο καιρό σχετική ερώτηση στην Κομισιόν η οποία απάντησε ότι «η Επιτροπή έχει υποστηρίξει ασμένως τη δημιουργία και τη λειτουργία των ως άνω οργάνων, μεταξύ άλλων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, ως βασικό μέτρο για να εξασφαλισθεί στις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000 ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης». Παρόλα αυτά, “οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ενημερώσει την Επιτροπή για σχέδιο ή απόφαση με στόχο τη συγχώνευση των διαχειριστικών φορέων”.
Όπως προέκυψε και από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 3 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, πανεπιστημιακών, περιβαλλοντολόγων, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικών σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών “αναδεικνύονται από σύγχρονες μελέτες, σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων“. Αναλυτική έκθεσή του για τις ευκαιρίες απασχόλησης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος παρουσίασε ο Νίκος Χρυσόγελος στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: ” Ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών και η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος “χρηματοδότηση περιοχών Natura 2000″ τονίζει ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δις Ευρώ/ έτος – ή 2-3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ το κόστος του είναι μόλις € 5,8 δις / έτος. Η προστασία και διαχείριση φυσικών περιοχών και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας είναι στις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης, αλιείας και της θαλάσσιας στρατηγικής, με σημαντικά ποσά να προορίζονται να κατευθυνθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 σε αυτούς τους τομείς. Μερικές μάλιστα σχετικές προτάσεις που κατέθεσα ως εισηγητής των Πράσινων για θέματα Κοινωνικής Συνοχής έχουν υπερψηφιστεί από τους ευρωβουλευτές και έχουν περιληφθεί στην πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής που βρίσκεται στη φάση του τριμελούς διαλόγου (Ευρωκοινοβούλιο,Κομισιόν,
Αντί, λοιπόν, να ενισχυθεί ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμβάλλουν και στην προετοιμασία των περιφερειών και της χώρας, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου, η κυβέρνηση επιμένει σε μια ρύθμιση που είναι πρόχειρη, ατεκμηρίωτη και δεν βασίζεται σε στοιχειώδη σχεδιασμό. Και από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ Ε. Λιβιεράτο και από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Μανιτάκη πολλοί φορείς -και εγώ προσωπικά – έχουμε ζητήσει να αποσύρουν αυτή την ρύθμιση και οι όποιες αλλαγές στο υπάρχον σύστημα των προστατευόμενων περιοχών να γίνουν με βάση επιστημονικές- οικολογικές προσεγγίσεις και όχι στο πόδι κι αποσπασματικά, όπως τώρα. Να στηριχθούν στην αξιολόγηση του υπάρχοντος έργου και στη συστηματική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την αποφυγή κινήσεων που θα προσθέσουν αντί να επιλύσουν προβλήματα.
Ελπίζω να μην συνδέσουν οι δυο υπουργοί το όνομά τους με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση τη στιγμή που απαιτείται ενδυνάμωση των περιβαλλοντικών πολιτικών και επένδυση στην προστασία του φυσικού πλούτου ΚΑΙ για λόγους βιώσιμων μορφών οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας“
Αναλυτικά η επιστολή που στάλθηκε στον κ. Μανιτάκη
Θέμα: Καταργήσεις & Συγχωνεύσεις Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Προς
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Αξιότιμε κ. Μανιτάκη,
Η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του άρθρου του σχεδίου νόμου «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα-Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» που αφορά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των υπαρχόντων 29 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και διαμαρτυρίες. Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη ότι προωθείται προς ψήφιση ένα άρθρο το οποίο έχει συγκεντρώσει σχεδόν σύσσωμη την κριτική των κατ’ εξοχή ειδικών και σχετικών φορέων.
Τους τελευταίους μήνες έχει υποστηριχθεί εκτενώς από την Επιτροπή Φύση καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσιακούς παράγοντες πως οι προτεινόμενες αλλαγές στο καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης, είναι στη λάθος κατεύθυνση, ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσουν όχι μόνο σε ελλιπέστερη περιβαλλοντική προστασία, αλλά ακόμα και σε δημοσιονομική ζημιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε σχετική ερώτησή μου άγνοια για τις αλλαγές: “οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ενημερώσει την Επιτροπή για σχέδιο ή απόφαση με στόχο τη συγχώνευση των διαχειριστικών φορέων”.
Οι όποιες αλλαγές στο υπάρχον σύστημα των προστατευόμενων περιοχών θα έπρεπε να γίνουν με βάση επιστημονικές – οικολογικές προσεγγίσεις και όχι στο πόδι κι αποσπασματικά, όπως τώρα, να στηριχθούν στην αξιολόγηση του υπάρχοντος έργου και στη συστηματική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για την αποφυγή κινήσεων που θα προσθέσουν αντί να επιλύσουν προβλήματα.
Η εξοικονόμηση πόρων από τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων δεν τεκμηριώνεται, αντιθέτως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αποτέλεσμα των προωθούμενων αλλαγών μπορεί να είναι η αύξηση των δαπανών για μετακινήσεις και λειτουργία των φορέων. Εξάλλου, η λειτουργία των Φορέων δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα μέλη των ΔΣ τους είναι άμισθα, ενώ το έργο τους χρηματοδοτείται μέχρι το 2015 από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΕΠ). Αυτό μπορεί να συνεχιστεί – όπως έχει διαβεβαιώσει η Κομισιόν σε απάντησή της στην σχετική ερώτηση που κατέθεσα – και για το διάστημα 2014 -2020. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο Επίτροπος κ. Potočnik, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μου «η Επιτροπή έχει υποστηρίξει ασμένως τη δημιουργία και λειτουργία των ως άνω οργάνων, μεταξύ άλλων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, ως βασικό μέτρο για να εξασφαλισθεί στις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000 ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης».
Στη σημερινή εποχή κρίσης απαιτείται ενίσχυση των πολιτικών προστασίας και διαχείρισης των φυσικών περιοχών όχι μόνο για λόγους περιβάλλοντος αλλά κι απασχόλησης κι ενίσχυσης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς και διασφάλισης υπηρεσιών των οικοσυστημάτων που αν χαθούν θα έχουν δυσβάστακτο – οικονομικά και κοινωνικά – κόστος για τις κοινωνίες μας. (Παρακαλούμε δείτε στην ιστοσελίδα μας http://chrysogelos.gr/files/
Όπως είχα τονίσει και στον υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο στις 15.10.2012, οι Φορείς Διαχείρισης και το προσωπικό τους θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο έγκαιρης και σωστής προετοιμασίας, μέσα στο 2013, των σχεδίων και προτάσεων της κυβέρνησης και των περιφερειών για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, συνοχής, γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, θαλάσσιας κι αλιευτικής πολιτικής. Όπως είναι γνωστό η περιβαλλοντική διάσταση, η διαχείριση των φυσικών περιοχών, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας θα είναι μέσα στις θεματικές προτεραιότητες και στους στόχους των περισσότερων ταμείων, ιδιαίτερα των 4 από αυτά (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας, Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).
Υπάρχει ο κίνδυνος μια πρόχειρη κι ατεκμηρίωτη ρύθμιση όπως αυτή που προωθείται τώρα να προκαλέσει σημαντική ζημιά όχι μόνο στα θέματα αειφόρου διαχείρισης των φυσικών περιοχών αλλά και γενικότερα στα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Θέλω, λοιπόν, να προσθέσω – μαζί και τόσες άλλες – και την δική μου έκκληση ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κυρίως βέβαια με την ιδιότητά μου του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο και να επανέλθει σχέδιο ρυθμίσεων όταν θα έχει προηγηθεί προηγουμένως τεκμηριωμένος διάλογος. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση.
Με εκτίμηση
Νίκος Χρυσόγελος
Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων
4ος αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης