«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συκοφαντεί τον κλάδο μας με διάφορα μυθεύματα, αλλά ούτε θα συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή τέτοιων μυθευμάτων. Η απάντηση του κλάδου μας έρχεται μέσα από τις αρχές της διαφάνειας, της ποιότητας και της εξωστρέφειας. Διαφάνεια σε όλα, στην παραγωγή, σ’ όλη την “αλυσίδα” παραγωγής, διαφάνεια στη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, διαφάνεια στις διοικήσεις και παντού».
Με αυτές τις φράσεις έδωσε το στίγμα ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της και υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Ανδρομέδα Απόστολος Τουραλιάς.
Ο ίδιος τόνισε πως o κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι έτοιμος να μπει στη νέα εποχή υπό νέους όρους και άλλη αφετηρία μετά την αναδιάρθρωση που έγινε. Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο κλάδος είναι σε στενή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάπτυξη κωδικών καλών πρακτικών και βιώσιμων δραστηριοτήτων, ενώ εξήρε την επιστημονική κατάρτιση και την αρτιότητα του συνόλου του προσωπικού των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών.
«Ο κλάδος είναι υπερήφανος για το στελεχιακό του δυναμικό, από τον εργάτη που τώρα ταΐζει σε κάποια θάλασσα τα ψάρια μας, έως το πιο υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για το μέλλον του κλάδου ο κ. Τουραλιάς τόνισε πως «στόχος είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται τα πρώτα προεδρικά διατάγματα να είναι έτοιμα. Στόχος είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε ολοκληρώσει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Κάθε σχέδιο προώθησης του ελληνικού ψαριού και ανάδειξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, θα πρέπει να εδράζεται σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν πάγια θέματα αλλά ο κλάδος είναι ώριμος να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.
Επίσης χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με την πολιτεία σημειώνοντας «δίνουμε έμφαση στη διαμόρφωση εποικοδομητικής σχέσης με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα επιβεβαιώνω ότι η συνεργασία μας με το υπουργείο βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε και με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την έγκριση λειτουργίας των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου».
Φ. Αραμπατζή: Ο κλάδος είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης λόγω του αναπτυξιακού του αποτυπώματος. Τόνισε πως η Ελλάδα μετά το Brexit είναι η πρώτη σε αξία και ποσότητα παραγωγής χώρα της Ε.E. σε επίπεδο υδατοκαλλιεργειών, παράγοντας το 60% της τσιπούρας και του λαβρακίου.
Επισήμανε επίσης πως σύμφωνα με μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας έως το 2030 οι ανάγκες για αλιεύματα που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες θα αυξηθούν στο 60 με 63% έναντι του 50% που είναι σήμερα.
«Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών προσελκύει όλο και περισσότερο μεγάλες επενδύσεις πράγμα το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για μια χώρα που διψά για επενδύσεις και μια κυβέρνηση που θέλει να εκτινάξει τις επενδύσεις» ανέφερε η υφυπουργός. Αναφερόμενη στα προβλήματα του κλάδου τόνισε ότι «έχουν να κάνουν κυρίως με το χωροταξικό. Μίλησε για συνολική και ολιστική προσέγγιση στρατηγικής που πρέπει να έχουμε ως χώρα απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες και έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου.
Δ. Οικονόμου: Με υπουργική απόφαση οι ΠΟΑΥ
Από την πλευρά του υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου επισήμανε πως μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετάμε για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) να εγκρίνονται με κοινή υπουργική απόφαση και όχι με προεδρικό διάταγμα, κάτι που θα απελευθερώσει τις διαδικασίες και θα δώσει ώθηση στον κλάδο.
Τόνισε ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 1,5 με 2 χρόνια να ολοκληρωθεί αλλά, εκτίμησε ότι θα λύσει πολλά προβλήματα.
«Μέχρι τότε μέσα στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε τον Μάρτιο θα γίνουν βελτιώσεις στα υφιστάμενα ειδικά χωροταξικά μεταξύ των οποίων είναι της υδατοκαλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα από τον κλάδο τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις να μας στείλουν το ταχύτερο δυνατό κάποιες προτάσεις για τέτοιου είδους αλλαγές δηλαδή μέσα στο επόμενο 20ήμερο δεδομένου ότι θα καταθέσουμε το σχέδιο νόμου τέλος Μαρτίου», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
ΕΛΟΠΥ: Με 23 μέλη και 80% της παραγωγής βγαίνει μπροστά
Αναφερόμενος στο ΕΛΟΠΥ ο κ. Τουραλιάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν το 2019 και θα συνεχιστούν και το 2020 με μεγαλύτερη ένταση για καλύτερα αποτελέσματα. Τόνισε ότι τα μέλη του ΕΛΟΠΥ από 21 πέρυσι φέτος είναι 23, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της συνολικής ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Έως τα τέλη 2019 τα μέλη της ΕΛΟΠΥ από ιδίους πόρους έχουν επενδύσει ποσό που ξεπερνά το 1,8 εκατ. ευρώ για την προβολή του brand «Fish from Greece – Ελληνικό Ψάρι», ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2020 και αργότερα.
Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη ήταν στα μέσα του 2019 το ιδιωτικό Πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης “Fish from Greece”, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas. Κεντρικός στόχος είναι το ελληνικό ψάρι να γίνει κυρίαρχο brand διεθνώς και – ασχέτως ποια ελληνική εταιρεία το παράγει – να ξεχωρίζει ως ταυτότητα, συσκευασία και κυρίως ποιότητα.
Ο κλάδος το 2019 και η Τουρκία
Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά, οι όγκοι που παρήγαγαν οι ελληνικές εταιρείες το 2019 ήταν περίπου όσοι και το 2018, ήτοι περίπου στους 120.000 τόνους, όμως η αξία επηρεάστηκε λόγω της πτώσης των τιμών. Η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδιά της, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις άγγιξε τους 190.000 τόνους το 2019, ενώ η αρχική εκτίμηση από ελληνικής πλευράς έκανε λόγο για 150.000. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2002, ήτοι πριν από 18 μόλις χρόνια, η παραγωγή της Τουρκίας ήταν μόλις 20.000 τόνοι.
Η Ελλάδα έχει παρουσία σε Βαλκάνια, Κεντρική Ευρώπη, Τσεχία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, ενώ γίνονται περιορισμένου βεληνεκούς εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υφίσταται πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης. Πιθανή νέα αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει η Κίνα, δεδομένου ότι κινεζική αντιπροσωπεία πρόσφατα επισκέφθηκε εταιρείες – μέλη της ΕΛΟΠΥ.
Στους στόχους τριετίας για την Ελλάδα είναι να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση και να ανέλθει στους 40.000 τόνους (από 20-25 χιλ. τόνους σήμερα), ενώ σε ό,τι αφορά την πρώτη αγορά στόχο, την Ιταλία, προέχει να διατηρηθούν τα μερίδια, και να καταστεί ακόμη πιο σαφές πως το ελληνικό προϊόν είναι καλύτερο από τα τούρκικα προϊόντα.
πηγή: liberal.gr