Αυστραλία: Ελληνοαυστραλιανό κολλέγιο φροντίζει νεοαφιχθέντες Έλληνες μαθητές στη Μελβούρνη

Την υποστήριξη του ελληνοαυστραλιανού Κολλεγίου Alphington Grammar έχουν δεχτεί ελληνικές οικογένειες που εγκαθίστανται στη Μελβούρνη, μέσω ενός ειδικού προγράμματος του σχολείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. Tο πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά νεοαφιχθέντων οικογενειών από την Ελλάδα να φοιτήσουν στο Alphington Grammar με μειωμένα δίδακτρα.

Συγκεκριμένα, τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του σχολείου, κ. Μανουέλ Πάππος και κ. Τζούντι Φέττερ, συνεργάστηκαν στενά με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κολλεγίου, κ. Νίκο Κουκουβιτάκη, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, για τη λειτουργία του προγράμματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νέες οικογένειες που μετακινούνται από την Ελλάδα στην Αυστραλία, να εγγράψουν τα παιδιά τους στο κολλέγιο και να επωφεληθούν τόσο από το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας όσο και από την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στη διδαχή του ελληνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της ελληνικής γλώσσας.

Η βοήθεια προς τις νέες οικογένειες είναι συγκινητική, τόσο για αυτές που τα παιδιά τους φοιτούν ήδη στο Κολλέγιο, όσο και για εκείνες που τα έχουν γράψει για το σχολικό έτος 2013.

Ο κ. Κουκουβιτάκης πιστεύει ακράδαντα ότι η πρωτοβουλία αυτή συμβάλει και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. «Η μόρφωση των παιδιών τους είναι ο κύριος λόγος για την μετακίνηση των οικογενειών στην Αυστραλία, ενώ ποτέ δεν ξεχνάμε την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες» είπε.

Το Alphington Grammar έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ασφαλή και φιλόξενη σχολική κοινότητα για τις νεοφερμένες οικογένειες. «Είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε τις οικογένειες αυτές και να ενδυναμώσουμε την κοινότητά μας ως σύνολο» τόνισε ο κ. Κουκουβιτάκης. Οικονομικά, το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, έτσι ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει τις νέες οικογένειες και να τις διευκολύνει όπου είναι δυνατό.

Η βοήθεια προς τους νέους μετανάστες δεν είναι κάτι νέο για την ελληνική παροικία. «Η οικογένειες Ελληνοαυστραλών έχουν μεγάλη παράδοση σε αυτό, βοηθώντας πολλές οικογένειες που μετανάστευαν στη Μελβούρνη στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και σε αυτό το νέο κύμα των μεταναστών, τώρα, θα πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες να εγκατασταθούν και να εδραιωθούν εδώ» λέει ο κ. Παπαστεργιάδης.

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες έρχονται σε επαφή με τον κ. Πάππο και την κ. Φέττερ, με τους οποίους και συζητούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για κάθε παιδί, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα σχέδια για το μέλλον.

Συνήθως, αυτό λαμβάνει χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν η οικογένεια αναχωρήσει από την Ελλάδα. «Η εγκατάσταση στην Αυστραλία είναι μια πολύ συναισθηματική και σοβαρή στιγμή για τις οικογένειες, για τούτο το Κολλέγιο επικεντρώνεται στις κοινωνικές, συναισθηματικές και ακαδημαϊκές πτυχές της εγγραφής» λέει η κ. Φέττερ.

Τα έξοδα είναι υψηλά για τους περισσότερους νέους μετανάστες και καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά και τα δίδακτρα να είναι εφικτά και ρεαλιστικά.

Οι κ.κ. Κουκουβιτάκης και Παπαστεργιάδης, μαζί με την Ελληνική Κοινότητα, υποστήριξαν δυναμικά την πρωτοβουλία αυτή, αναγνωρίζοντας τόσο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη προς τις νεοαφιχθείσες οικογένειες όσο και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική παροικία γενικότερα.