Τα αποχετευτικά δίκτυα, οι βιολογικοί καθαρισμοί αλλά κι ένα μικρό ταμείο που δημιουργείται για την χρηματοδότηση έργων ανάπλασης, αποτελεί το αντιστάθμισμα για τους Δήμους Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας έναντι του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης που αφορά αποκλειστικά στο Δήμο Ιωαννιτών.
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με αφορμή το αίτημα που κατέθεσαν οι τρεις Δήμοι και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ηπείρου.
Τα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης αφορούν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 70 χιλιάδων κατοίκων. Η Περιφέρεια ακολουθώντας τις αρχές της ισονομίας και της ισόρροπης ανάπτυξης μερίμνησε να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα στις τρεις πρωτεύουσες της Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου. «Έχουμε δημοπρατήσεις ύψους 150 εκ. ευρώ. Κοιτάξαμε μέσα από το πρόγραμμα να ισοσκελίσουμε προς όλα τα αστικά κέντρα. Μόνο το έργο Πέρδικα- Πλαταριά – Σύβοτα που αφορά το Δήμο Ηγουμενίτσας είναι προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ.
Στο Δήμο Ιωαννιτών που θα υλοποιήσει το Σχέδιο Β.Α.Α., ως πόλη άνω των 70.000 κατοίκων, για το οποίο συμφώνησαν άπαντες στη διάρκεια της διαβούλευσης που είχε γίνει, δεν δόθηκε η δυνατότητα ένταξης έργων για αποχέτευση- βιολογικό καθαρισμό στο τοπικό πρόγραμμα όπως ζητούσαν, παραπέμποντάς τους στο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε όλα τα έργα που αφορούν τον Αμβρακικό κόλπο και τα παράλια Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.
Είναι ένα μεγάλο έργο, γιατί aν τα παράλια είναι απαλλαγμένα από λύματα, αυτό βοηθάει και τον τουρισμό», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει για αποχέτευση στα παράλια της Ηπείρου, είναι στην περιοχή Καναλακίου του Δήμου Πάργας που προχωράνε οι μελέτες, αφού συμφώνησαν όλοι για το ποιος θα είναι ο αποδέκτης.
Ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι για τους τρεις δήμους- πρωτεύουσες των Π.Ε., (εκτός Δήμου Ιωαννιτών) και παρά το γεγονός ότι είχαν ισοσκελιστεί τα έργα, έχει προβλεφθεί ένα μικρό ταμείο για μικρές αστικές αναπλάσεις, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για καθυστερήσεις που διαπιστώνονται σε δράσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα διεκδικούν Σχέδιo Βιώσιμης Ανάπτυξης!
Επικαλούμενοι λόγους ίσης αντιμετώπισης αλλά και ισόρροπης ανάπτυξης, οι Δήμοι Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, οι τρεις πρωτεύουσες δηλαδή, διεκδικούν από την Περιφέρεια Ηπείρου Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης!
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει «κλειδώσει» 30 εκατομμύρια από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου, με το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει. Μπορεί βέβαια μέχρι τώρα να μην έχει δρομολογήσει σημαντικά έργα, όμως τα χρήματα αυτά αποτελούν μία καλή προίκα για την πόλη!
Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης όμως, που μεταφράζεται σε ζεστό χρήμα, επιδιώκουν πλέον και οι Δήμοι Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Μάλιστα το αίτημα το διατυπώνουν από κοινού και επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.
Άλλωστε και κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχαν τύχει αντίστοιχων σχεδίων και οι τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου.
«Με το αίτημά μας δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε και διεκδικούμε ίση αντιμετώπιση της περιοχής μας στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης της Ηπείρου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε έργα αστικής ανάπτυξης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι δήμαρχοι Χρήστος Τσιρογιάννης, Χρήστος Μπαίλης και Γιάννης Λώλος.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν έχουν αποστείλει σειρά εγγράφων προς την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης με τα οποία ζητούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Σημειώνουν δε ότι σε άλλες περιφέρειες της χώρας έχουν ενταχθεί περισσότεροι του ενός Δήμοι, με την Κεντρική Μακεδονία για παράδειγμα να έχει εντάξει 13 Δήμους, και την Αττική 40!
Οι τρεις Δήμοι, θέτοντας ως βασικά επιχειρήματα την ίση αντιμετώπιση των περιοχών και την ισόρροπη ανάπτυξη της Ηπείρου, υποβάλλουν εκ νέου το αίτημα το οποίο είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ηπείρου που συνεδριάζει την Παρασκευή.