«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που λείπουν από το νομοσχέδιο είναι και αρκετά και ουσιαστικά και αυτός είναι ο λόγος που το καταψηφίζουμε» τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακαςκλείνοντας την ομιλία του για το νομοσχέδιο που αφορά την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας διευκρίνισε ότι η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη διευκόλυνση της πρόσβασης ορισμένων ομάδων ασθενών σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης και με την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, αλλά όχι με τον τρόπο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «πρόχειρο» και «βιαστικό». Η πλήρης ομιλία είχε ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν και το θέμα δεν θα ήθελα να το προσεγγίσω με αυτή τη διάθεση, θέλω να ξεκινήσω με το αυτονόητο. Το νομοσχέδιο λέγεται: «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης». Δεν αφορά ούτε την ιατρική χρήση ούτε τη λεγόμενη ευφορική χρήση της κάνναβης. Το λέω αυτό γιατί στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και από τις τοποθετήσεις των φορέων προέκυψε μια σύγχυση και η σύγχυση αυτή μεταφέρεται και στον κόσμο, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις.
Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε από την αρχή ξεκάθαρη θέση. Την είπε και ο συνάδελφος εισηγητής και την επαναλαμβάνω. Συμφωνούμε με τη διευκόλυνση της πρόσβασης ορισμένων κατηγοριών ασθενών σε σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης. Λέμε «Ναι» στην παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας ως μια δραστηριότητα που όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες μπορεί να φέρει ιδιωτικές επενδύσεις, να δημιουργήσει δουλειές, να έχει εξαγωγικές δυνατότητες και να δημιουργήσει έσοδα για το δημόσιο.
Αυτό με το οποίο διαφωνούμε και το δηλώσαμε εξαρχής, είναι οι προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν διαφωνούμε μόνο εμείς, αλλά και άλλες παρατάξεις, οι οποίες εκφράζουν θετικά την ψήφο τους. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, εκφράζουν έντονους προβληματισμούς όσον αφορά τις προαναφερθείσες αιτιολογίες που σας είπα.
Κύριε Αποστόλου, όσο και αν θέλαμε να συμφωνήσουμε, δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ξεκάθαρη, σαφής και τεκμηριωμένη για να το ψηφίσουμε.
Δεν μιλάμε εκ του πονηρού, κύριε Υπουργέ. Είπατε κάποια πράγματα στην ομιλία σας, τα οποία δεν είναι στο νομοσχέδιο. Αυτά έχουμε θέσει και στις Επιτροπές και σήμερα στην Ολομέλεια, προκειμένου να γίνουν ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να πάρει μια σωστή και σαφή θέση.
Δεν ξέρουμε πόσες επενδύσεις θέλουμε να κάνουμε. Είπε ο κ. Παπαδόπουλος για ομάδες παραγωγών. Πόσες ομάδες παραγωγών μπορούν να αντέξουν και να δημιουργήσουν αυτές τις επενδύσεις; Μίλησε, επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος και για τους σπόρους και για άλλη μια διαδικασία, που πρέπει να γίνει και αυτή στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν όλα αυτά να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο;
Βέβαια, σ’ όλη αυτήν την κατάσταση δεν είναι ότι διαφωνούμε, αλλά ότι αγνοούμε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αγνοούμε κι εμείς οι ενδιαφερόμενοι σημαντικά στοιχεία, όπως το τι θα ισχύσει για την έγκριση των εκμεταλλεύσεων, για τη φύλαξη, την ασφάλεια, την αποθήκευση, τη μεταφορά. Δεν ξέρουμε πώς και από ποιον θα γίνονται οι ετήσιοι έλεγχοι συμμόρφωσης ή οι έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστώνεται αν τηρούνται οι όροι της έγκρισης ή όχι.
Υπάρχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία ομίχλη ή ένα σκοτάδι γύρω από αυτά και άλλα κρίσιμα σημεία. Δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίον προσέγγισε το θέμα ο νομοθέτης είναι πρόχειρος και βιαστικός.
Αξίζει να σταθώ σε ένα σημείο, που νομίζω ότι είναι ενδεικτικό αυτής της προχειρότητας. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για ενιαία έγκριση παραγωγής και μεταποίησης, για μια διαδικασία που, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, ξεκινάει από τον σπόρο κα καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, παρόλο που δεν ξέρουμε ποια θα είναι η μορφή του προϊόντος αυτού.
Μιλάμε, επομένως, για μονάδες καθετικοποιημένης παραγωγής και, μάλιστα, κλειστού τύπου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται τεχνογνωσία και υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης. Ίσως, μάλιστα, να μιλάμε και για επιχειρήσεις που θα μπορούν να επενδύουν σοβαρά κεφάλαια και στην έρευνα και στην ανάπτυξη τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Μια επένδυση με τέτοια χαρακτηριστικά ουσιαστικά αφήνει έξω τους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς. Άρα, αναρωτιέται κανείς σε τι εξυπηρετεί το χαμηλό ελάχιστο εμβαδόν της έκτασης, για την οποία δίνεται η έγκριση; Δεν είναι αυτό μια αντίφαση; Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι έτσι, με την ελάχιστη έκταση, είναι δυνατόν να πάρουν έγκριση και αγροτικοί συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών.
Πόσο εύκολο, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύετε ότι είναι αυτό για συνεργαζόμενους παραγωγούς να μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν μια τέτοια καθετοποιημένη παραγωγική μονάδα, όταν θα έχουν, μάλιστα, να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις από το εξωτερικό που διαθέτουν κεφάλαια, εμπειρία και τεχνογνωσία;
Ας μη δημιουργούμε, επομένως, λάθος προσδοκίες στον αγροτικό κόσμο και θα έλεγα να μην καλλιεργούμε προσδοκίες γενικότερα σε όσους θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν, γιατί το ότι πολλά σημαντικά θέματα παραπέμπονται σε κοινές υπουργικές αποφάσεις σημαίνει καθυστερήσεις, ειδικά όταν δεν ακούσαμε -τουλάχιστον δεν άκουσα εγώ- κάποια χρονική δέσμευση για την έκδοση των αποφάσεων αυτών. Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο της βιομηχανικής κάνναβης, η καλλιέργεια της οποίας νομοθετήθηκε το 2013 και άρχισε να γίνεται πράξη τρία χρόνια μετά.
Απ’ όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που λείπουν από το νομοσχέδιο είναι και αρκετά και ουσιαστικά και αυτός είναι ο λόγος που το καταψηφίζουμε.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO ΕΔΩ