Γιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών συνταγογραφούσε ακριβά φάρμακα ζημιώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το Νοσοκομείο Φιλιατών

nosfi

 Ύστερα από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας το πόρισμα «καταπέλτης» έχει φτάσει στο Υπουργείο Υγείας, την Εισαγγελική Αρχή και το ΣΔΟΕ.

Φαίνεται πως η έλλειψη χρημάτων να ρίχνει φως στις πρακτικές των Νοσοκομειακών Γιατρών στον τρόπο συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων αλλά και τις οικονομικές τους συναλλαγές με φαρμακευτικές εταιρείες που προωθούν τα προϊόντα τους εκεί όπου η πώληση ακριβών φαρμάκων είναι πιο άμεση και εφικτή, στα Νοσοκομεία ζημιώνοντας τα τελευταία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Μια τέτοια περίπτωση καταγράφεται πλέον και στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών με γιατρό του νοσηλευτικού ιδρύματος να έχει ξεπεράσει κάθε νοητό όριο.

 

Ωστόσο πέρα από την πολιτική γραμμή εξορθολογισμού και διαφάνειας των οικονομικών του Νοσοκομείων της χώρας  και της χρηστής διοίκησης τους για να κλείσει η μαύρη τρύπα της Υγείας πρέπει να υπάρχει και η διάθεση να ερευνάται κάθε καταγγελία που αφήνει σκιές και γεννά υποψίες.

 

Σύμφωνα με αυτό το πνεύμα ενήργησε και με την διάθεση να υπάρξει διαφάνεια παντού η διοικητής του Γ. Ν. Φιλιατών κ. Μαρκουλά Ιουλία.

Έτσι ύστερα από καταγγελία Γιατρού και συνάδελφο του γιατρό για παράνομες συνταγογραφήσεις προς την διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Μαρκουλά Ιουλία, και ύστερα από διαπίστωση της τελευταίας ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών παρουσιάζει δυσανάλογα χρέη στον προϋπολογισμό του, η κ. Μαρκουλά να κάλεσε το σώμα επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας και σε «κλίμα άριστης συνεργασίας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά διερεύνησε την υπόθεση.

Μάλιστα πριν 15 μέρες έφτασε στα χέρια της διοίκησης του Νοσοκομείου και το πόρισμα το οποίο αποκαλύπτει ότι η μεγάλη «τρύπα» στα οικονομικά του Νοσοκομείου προκύπτει από τη  συνταγογράφηση φαρμάκων προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Αμέσως το πόρισμα προωθήθηκε από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών προς το Υπουργείο Υγείας, την Εισαγγελική Αρχή και το ΣΔΟΕ για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ η ίδια προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για την ακριβή εκτίμηση της ζημιάς ελέγχοντας τα οικονομικά του Νοσοκομείου από το 2007 και έπειτα, αφού για το προγενέστερα χρόνια για τις όποιες παραβάσεις ισχύει η παραγραφή τους σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία.

Για την ανωτέρω έρευνα η διοίκηση του Νοσοκομείου βρίσκεται σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο όπως και την 6η ΥΠΕ που θα παραλάβουν το πόρισμα από κοινού με τον Εισαγγελέα και τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους.

 

Επιγραμματικά στο πόρισμα και όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στο www.epiruspost.gr καταγράφει τα ακόλουθα. Στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για τον συγκεκριμένο γιατρό μεταξύ των άλλων διαπιστώνεται:

1. Ο ιατρός του ΕΣΥ…, προέβη κατ΄εξακολούθηση σε συνταγογράφηση ερυθροποιητικών παραγόντων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σε ασθενείς ασφαλιστικών ταμείων κατά παράβαση του Ν.3457/8-5-2006

2. Η εν λόγω συνταγογράφηση σε πολλές περιπτώσεις στηρίχθηκε σε αποτελέσματα ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που στερούνται εγκυρότητας και νομιμότητας

3. Τα σκευάσματα… και… σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους είναι εγκεκριμένα «μόνο για νοσοκομειακή χρήση» σε Κέντρα Αιμοδοσίας, Αιματολογικές και Ογκολογικές κλινικές και έχουν συνταγογραφηθεί από τον κ… και χορηγηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς για χρήση κατ΄οίκον με όλους τους κινδύνους.

4. Επίσης στις γνωματεύσεις που έχουν χορηγηθεί από τον κ…. και στις αντίστοιχες χορηγήσεις (συνταγές) συστήνονται σε ασθενείς δοσολογικά σχήματα ερυθροποιητικού παράγοντα …. για αντιμετώπιση αναιμίας σαν συνέπεια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, η αναγκαιότητα, ορθότητα και ασφάλεια από τη χρήση αυτών για τον ασθενή απαιτεί τη γνώμη επιτροπής ειδικών.

5. Εμφανίζεται συνταγογράφηση σε ασθενείς και εκτέλεση των αντίστοιχων συνταγών, χωρίς οι ασθενείς αυτοί να καταγράφονται στο βιβλίο μητρώου των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών και συνιστά για τον κ…., κατ΄ελάχιστο, παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 67/2000 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε

6. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία του και σχεδόν ταυτόχρονη , με τη θέση σε κυκλοφορία των προϊόντων αυξητική συνταγογράφηση αυτών, γεννούν υποψίες για υποκινούμενη από πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων

7. Η δαπάνη που προέκυψε από την εκτέλεση των μη σύννομων συνταγών που εκδόθηκαν από τον κ…., έχει καταβληθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ως φαίνεται από έγγραφο του οικονομικού τμήματος του νοσοκομείου και αποτελεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, εν δυνάμει, ισόποση πιστωτική οικονομική απαίτηση.

 

Τέλος και μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση ο γιατρός που τον βαρύνουν οι διαπιστώσεις του πορίσματος συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο.