Για τρία χρόνια και 3.000 ευρώ παραχωρήθηκε η παραλία Ελιά! Τσουνάμι αντιδράσεων…

«Τσουνάμι» αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Δήμου Ηγουμενίτσας να εκχωρήσει την τελευταία ελεύθερη παραλία της περιοχής σε ιδιώτες! Πρόκειται για την παραλία «Ελιά» που βρίσκεται μεταξύ Ηγουμενίτσας και Πλαταριάς. Μικρή σε έκταση, αποτελούσε το καταφύγιο για όσους δεν επιθυμούν τις πολυσύχναστες και κοσμικές της περιοχής αλλά και για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, ποτά και φαγητά!

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε στη μίσθωση της παραλίας για να εξοικονομήσει… χίλια ευρώ σε ετήσια βάση!!!

Είναι από τις περιπτώσεις βέβαια που η ελεύθερη παραλία δεν μπορεί να θυσιάζεται για κανένα ποσό αλλά ως στοιχείο έχει κι αυτό την αξία του!

Το δεύτερο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν γίνεται λόγος για ομπρελοκαθίσματα, δηλαδή για ομπρέλες και ξαπλώστρες που θα τοποθετηθούν ενώ στην πραγματικότητα έχει στηθεί και αναψυκτήριο. Πρόκειται μάλιστα για εγκατάσταση που δείχνει μόνιμη και όχι για τοχήλατη καντίνα.

Η εκχώρηση της παραλίας «Ελιά» δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας.

Η απόφαση ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Λώλου που είναι και πρόεδρός της και ήταν ομόφωνη καθώς απουσίαζαν τα προερχόμενα από την αντιπολίτευση μέλη. ΕΔΩ

Στη βάση της απόφασης αυτής έγινε η διακήρυξη που υπογράφεται από τον αντιδήμαρχο Δονάτο Μαρτίνη. ΕΔΩ

Αποτέλεσμα είναι η παραλία να έχει χάσει ήδη τον ελεύθερο χαρακτήρα της και να προκαλείται πλήθος αντιδράσεων.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην προγραμματισμένη για τις 21 του μήνα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ πολίτες και φορείς ζητούν την παρέμβαση των εισαγγελικών λειτουργών.

Αίτημα της Λ.Σ. για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα την καντίνα στην Ελιά:

Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να στηθεί καντίνα συνοδευόμενη από set ομπρελών στην παραλία της Ελιάς. Η συγκεκριμένη παραλία λίγα km από την Ηγουμενίτσα είναι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή όπου οι κάτοικοι μπορούν να απολαμβάνουν ελευθέρα το κολύμπι χωρίς επί πλέον χρεώσεις. Παράμενε η μόνη παραλία που δεν είχε παραδοθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την διπλανή παραλία της Γάτας μέχρι την Αγία Παρασκευή οι παραλίες έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες καθιστώντας απαγορευτική την χρήση τους στους λουόμενους που δεν μπορούν, η και δεν θέλουν, να πληρώσουν για απολαύσουν το κολύμπι τους.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι τόσο μικρή που αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια δεν θα απομείνει καθόλου χώρος ελεύθερος για τους λουόμενους,, όπως συνέβη στην γειτονική παραλία της Γάτας.

Αυτό έχει δικαίως αναστατώσει και εξαγριώσει μια σειρά πολιτών που κάνουν χρήση την συγκεκριμένη παραλία και κινητοποιούνται για να σταματήσει το έγκλημα αυτό.

(έχει κατατεθεί στο προεδρείο του Δ.Σ. σχετικό υπόμνημα τους με τις 100 πρώτες υπογραφές.)

Πέρα από αυτό υπάρχουν μια σειρά παραβάσεις του κανονισμού που έχει ψηφισθεί στο Δ.Σ. και νόμων που αφορούν και άλλες υπηρεσίες ( Δασική, υγειονομικού κλπ, ακόμα και τις απαιτήσεις της δημοπρασίας που έκανε η οικονομική επιτροπή του δήμου).

Κατόπιν τούτου θεωρούμε απαραίτητο να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες καταπάτησης, από ιδιωτικά συμφέροντα ,του μοναδικού ελευθέρου χώρου για κολύμπι στον δήμο μας.

Για αυτό ζητάμε να συζητηθεί το θέμα αυτό στο πρώτο Δ.Σ. που θα γίνει (που θα γίνει στις 21/07/2023, όπως μας πληροφορήσατε). Ζητάμε να σταματήσουν οι εργασίες τοποθέτησης της καντίνας και να ανασταλεί η όποια απόφαση για καντίνα και ξαπλώστρες στην Ελιά .

Παράλληλα ζητάμε ενημέρωση από την Δ.Α. :

· Ποιο όργανο του δήμου (Δ.Σ., Ε.Π.Ζ, ….) πήρε την απόφαση να παραχωρηθεί άδεια για καντίνα και ξαπλώστρες στο συγκεκριμένο μέρος; Πότε αποφασίσθηκε;

· Είναι αλήθεια ότι οι παραλίες ανήκουν στην Κτηματική Δημοσίου αλλά την διαχείριση τους την έχει ο δήμος,αφού οι δημοπρασίες ενοικίασης γίνονται από την οικονομική επιτροπή του δήμου. Με βάση αυτό ρωτάμε:

Ποιο όργανο του δήμου ελέγχει με βάση κανονισμό λειτουργίας την λειτουργία των καντινών συνολικά στο παραλιακό μέτωπο; Ποιος ελέγχει τις διαστάσεις του χώρου που έχει παραχωρηθεί για τις ξαπλώστρες; Ποίος ελέγχει αυτά που ο κανονισμός και ο νόμος ορίζει; Προφανώς αυτός που χορηγεί τις άδειες πρέπει να έχει και την ευθύνη της σωστής λειτουργίας των, δηλαδή η Δημοτική Αρχή.

Άρα περιμένουμε εξηγήσεις γιατί η Δ.Α. επιτρέπει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας.

Σας είναι γνωστό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί ενάντια στην εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου. Ωστόσο εδώ δεν τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι ( π.χ. ναυαγοσώστες στον χώρο) αλλά ούτε κανονισμοί που το Δ.Σ. έχει ψηφίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σας επισυνάπτω το υπόμνημα των πολιτών που αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για καντίνα και ξαπλώστρες στην Ελιά. Οι μέχρι σήμερα υπογραφές των έχουν κατατεθεί στο γραφείο σας , και φαντάζομαι ότι είναι στην διάθεση όλων των δημοτικών συμβούλων.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας

Παν. Νταής: Να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για τη λειτουργία καντίνας στην παραλία “Ελιά”

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες πολλών συνδημοτών για την εγκατάσταση και λειτουργία καντίνας και ξαπλωστρών στην παραλία «Ελιά», επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, πρέπει να ερευνηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές η καταγγελία των πολιτών, να ελεγχθεί η νομιμότητα της εγκατάστασης (συμφωνία με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση μίσθωσης, έκδοση των κατάλληλων αδειών κ.α.) και αν βρεθούν παρατυπίες να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

2. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε το Δήμο να προβαίνει τακτικά σε έλεγχο καλής λειτουργίας και εκτέλεσης των συμβάσεων μίσθωσης χώρου για εγκατάσταση καντινών και ξαπλωστρών, σε όλες τις παραλίες της αρμοδιότητάς του, προκειμένου να προλαμβάνονται περιπτώσεις παρεκκλίσεων.

3. Τέλος, θα πρέπει να επιλεγούν με αντικειμενικά κριτήρια ορισμένες μόνο παραλίες, στις οποίες θα μπορεί να επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης του χώρου τους για παρόμοιες εγκαταστάσεις. Οι παραλίες που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο μέγεθος, το οποίο να επιτρέπει τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, παράλληλα με την ακώλυτη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Στις λοιπές παραλίες που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτουν οι νόμοι και οι οικείες διατάξεις, να μην παραχωρείται η χρήση χώρου για το σκοπό αυτό.

ΑΡΠΗ: Με αφορμή το έγκλημα που συντελείται στην παραλία Ελιά

Υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ξεπούλησαν σε αγορές και ιδιωτικά συμφέροντα ελληνικά και ξένα κάθε δημόσιο πόρο, κάθε δημόσια σπιθαμή γης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πουλήθηκε και ο Λιμένας Ηγ/τσας μαζί με όλη την παράκτια ζώνη. Μα και πριν απ’ αυτό, κάθε κομμάτι δημόσιας γης και παραλίας «αξιοποιήθηκε» από την δημοτική αρχή ως εμπόρευμα για να παρέχει έσοδα στο δήμο (αλήθεια για ποια δημοτικά έργα;) ενοικιάζοντας πλατείες και αιγιαλό σε ιδιώτες.

Σε μια πόλη που σε κάθε σου βήμα σκοντάφτεις σε τραπεζοκαθίσματα κ ομπρελοξαπλώστρες, δεν υπάρχει μια ελεύθερη σκιά, μια δημόσια βρύση, ένα παγκάκι να ξαποστάσεις. Μόνο πληρώνοντας μπορείς να πάρεις μια ανάσα ως οδοιπόρος σ’ ένα αλλοτριωμένο από την αγοραία αντίληψη φυσικό περιβάλλον.

Αυτή την κατάσταση η δημοτική αρχή την βαφτίζει ανάπτυξη. Εμείς όμως, ως πολίτες στην καθημερινότητά μας τη βιώνουμε ως καταβαράθρωση του επιπέδου ζωής μας και τίποτα μα τίποτα δεν κερδίζουμε απ’ αυτή. Χάνουμε συνεχώς. Χάνουμε κομμάτια του φυσικού περιβάλλοντός μας, χάνουμε από άποψη αισθητικής, χάνουμε χρήματα, χάνουμε αγαπημένους τόπους, χάνουμε την επαφή με το ζωτικό δημόσιο χώρο μας.

Πριν μια διετία ήταν η παιδική χαρά. Τώρα τα άπληστα χέρια της κερδοφορίας εγκληματούν στην παραλία της Ελιάς, μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες ελεύθερες σκιερές παραλίες της Ηγ/τσας.

Δε μας νοιάζει αν η καταστροφή αυτή έχει την υπογραφή της Γκριμάλντι, του Δήμου, ενός πλιατσικολόγου ιδιώτη. Δε μας νοιάζει αν είναι Έλληνας ή Ξένος επενδυτής. Εμείς θέλουμε ελεύθερη την Ελιά κ να πάρουμε ξανά πίσω όλες τις κλεμμένες παραλίες μας, τις πλατείες κ τις παιδικές μας χαρές.

Μια αγωνιστική κινητοποίηση αποκλειστικά για την Ελιά θα έχει κοντά ποδάρια γιατί σύντομα το ίδιο πρόβλημα θα εμφανιστεί κ αλλού και γιατί θα αναγνωρίζει ως παγιωμένη την εκμετάλλευση όλων των υπόλοιπων δημόσιων χώρων.

Με αφορμή, λοιπόν, την Ελιά να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και ανυποχώρητο κίνημα πολιτών που με αποφασιστικότητα θα απαιτήσει πίσω το ζωτικό δημόσιο χώρο αυτής της πόλης.

Όχι καντίνα κ ομπρελοξαπλώστρες στην Ελιά

-Ελεύθερες, δωρεάν κ φροντισμένες από το Δήμο όλες οι παραλίες της πόλης

-Η θάλασσα δεν ανήκει στους ιδιώτες κανενός είδους. Είναι δημόσιο αγαθό.

-Σεβασμός στο περιβάλλον κ στους πολίτες

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ