ΓΠΣ Ηγουμενίτσας: Προοπτικές και προβλήματα

2011-01-24 21:51:35

ΓΠΣ Ηγουμενίτσας: Προοπτικές και προβλήματα

Λίγο πριν το νέο έτος και την αλλαγή που επέφερε ο Καλλικράτης στο αυτοδιοικητικό τοπίο, στις 17/12/2010, υπεγράφη από την τότε Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου και νυν Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ηγουμενίτσας, βάζοντας μέσα στον πολεοδομικό σχεδιασμό τόσο το ήδη από το παρελθόν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης του Δήμου Ηγουμενίτσας όσο και τα Τοπικά διαμερίσματα που μέχρι σήμερα δεν είχαν πολεοδομικό σχεδιασμό Αγ. Βλασίου, Αγ. Μαρίνας, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Ν. Σελεύκειας, Μαυρουδίου και Κρυόβρυσης. Τα παραπάνω Τοπικά Διαμερίσματα περιλαμβάνουν τους ομώνυμους οικισμούς και επιπλέον τους οικισμούς Εθνικής Αντίστασης, Φιλοθέης ή Γκανίου, Βασιλικού-Μύλων και Λάκκας.

Το Γ.Π.Σ. του Δήμου Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Δομικό Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ειδικότερα οργανώνονται και χωροθετούνται οι απαιτούμενοι οικιστικοί υποδοχείς για πρώτη και δεύτερη κατοικία με χρονικό ορίζοντα το 2021 και για πληθυσμιακό μέγεθος 21.057 κατοίκων. Καθορίζονται χρήσεις γης και κανονιστικές ρυθμίσεις στις εκτός οικισμών περιοχές, με στόχο τη συγκέντρωση ομοειδών χρήσεων με παράλληλη προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Οργάνωση των χρήσεων και προστασία περιβάλλοντος του Δήμου

Ειδικότερα καθορίζονται:

 

· Η Οικιστική Οργάνωση, δηλαδή η οργάνωση των υφιστάμενων και νέων οικιστικών υποδοχέων

 

· Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ)

 

Καθορίζονται ως Περιοχές Ειδικής Προστασίας, εντός των οποίων προτείνεται περιορισμός ή απαγόρευση της δόμησης, οι αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία , οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, οι προτεινόμενες Ζώνες Φύτευσης Πρασίνου, οι ζώνες προστασίας ρεμάτων και οι Περιοχές Προστασίας της Φύσης Ποταμού Καλαμά με τις περιφερειακές ζώνες .

· Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ)

Καθορίζονται ως Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ) η Ζώνη Διαφύλαξης οικιστικής Γης, η Ζώνη υπαίθριών λειτουργιών στην περιοχή Μυγδαλέζας, η Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας εντός αναδασμού, η Εκτός Σχεδίου Ζώνη A, η Εκτός Σχεδίου Ζώνη Β, η Περιοχή Γειτνίασης με Λατομική Ζώνη, οι Λατομικές Περιοχές, οι περιοχές Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ζώνη βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων μέσης και χαμηλής όχλησης, ζώνη αστικού εμπορίου-χονδρεμπορίου, εμπορευματικό κέντρο) και η Περιοχή Αμιγών χρήσεων τουρισμού αναψυχής στη θέση «Γωνιά».

Προτείνεται δε η Χωροθέτηση Εμπορευματικού Κέντρου για την εξυπηρέτηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας, πλησίον του κόμβου Βασιλικού της Εγνατίας Οδού από τον δρόμο Βασιλικού – Καρτερίου μέχρι τα όρια του δρόμου στην περιοχή του Δήμου Συβότων. Η προτεινόμενη περιοχή περιλαμβάνει δημοτικές εκτάσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Δήμου Μαργαριτίου και σε ιδιόκτητες εκτάσεις σε ημιλοφώδη έκταση εκτός οικισμού.

 

· Ειδικές Χρήσεις

· Κοιμητήρια

Καταργούνται εντός πενταετίας τα υφιστάμενα κοιμητήρια εντός ή κοντά σε οικισμούς, εφόσον δεν πληρούν τις θεσμοθετημένες αποστάσεις των 250 μ. από τα όρια των οικισμών. Συγκεκριμένα προτείνεται η μεταφορά των κοιμητηρίων Λαδοχωρίου, Νέας Σελεύκειας και Οικισμού Καστρίου. Επίσης των κοιμητηρίων στην δυτική επέκταση Καστρίου και στην περιοχή Μυγδαλέζας, ενώ ορίζεται ότι οι θέσεις των νέων κοιμητηρίων θα αναζητηθούν εντός της ΠΕΠΔ5

 

· Ζώνη Αιολικού Πάρκου Χωροθετείται Ζώνη Αιολικού Πάρκου στις παρυφές του ορεινού όγκου από Αγ. Μαρίνα προς Λαδοχώρι (θέση «Βελανιδιά»), ακολουθώντας ανάντη την Εγνατία Οδό.

 

· Ζώνη Πάρκου Κεραιών Χωροθετείται Ζώνη Πάρκου Κεραιών στην θέση Γωνιά στο νότιο τμήμα του Δήμου, ανάντη της ΕΟ Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στο ΔΔ Λαδοχωρίου, έτσι ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος ακτινοβολίας.

 

· Ζώνη Προβλεπόμενου Σταθμού ΟΣΕ και Ζώνη Τερματικού Σταθμού και Αμαξοστασίου Υπεραστικής-Αστικής Συγκοινωνίας. Χωροθετείται Ζώνη Προβλεπόμενου Σταθμού ΟΣΕ νότια του Κόμβου Εγνατίας Ηγουμενίτσας και νότια του οικισμού Γκανί. Επίσης εκεί μεταφέρεται ο Σταθμός Υπεραστικού ΚΤΕΛ και δημιουργείται Ζώνη Τερματικού Σταθμού και Αμαξοστασίου ΚΤΕΛ-Αστικής Συγκοινωνίας

 

· Ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων μέσης και χαμηλής όχλησης και Ζώνη Αστικού Εμπορίου-Χονδρεμπορίου σε περιοχή εκτός σχεδίου στην Ν. Σελεύκεια. Εντός της ζώνης αυτής χωροθετείται και Λαϊκή αγορά-χώρος έκθεσης αγροτικών προϊόντων

 

· Περίθαλψη- Ελικοδρόμιο. Πρόκειται για περιοχή εκτός σχεδίου στην θέση «Κάστρο Βίγλιζα», στην οποία χωροθετείται Νοσηλευτική Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών και Ελικοδρόμιο για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών Υγείας.

 

· Ζώνη χρήσεων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εντοπίζονται δύο χώροι εκτός σχεδίου, για τους οποίους απαιτείται τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο

 

· Ζώνη Στάθμευσης. Πρόκειται για Ζώνες Στάθμευσης στο νότιο τμήμα της περιοχής Μυγδαλέζας και στον κόμβο Εγνατίας «Ηγουμενίτσας»

 

· Ζώνη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Προτείνεται Υπαίθριο Θέατρο στο Ασπροβούνι ανατολικά της ΠΕ4.

 

· Εγκαταστάσεις Δεξαμενών υγρών Καυσίμων. Επιτρέπεται η εγκατάσταση Δεξαμενών υγρών Καυσίμων σε περιοχή εκτός σχεδίου (ΠΕΠΔ4 και ΠΕΠΔ5),

 

Ρυθμίσεις για την πολεοδομική οργάνωση – πολεοδόμηση.

 

Η στόχοι του ΓΠΣ Ηγουμενίτσας, όπως αναφέρονται στη μελέτη είναι:

 

* Η σταδιακή μερική αποκέντρωση διοικητικών κεντρικών λειτουργιών από την πολεοδομική ενότητα 3, όπου κατ΄ εξοχήν συγκεντρώνονται σήμερα, προς τις ενότητες 1η και 5η

 

* Η αποφόρτιση των κεντρικών λειτουργιών της ΠΕ 3, με τη δημιουργία των δύο πολεοδομικών κέντρων, δηλαδή του νότιου κέντρου με εξειδίκευση στις υπηρεσίες (ΠΕ και του βόρειου κέντρου με εξειδίκευση στο εμπόριο (ΠΕ 6 και 7) .

 

* Η ανάπλαση, σε συνεργασία με την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένα (ΕΣΑΛ), όλου του μετώπου χερσαίας έκτασης από το παλαιό τελωνείο ως το ΞΕΝΙΑ, καθώς επίσης όλων των κεντρικών περιοχών των ενοτήτων 3 και 4, ώστε να αυξηθεί ο χώρος περιπάτου και αναψυχής και να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο της πόλης σε πόλο τουριστικής ανάπτυξης.

 

* Προτείνεται η κατασκευή νέου Άξονα Σύνδεσης Εγνατίας με Ελληνοαλβανικά σύνορα με προδιαγραφές κλειστού αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα ξεκινά από τον κόμβο Βασιλικού της Εγνατίας Οδού, θα παρακάμπτει την πόλη της Ηγουμενίτσας και θα καταλήγει στην ΕΟ Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας.

Και… προβλήματα:

Για σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η μελέτη αυτή κάνει λόγω ο τέως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ζητά να γίνει ανάκληση της απόφασης της ΓΓΠΗ, να μην δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνουν διορθώσεις. Μάλιστα για το θέμα αυτό απέστειλε τις τελευταίες μέρες της θητείας του στο Δημαρχιακό θώκο (22/12 και 24/12) δύο επιστολές προς την κ. Μπάστα στις οποίες χαρακτηρίζει «εμμονή την άμεση έγκριση του ΓΠΣ, ωσάν να επρόκειτο για κατεπείγον νομοσχέδιο» και προβλέπει ότι αν τα πράγματα μείνουν έτσι θα υπάρξουν προσφυγές κατά της απόφασης.

Ο κ. Πιτούλης αναφέρει ότι σύμφωνα με τη μελέτη όπως αυτή υπεγράφη:

* Καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις του διατάγματος της εκτός σχεδίου δόμησης που αφορούν στην αρτιότητα των γηπέδων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου. Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε τεμάχια που προέρχονται από διανομή και έχουν έκταση μικρότερη από 4 στρ.

* Κηρύσσει στην περιοχή Αμπέλια αναδασωτέα τρία Οικοδομικά Τετράγωνα, τα οποία έχουν αποδοθεί ως χορτολιβαδικές εκτάσεις με πράξη του υπουργείου Γεωργίας η οποία κυρώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

* Παρεμβαίνει στο ήδη εγκεκριμένο σχέδιο της Νέας Σελεύκειας και χαρακτηρίζει ήδη ρυμοτομημένες εκτάσεις ως αναδασωτέες. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη παρέμβαση ο κ. Πιτούλης σε έγγραφό του στις 24/12/2010 προς την κ. Μπάστα, επισημαίνει ότι η πράξη αυτή επισύρει και ποινικές ευθύνες!

* Κηρύσσει αναδασωτέα περιοχή πάνω από το Γηροκομείο, η οποία είναι ήδη δομημένη.

* Αφήνει εκτός σχεδίου τμήμα του Μαυρουδίου

* Χαρακτηρίζει ενεργά ρέματα, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ενέργειες για διευθέτηση ρεμάτων

 

Μάλιστα ο κ. Πιτούλης επισημαίνει πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που συνέταξαν τη σχετική απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, αλλά και του Νομαρχιακού συμβουλίου Θεσπρωτίας. Και καταλήγει λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσει η δημοσίευση σε ΦΕΚ, αφού εφ΄οσον δημοσιευθεί δε θα είναι εκ του νόμου εφικτή η τροποποίησή του για μια πενταετία, ενώ η όποια τροποποίηση μετά θα απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ οι τροποποιήσεις στην παρούσα φάση απαιτούν διάστημα λίγων μηνών.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινο, δήλωσε πως πράγματι, ενημερώθηκε από τον τέως Δήμαρχο κ. Πιτούλη πως η έγκριση του ΓΠΣ δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Όμως τονίζει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, σε δύο συσκέψεις που ο ίδιος τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη συμμετείχε, επισημαίνουν πως η οποιαδήποτε απόπειρα τροποποίησης στην παρούσα φάση θα επέφερε καθυστέρηση τριών ή τεσσάρων ετών και τονίζει πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να προβεί στη λήψη μιας απόφασης που θα επέφερε τέτοια καθυστέρηση. Μάλιστα επισημαίνει πως οι αρμοδιότητες του πολεοδομικού σχεδιασμού παρέμειναν στην αιρετή περιφέρεια, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως ο κ. Πιτούλης έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος τονίζει πως έχει ήδη ζητήσει από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, εμπεριστατωμένη εισήγηση για το θέμα και είναι πρόθυμος να προβεί σε όποιες απαραίτητες παρεμβάσεις, εφ’ όσον αυτές δεν θα επιφέρουν μεγάλη χρονική καθυστέρηση.