ΔΕΥΑΗ: Η διοίκηση της επιχείρησης βεβαίωσε ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα στη ΔΟΥ – Αναστολή είσπραξης πέτυχαν οι εργαζόμενοι

Το αλαλούμ που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της ΔΕΥΑΗ και των εργαζομένων της, αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, τη Δευτέρα.
Η επιχείρηση, προχώρησε στη σύνταξη βεβαιωτικού καταλόγου αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών για το διάστημα από το 2012 έως και το 2020, τον οποίο μάλιστα υπέβαλε στη ΔΟΥ Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα 10 τουλάχιστον εργαζόμενοι της επιχείρησης να οφείλουν ποσά από 35.000 έως 60.000 ευρώ και να καλούνται να τα αποπληρώσουν σε 12 έως 48 δόσεις με μηνιαίες καταβολές που υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ και επιτόκιο 6,5%!Πρόκειται για ποσά που αφορούν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων για την παραπάνω οκταετία, όταν οι εργαζόμενοι – μετά από πρωτόδικη δικαστική απόφαση – συνέχισαν να αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι με το ενιαίο μισθολόγιο.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ προσέφυγε στο Εφετείο και η απόφαση σε δεύτερο βαθμό εκδόθηκε το 2020 κι έτσι σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά μιας ολόκληρης 8ετίας!
Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τον Οκτώβριο, η διοίκηση της επιχείρησης επέλεξε να… αναβαθμίσει το λογισμικό μισθοδοσίας της επιχείρησης (διαδικασία που κράτησε 15 μήνες), να προχωρήσει μονομερώς σε υπολογισμό των αχρεωστήτως καταβληθέντων και να τα βεβαιώσει στη ΔΟΥ!.
Το θέμα έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του σώματος κ.κ. Γόγολος, Δημητρίου και Δήμας, ζητώντας από την διοίκηση της ΔΕΥΑΗ να αποσύρει τον βεβαιωτικό κατάλογο από τη ΔΟΥ.
Μια προτροπή  – καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα επί της ΔΕΥΑΗ – που αν και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το σώμα, δεν βρήκε ευήκοα ώτα ούτε στον πρόεδρο του ΔΣ της επιχείρησης Σωτήριο Μήτση, αλλά όπως φάνηκε ούτε και στον Δήμαρχο Ιωάννη Λώλο.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μήτση έκανε λόγο για “προσωπική επιλογή” της βεβαίωσης των ποσών στη ΔΟΥ “ανάμεσα στις επιλογές που υπήρχαν” καθώς όπως είπε, δεν υπήρχε άλλη βάση συζήτησης ούτε πρωτοβουλία των εργαζομένων (!!!) να μπουν σε συζήτηση καθώς “δεν αποδέχονται τις οφειλές”.
Το γεγονός ότι άλλες ΔΕΥΑ της χώρας, που αντιμετωπίζουν παρόμοιο ζήτημα έχουν προσλάβει εξωτερικούς οικονομολόγους ελεγκτές για να προχωρήσουν στον επανυπολογισμό της μισθοδοσίας και εξετάζουν την τμηματική παρακράτηση σε 100 δόσεις από τη μισθοδοσία των εργαζομένων, δεν φαίνεται να αφορά τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, η οποία πρωτοτύπησε πανελλαδικά με τη βεβαίωση των αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών στη ΔΟΥ και μάλιστα θεωρώντας ότι οι μισθοί είναι έσοδο της επιχείρησης και όχι έξοδο!Οι εργαζόμενοι κέρδισαν προσωρινά την αναστολή της είσπραξης με ασφαλιστικά μέτρα και η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες και πάλι, τον Μάιο που θα εκδικαστεί η κύρια αγωγή.
Κι έτσι για ένα ζήτημα που θα αρκούσε ο διάλογος για να λυθεί, η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ και οι εργαζόμενοι θα… συζητήσουν στις δικαστικές αίθουσες και όχι στα γραφεία της επιχείρησης!