Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις με αφορμή την πανδημία στη χώρα μας και διεθνώς. Για αυτό και προτείνει στο Δ.Σ. της Τετάρτης 01/04/2020 που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη να μπει για συζήτηση το θέμα: «Διεκδίκηση μέτρων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και της κοινωνικής απόστασης είναι ευθύνη όλων μας, απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και στους γύρω μας που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
Η ατομική ευθύνη όμως έχει όρια και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη αλλά και την ευθύνη των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου στο να απαιτήσουν και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και την στήριξη των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
Δεν αποτελεί ατομική αλλά κρατική ευθύνη η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών, από την απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να γίνεται αποδεκτή η προτροπή του ΕΟΔΥ για αυτοαξιολόγηση και αυτοθεραπεία των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών, τους οποίους νοσηλεύουν οι συγγενείς τους εν είδει πρακτικού νοσοκόμου. Μια και είναι σε όλους μας γνωστή η απουσία του οικογενειακού γιατρού στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας.
Δεν αποτελεί ατομική αλλά κρατική ευθύνη η άμεση στελέχωση και 24ωρη λειτουργία των 3 Κ.Υ. και της 1 ΤΟΜΥ του νομού με γιατρούς, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς , οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών με χρόνιες ασθένειες αλλά και συμπτώματα κορωναϊού. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε άλλους θανάτους λόγω της καραντίνας χωρίς ιατρική παρακολούθηση που έχει επιβληθεί.
Δεν αποτελεί ατομική ευθύνη των υγειονομικών αλλά κρατική ευθύνη η υποστελέχωση του νοσοκομείου Φιλιατών και η απουσία των μοναδικών κατάλληλων μέτρων προστασίας (μάσκες FPP3, αδιάβροχες στολές) για να μην μπαίνουν μαζικά σε καραντίνα οι υγειονομικοί (65 έως τώρα σε Άρτα, Πρέβεζα και Γιάννενα) και να μην μεταδίδουν στους ασθενείς και τις οικογένειες τους τον κορωναϊό.
Δεν αποτελεί ατομική αλλά κρατική ευθύνη η απουσία κλινών ΜΕΘ, αναπνευστήρων και γιατρών παθολόγων, πνευμονολόγων και καρδιολόγων, νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στις δομές υγείας του νομού.
Δεν αποτελεί ατομική αλλά κρατική ευθύνη που στο Νοσοκομείο Φιλιατών 5 κλινών Μ.Α.Φ. είναι εκτός λειτουργίας, ούτε ότι δεν υπάρχουν αναπνευστήρες.
Όσοι προβάλλουν την ατομική ευθύνη σαν βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, προσπαθούν να αποσιωπήσουν την κρατική ευθύνη. Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα και με το παραπάνω. Η ατομική ευθύνη όμως, δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, και στις πάγιες και στις έκτακτες περιπτώσεις, Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όσο προωθείται η επιχειρηματικότητα και η λογική του κόστους-οφέλους στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα την ώρα που δίνονται μόλις 75 εκατ. ευρώ σε 120 δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας ( είναι το 3% της ετήσιας δαπάνης λειτουργίας όλων των νοσοκομείων πανελλαδικά), στους ιδιώτες κλινικάρχες δίνεται “δωράκι” ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ , με διπλασιασμό του ενοικίου από 800 στα 1600 ευρώ, χωρίς έλεγχο προδιαγραφών από το κράτος και επιδοτείται με 125ευρώ το τεστ για τον κορονοϊό την ίδια στιγμή που αρνούνται σε υγειονομικούς που μπήκαν σε καραντίνα να κάνουν το test.
Κατόπιν των ανωτέρω ο Δήμος Ηγουμενίτσας διεκδικεί:
· Να μην γίνει καμία μετακίνηση ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή άλλης περιοχής. Αντίθετα αποτελεί επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων καθώς και η άμεση παροχή όλων των κατάλληλων με προδιαγραφές προστατευτικών υλικών που μέχρι σήμερα στερούνται. Η άμεση στελέχωση του ΤΕΠ και των Κέντρων Υγείας πρέπει να λάβει υπόψη την πλήρη λειτουργία και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας.
· Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας να εξοπλιστεί με την απαραίτητη υποδομή ώστε να γίνεται δωρεάν και έγκαιρα η εξέταση διάγνωσης του κορωνοϊού. Έτσι θα αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απάντηση από το εργαστήριο του ΠΓΝΙ το οποίο δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο / 7 ημέρες την εβδομάδα , και δέχεται μεγάλο όγκο αιτημάτων. Αυτό θα καταστήσει πιο ασφαλή την διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων.
· Να ετοιμαστεί τώρα επαρκής ειδικός χώρος μακριά από τους υπόλοιπους ασθενείς , με την ανάλογη στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά μέσα, για την διαλογή-εξέταση και την νοσηλεία ύποπτων από κορονοϊό κρουσμάτων στο ΤΕΠ και στο νοσοκομείο Φιλιατών, για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων. Να μην αναμιγνύονται ύποπτα και μη ύποπτα περιστατικά στις δομές υγείας
· Να εξασφαλιστεί η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ευκαιρία κερδοσκοπίας και πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κυρίως των μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων, που στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς.
Ζητούμε από το κράτος:
· Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία, με προτεραιότητα στα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους.
· Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό υψηλής αξίας προστατευτικό εξοπλισμό.
· Να επιταχθούν όλες οι διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα στον νομό Θεσπρωτίας μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο.
· Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων , ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας.
· Να επιταχτούν ξενώνες και ξενοδοχεία στα όρια του Δήμου μας, στα οποία θα μπορούν να μένουν οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου, ΤΕΠ, Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας απευθύνει αυτές τις προτάσεις στην κυβέρνηση και καλεί τους κατοίκους του Δήμου μας αγωνιστικά , μαζί με τους Μ.Φ. του τόπου, να διεκδικήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Μένουμε σπίτι. Ωστόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε, ούτε να πάψουμε να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να διεκδικούμε.
Ηγουμενίτσα 31/03/2020
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας