Διευκρινήσεις από τη Μυρτώ Λύκα για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι

Διευκρινίσεις μέσω τον κοινωνικών δικτύων δίνει η κα Μυρτώ Λύκα, για την επένδυση των 91 ιδιωτών στο Μαργαρίτι, την οποία ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, “έδειξε” στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ως πρωτεργάτη του εγχειρήματος.

Στις διευκρινίσεις της η κα Λύκα, επιβεβαιώνει ότι αρχικά η επένδυση σχεδιάστηκε (τρία χρόνια πριν και όχι ένα όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος) για την περιοχή του Καρβουναρίου, αλλά σημειώνει ότι “βρήκαν απέναντι” το Δήμο Σουλίου. Έγκυρες πάντως πηγές από το Δήμο Σουλίου αναφέρουν ότι οι ίδιοι οι επενδυτές απέσυραν το θέμα και για αυτό ουδέποτε εισήχθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στην προσθήκη στο επενδυτικό σχήμα του Δήμου Ηγουμενίτσας η κα Λύκα σημειώνει ότι “προστέθηκε την τελευταία στιγμή κατόπιν συζητήσεως με το Δήμαρχο επειδή περίσσευε ένα ποσοστό ενέργειας”. Βέβαια, η κα Λύκα αγνοεί, προφανώς, ότι για να ενταχθεί ο Δήμος σε οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο, χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν αρκεί μια συζήτηση με το Δήμαρχο. Πάντως σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ι. Λώλο και ο ίδιος σημείωσε ότι του έγινε η πρόταση τελευταία στιγμή, την οποία χαρακτήρισε “ενδιαφέρουσα” αλλά εξήγησε ότι απαιτούνταν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και δεν τον ενημέρωσε κανείς ότι επρόκειτο να αναρτηθεί νέα μελέτη με τη συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τούτου δοθέντος είναι να αναρωτιέται κανείς αν και κάποιοι άλλοι από την ομάδα των 91, εξέφρασαν προφορικά το ενδιαφέρον τους και δεν έχουν καμιά ιδέα ότι τα ΑΦΜ τους συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα των… επενδυτών.

Κατά τα λοιπά η κα Λύκα, στην ανάρτησή της δεν εξηγεί, τη συμμετοχή της οικογένειας του περιφερειάρχη και αρκετών κατοίκων Ιωαννίνων και Μετσόβου, ούτε τις κενές γραμμές που εμφανίζονται στον πίνακα των επενδυτών, ούτε το λάθος ΑΜΦ που εμφανίζεται δίπλα στο όνομα του υιού Καχριμάνη, ούτε πώς είναι δυνατόν δύο φυσικά πρόσωπα να εμφανίζονται με το ίδιο ΑΦΜ. Ίσως πάλι να πρόκειται απλά για… τυπογραφικά λάθη!

Αυτό που επίσης δεν εξηγεί είναι πόσοι τελικά από τους 91 είναι κτηνοτρόφοι και πόσοι απ’ αυτούς δραστηριοποιούνται στην περιοχή της επένδυσης!

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις της κας Λύκα:

“Επειδή τον τελευταίο καιρό γράφτηκαν πολλα που δεν ισχυουν απλά και μόνο επειδή η φαντασία κάποιον οργιάζει θα πω δυο λόγια για το έργο των 91 ιδιωτών στο Μαργαριτι για αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο. 

Η ιδέα του έργου ξεκίνησε πριν τρία χρόνια το καλοκαίρι του 2019. 

Δεδομένου ότι υπήρχε ήδη κορεσμός δικτύου και δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε παρκα στα χωραφια μας ψάχναμε έναν τρόπο ώστε να γίνουν τα παρκα μας και να συνδεθούν σε έναν νέο υποσταθμό. 

Για να καλυφθεί το κόστος του υποσταθμου και να γίνει η επένδυση βιώσιμη έπρεπε να μοιραστεί η ενέργεια σε πολλα άτομα. 

Αυτός είναι και ο λόγος που κάναμε την ομαδοποίηση των έργων. 

Σκεφτήκαμε ότι εφόσον ο υποσταθμος θα ήταν για 50 megawatt ενέργειας θα έπρεπε να βρουμε και 100 επενδυτές που να μπορουν να υποστηρίξουν ο καθένας απο ενα φωτοβολταϊκό των 500 kilowatt. Στην αναζήτηση του χώρου ωστε να γίνουν όλα τα παρκα σε ένα σημείο βρεθήκαμε στο Καρβουναρι Παραμυθιας. 

Εκεί δυστυχώς βρήκαμε απέναντι μας το Δήμο Σουλίου ο οποίος ναι μεν περασε το έργο από γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου αλλά ουδέποτε έφερε το θέμα μας στο δημοτικό συμβουλιο. 

Δεν μας ζητήθηκε ποτε κάποια διευκρίνηση όπως διάφοροι είπαν. 

Το θέμα έμεινε στα συρτάρια ώσπου εμείς βρήκαμε έναν άλλο χώρο εξίσου καλό για εμάς στον δήμο Ηγουμενίτσας. 

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο όπου ο ίδιος μας διευκρίνισε ότι το κομμάτι αυτό δεν ανήκει στο δήμο αλλά στο υπουργείο. 

Σε συζητήσεις με το υπουργείο κ κατάθεση πολλων φακέλων ενημερωθήκαμε ότι το κομμάτι χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση οπότε έπρεπε να απευθυνθούμε στο δασαρχείο. 

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο ορισμένα πραγματα που πολλοι δεν κατάλαβαν. 

Δεν είμαστε εταιρεία μεγάλων έργων. 

Είμαστε μικροί επενδυτές που ο καθένας μας κατασκευάζει από ένα παρκο. 

Δεν είμαστε όλοι κτηνοτρόφοι. 

Εξάλλου δεν υπάρχει νόμος που να απαιτεί να είμαστε ο νόμος λέει απλά ιδιώτες και αυτό είμαστε. 

Ο καθένας από εμάς θα παρει δικια τους άδεια οπότε δεν μιλάμε για ένα μεγάλο παρκο όπως πολλοι φαντάζονται αλλά 91 μικρά παρκα. 

Για την ακρίβεια 90 παρκα ιδιωτών και ένα παρκο ΤΟΕΒ. 

Αφορά τον ΤΟΕΒ Κορυτιανης ο οποίος εδώ κ καιρο προσπαθει να βρει μέρος να κάνει ένα παρκο για τις ανάγκες του σε ρευμα κ δυστυχώς δεν έβρισκε. 

Όσων αφορά τον Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Προστέθηκε την τελευταία στιγμή από εμάς. 

Δεδομένου ότι μας περισσευε ένα ποσοστο ενέργειας το οποίο εφόσον έμενε στον υποσταθμό θα μπορουσε να δοθεί σε οποιαδήποτε εταιρεία χωρίς να ερωτηθουμε συζητήσαμε με τον δήμαρχο το ενδεχόμενο να μπει ο δήμος με ένα παρκο για τις ανάγκες του δήμου και μόνο. 

Το γεγονός αυτό δεν στοιχίζει τίποτα στο δήμο Ηγουμενίτσας και είναι πραγματικα αξιοσημείωτο ότι αν τελικά καταφέρει ο δήμος να μπει θα κάνει καλό καθώς τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν υπέρ του δήμου είναι πολλα. 

Επειδή πολλοι υποστήριξαν την ιδέα της ενεργειακής Κοινότητας ξεκαθαρίζουμε ότι η ομαδοποίηση έργων λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο όπως και η ενεργειακες κοινότητες με την μόνη διαφορά ότι στην ενεργειακή κοινότητα θα είχαμε ένα έργο όλοι μαζί ενώ τώρα ο καθένας θα έχει το δικό του. 

Εξάλλου αν το έργο γινόταν ως ενεργειακή κοινότητα οι αγρότες θα μέναμε απέξω για φορολογικούς λόγους.

Παρακαλω πολυ λοιπόν να σταματήσει η λασπολογία είμαι στην διάθεση σας για τυχόν απορίες στα πλαισια του πολιτισμένου διαλόγου”.