Δρέπανο: Μνημόνιο κατά πλειοψηφία εν αναμονή του ΤΑΙΠΕΔ

drepanos2

drepanos2Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, το σχέδιο Μνημονίου μεταξύ του Δήμου και της ΟΛΗΓ ΑΕ για τη διαχείριση της παραλίας του Δρεπάνου. Σύμφωνα με το μνημόνιο και τις παρατηρήσεις που έγιναν από το Δήμο σε αυτό, η διαχείριση του Δρεπάνου, περνάει προσωρινά στο Δήμο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη συντήρησης, καθαρισμού και εκμετάλλευσης ολόκληρου του χώρου μέχρι και το Μακρυγιάλι, εισπράττοντας τα όποια ενδεχόμενα έσοδα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οριστικής  παραχώρησης της λεγόμενης «χερσαίας» ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Με το μνημόνιο αυτό, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόσο ο Δήμαρχος Γ. Λώλος, όσο και η πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ Ρεγγίνα Δηλαβέρη, «έρχεται να τακτοποιηθεί προσωρινά ένα θέμα, που εκκρεμεί από το 2002» και έχει προκαλέσει κατά καιρούς, αλλά και πρόσφατα, εντάσεις στις σχέσεις του Δήμου με τον Οργανισμό.
Το μνημόνιο υπερψήφισε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δώρης Δήμας, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ και καλώντας τη Δημοτική Αρχή να καλέσει την κοινωνία σε εγρήγορση, καθώς όπως σημείωσε, δεν υπάρχει πιά χρόνος και η Ηγουμενίτσα κινδυνεύει να γίνει πόλη χωρίς παραλιακό μέτωπο, αν δε διεκδικηθεί και αποδοθεί άμεσα αυτό στο Δήμο.
Το μνημόνιο καταψήφισαν οι παρατάξεις των κ. κ. Ι. Γόγολου και Θ. Δημητρίου, καθώς θεώρησαν ότι το μνημόνιο θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και άλλους χώρους της πόλης που σήμερα είναι στη διαχείριση της ΟΛΗΓ ΑΕ όπως το παραλιακό μέτωπο και ο ποδηλατόδρομος.
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της ΟΛΗΓ κα Δηλαβέρη, το μνημόνιο θα πρέπει να εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μπορέσει και ουσιαστικά και τυπικά εφαρμοστεί, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει παρατηρήσεις ή αλλαγές επ’ αυτού οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων…

Η αντιπολίτευση

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Έγκριση Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου.»

Θεωρούμε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο να μην δημοπρατηθούν τα 2 εντευκτήρια στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε..Να μην έχει την διαχείριση η εταιρεία αλλά ο Δήμος. για πολλούς λόγους:

1. Η ζώνη του Δρεπάνου χαρακτηρισμένη σαν τμήμα της «χερσαίας ζώνης» καμιά σχέση δεν έχει με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ανήκει δικαιωματικά στον Δήμο. Πρέπει να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο σαν χώρος ανάπαυσης ,αναψυχής και αθλητισμού για τον λαό της περιοχής, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, πράγμα που ίσχυε για πολλά χρόνια και τώρα αμφισβητείται.

2. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πωλήσει την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε ότι αν ο νέος ιδιοκτήτης να βρει την ζώνη Δρεπάνου υπό δημοτική διαχείριση θα βρεθεί σε διαφορετική θέση, από το να αυτή είναι στην διαχείριση της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσει την διαχείριση, θα βρεθεί απέναντι στη κοινωνία της περιοχής μας και θα είναι υποχρεωμένος να το μετρήσει.

3. Η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι στην φάση της δημοπράτησης για πώληση. Εάν στους ισολογισμούς της εμφανισθεί κερδοφόρα δραστηριότητα σε ένα τμήμα της «χερσαίας ζώνης» τότε αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγοροπωλησία και δύσκολα ο ιδιώτης «επενδυτής» θα απαρνηθεί κέρδη. Οπότε θα είναι δυσκολότερο στο να προκύψει μεταβίβαση στον Δήμο.

Άρα θα πρέπει ο Δήμος να έχει την ευθύνη και την συνολική διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου έστω και με ένα ¨κουτσό¨ μνημόνιο συνεργασίας με το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Γιατί ο Δήμος διεκδικεί τον χώρο από καλύτερες θέσεις.

Είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό.

Για αυτό και δεν έχουμε αντίρρηση με την εισήγηση.

Ωστόσο στην παρούσα φάση πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή του Δ.Σ. θα είναι ελλιπής αν δεν συνοδεύεται από:

• Την διεκδίκηση συνολικά της «χερσαίας ζώνης» που ανήκει δικαιωματικά στον Δήμο, δηλαδή όλο το παραλιακό μέτωπο «έξω από τα κάγκελα του λιμανιού». Ακόμα και για χώρους που η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε αλλά το Δ.Σ. αποφάσισε αντίθετα ,όπως ο χώρος του παλιού λιμανιού. Μέσα στην πανδημία λαός και η νεολαία πλημμύρησε αυτούς τους χώρους. Κατοχύρωσε στην πράξη την χρήση τους. Έδειξε την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων, ανοικτών χώρων στην πόλη, για ανάπαυση και αναψυχή. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα διεκδίκησης τώρα πριν να είναι αργά. Οι διαδικασίες πώλησης τρέχουν και υπάρχει κίνδυνος μαζί με το λιμάνι ο αγοραστής να πάρει και την «χερσαία ζώνη» που ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε.

• Την διεκδίκηση συνολικά του παραλιακού μετώπου του Δήμου και όχι μόνο της πόλης. Στα Σύβοτα π.χ. η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει την αρχιτεκτονική μελέτη για τα στέγαστρα στην παραλία ,γιατί μέρος του χώρου διεκδικείται από την Κτηματική και την ΟΛΗΓ Α.Ε.(τα παλιά στέγαστρα έχουν ήδη γκρεμισθεί).

• Την διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος για έργα και την συντήρηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου.

• Την αλλαγή τη ορολογίας που μας επεβλήθη. Είναι αδιανόητος ο όρος «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας». Πρόκειται για όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας που σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά δρόμους, πλαζ, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κλπ και που καμιά σχέση δεν έχουν με το λιμάνι μολονότι ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε.

Τέλος θέλουμε να σχολιάσουμε κάποιες απόψεις που ακούσθηκαν κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ.

• Είναι αλήθεια ότι η «χερσαία ζώνη» δόθηκε «προίκα» στην ΟΛΗΓ Α.Ε. από την κυβέρνηση το 2002, όταν από Λιμενικό Ταμείο «αναβαθμίστηκε» σε Α.Ε. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι δεν το πήραμε χαμπάρι και ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Το ΚΚΕ καταψήφισε τον νόμο στην βουλή, η δε Κ.Ο. Ηγουμενίτσας αντέδρασε τοπικά και προειδοποίησε για το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

• Δεν είναι γραφειοκρατικοί οι λόγοι που καθυστερούν την απόδοση της «χερσαίας ζώνης» ,η όχι μόνο τέτοιοι. Το θέμα «σέρνεται» πολλά χρόνια και από πολλές κυβερνήσεις. Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσαν λύση για δεκαετίες. Εμείς πιστεύουμε η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν είχε αποφασιστεί ο ρόλος που καλείται να παίξει το λιμάνι. Γιατί ανάλογα με την χρήση του απαιτούνται και οι αντίστοιχοι χώροι. Έτσι δεσμεύσανε ΟΛΟ το παραλιακό μέτωπο. Πολιτικό είναι το ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί. Από την κυβέρνηση διεκδικούμε το παραλιακό μέτωπο και όχι από κάποια επιτροπή.

• Το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ. Άρα οι στόχοι του προκαθορισμένοι και τα περιθώρια κίνησης του στενά, άλλοι αποφασίζουν. Ακόμα πιο καθορισμένοι, από τον ιδιώτη επενδυτή, θα είναι μετά την πώληση. Για αυτό δεν καταλαβαίνουμε τις προτάσεις συναδέλφων για μόνιμη συνεργασία και συνεννόηση με το Δ.Σ. Δηλαδή πως και που θα μπορούμε να τα βρούμε με ένα Δ.Σ. ορισμένο λ.χ. από τον όμιλο GRIMALDI ,που ακούγεται ότι ενδιαφέρεται για το λιμάνι; Ίσως στο διεκδικήσουμε κάποια ψίχουλα στα πλαίσια της πολιτικής της «κοινωνικής ευθύνης» μιας Α.Ε.

• Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην πώληση του λιμανιού. Όχι επειδή έχουμε την άποψη ότι Η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, άλλωστε η ζωή έχει δείξει το αντίθετο. Δεν θέλουμε όμως να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βγουν ωφελημένοι και οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ηγουμενίτσα 20/05/2020

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας

Εισήγηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Γιάννη Γόγολου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Μαΐου 2020

Σήμερα κληθήκαμε να συμμετέχουμε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου,  για ένα μείζον θέμα έρχεται διαχρονικά προς συζήτηση, με διάφορες  και διαφορετικές διατυπώσεις, χωρίς να δίνεται λύση.

Το περιγράφω όπως ακριβώς είναι  διατυπωμένο στην πρόσκληση που μας έχει αποσταλεί.

Έγκριση Μνημονίου Συνεννόησης, Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας  και του ΟΛΗγ Α.Ε.

Εισηγητής: Δήμαρχος  

Πριν μπω στη ουσία του θέματος έχω να κάνω τέσσερις (4) παρατηρήσεις

  1. Η λέξεις συνεννόηση, συναντίληψη και συνεργασία δεν αποτυπώνονται ως έννοιες στο κείμενο του Μνημονίου που μας έχει αποσταλεί, για όσους βεβαίως το έχουν διαβάσει.
  2. 2.     Θεωρώ την συζήτηση αποπροσανατολιστική, ως προς το θέμα και τον χρόνο που διεξάγεται. Αυτό το επιβεβαιώνει η μη ύπαρξη  εισήγησης της Δημοτικής Αρχής και εν προκειμένω του Δημάρχου, όπως οφείλει να κάνει σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σας προλάβω πριν πέσετε σε ατόπημα, ότι σεπαρεμφερές  θέμα το 2016, ο Δήμαρχος ως εισηγητής, έκανε μακροσκελή αναφορά για   “συμφωνία μια βιώσιμης σχέσης μεταξύ Δήμου και ΟΛΗγ Α.Ε. ” (ΑΔΑ: ΒΜΩ2ΩΡΙ-8ΧΒ )

  1. 3.     Θεωρώ απαράδεκτη τη μορφή του σχεδίου του μνημονίου, ως έντυπο αρχικά πριν το εξετάσουμε  ως περιεχόμενο  που μας έχει σταλεί από τον ΟΛΗγ.  (Σχετικά χωρίς αριθμούς, παραπομπές, κενά σημεία  κλπ).  Αυτό επιβεβαιώνει την «ανάγκη γρήγορης σύναψης Μνημονίου Συνεργασίας» που θα αποτελέσει το αντίδωρο, της επικείμενης πώλησης  του 67% του ΟΛΗγ ΑΕ τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά, προκειμένου να επιτευχθεί «μια δήθεν αποδοχή από τους πολίτες » για να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο πώλησης στο ιδιώτη.
  2. 4.     Η χρήση του Δρεπάνου έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές  (Δήμος Ηγουμενίτσας -ΟΛΗγ Α.Ε.) αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από το κυρίως ζητούμενο,που είναι η απόδοση ολόκληρης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος. Από το Μακρυγιάλι έως τις εγκαταστάσεις του παλαιού λιμένα Κέρκυρας. 

Σ΄ ένα Δρέπανο κλειστό για πέντε χρόνια με την ίδια Δημοτική Αρχή,  σε ένα δυσοίωνο τουριστικά καλοκαίρι  και πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τον τουρισμό, ποία ανάγκη μας ωθεί στην υπογραφή Μνημονίου; Υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτό;

 

Πάμε στην ουσία του θέματος

Στο άρθρο 1. Αντικείμενο Μνημονίου Συνεργασίας,  Γίνεται αναφορά:

Τα συμβαλλόμενα μέρη αποδέχονται να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία …για την παραχώρηση χρήσης  στο Δήμο,  τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, που δεν εξυπηρετούν ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού.

 Πολύ ωραία ως εδώ.

Ειδικότερα όμως, οι δύο συμβαλλόμενοι, αποδέχονται με το παρόν Μνημόνιο, την προώθηση των διαδικασιών εξαίρεσης του τμήματος της παραλίας Δρεπάνου, από την Χερσαία Ζώνη Λιμένος

Δηλαδή, αφενόςνα λέμε για εσωτερική κατανάλωση ότι θα εργαστούμε  να παραχωρηθούν στο Δήμο όλα τα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης που δεν εξυπηρετούν ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού και αφετέρου, ότι το Μνημόνιο αφορά μόνο την παραχώρηση προς χρήση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, την περιοχή του Δρεπάνου.

Τι δεν καταλαβαίνετε αγαπητοί συνάδελφοι ;  Αυτό γράφει το Μνημόνιο !

Στο άρθρο 2 Σκοποί της παραχώρησης παρ. 3 σεΣημείωση Αναφέρεται:

Τα ζητήματα εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί της έκτασης αποτελούν αντικείμενο του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου  και το παρόν μνημόνιο δεν υπεισέρχεται σε αυτά.

Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να μας εξηγήσετε τί σημαίνει αυτή η σημείωση;

Μήπως ότι όποιο Μνημόνιο Συνεργασίας υπογραφεί στην παρούσα φάση, δεν αποτελεί καμία δέσμευση για το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει στα σχέδια πώλησης του Λιμανιού;

Στο άρθρο 2 Σκοποί της παραχώρησης  παρ. 4   επισημαίνεται ότι

Η παραχώρηση χρήσης της παραπάνω περιγραφόμενης έκτασης,θα ολοκληρωθεί με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τους σχετικούς ειδικούς όρους παραχώρησης.

Με άλλα λόγια,το παρόν μνημόνιο δεν αποτελεί ακριβώς μνημόνιο παραχώρησης χρήσης της χερσαίας ζώνης, που αφορά βεβαίως μόνο το Δρέπανο, αλλά θα υπάρχει ένα μνημόνιο  που θα ακολουθήσει και θα περιλαμβάνει τους ειδικούς όρους.

 Όταν και εάν. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το όταν,  επειδή για το μνημόνιο και μόνο  ζητήσατε δύο 10ημερες παρατάσεις. Και εάν προλάβετε συμπληρώνω και το θα εξηγήσω παρακάτω.

Στο άρθρο 4 Υποχρεώσεις παραχωρησιούχου Δήμου Ηγουμενίτσας  στις παρ. 1,2,3,4,5  επισημαίνεται ότι:

Ο Δήμος αναλαμβάνει τα κόστη καθαρισμού, συντήρησης, την ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία  (ναυαγοσώστες και εξοπλισμός)  την πληρωμή μελετών, τη νομιμοποίηση όπου απαιτείται, την έκδοση αδειών κλπ.

Κύριε Δήμαρχε γιατί τόση βιασύνη ;  Μπορείτε να μας πείτε σήμερα, εάν οι εγκαταστάσεις του Δρεπάνου που θα δοθούν για χρήση στους πολίτες  από τον ΟΛΗγ και θα έχει τη χρήση και την ευθύνη ο Δήμος, θα είναι έτοιμες  για να τους υποδεχθούν και να τους προσφέρουν τις καλλίτερες δυνατές υπηρεσίες;

Θα προλάβετε το καλοκαίρι; Γιατί αν δεν συμβεί αυτό, θα συμβεί το άλλο.

Θα πληρώσουμε όλα τα έξοδα ως Δήμος και κατά συνέπεια οι πολίτες, χωρίς ουσιαστικό όφελος, γιατί όπως καταλαβαίνουν όλοι, δεν υπάρχει τίποτε δεσμευτικό για τον ΟΛΗγ, ούτε για την απόδοση των χώρων του Δρεπάνου, ούτε για το χρόνο χρήσηςαυτού.

Είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν στο προτεινόμενο μνημόνιο ημερομηνίες έναρξης και λήξης ;

Συμπερασματικά

Ο ΟΛΗγ Α.Ε. παραχωρεί τη χρήση, επαναλαμβάνω τη χρήση, του Δρεπάνου. Σας ”τιμωρούν” με τη ανάληψη του κόστους λειτουργίας του, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο και δεν δεσμεύονται για τίποτε, ούτε  καν για το χρόνο χρήσης. Μόνο ως  αφελής προσέγγιση θα χαρακτηριζόταν, ότι  Μνημόνιο Συνεργασίας θα δεσμεύσει τον ιδιώτη.

 Με ποια λογική λοιπόν ζητάτε, να  «καπνίζουμε την πίπα της ειρήνης» με τα πρόσωπα που έχει ορίσει η κυβέρνηση να προστατεύουν τα συμφέροντά τουΟΛΗγ σήμερα;  ( πιθανόν να έχουν αγαθές προθέσεις ) Δεσμεύονται άραγε, ότι την ίδια διάθεση θα έχει και ο GeneralManager  του ιδιώτη;

Δεν αντιλαμβάνεστε  προφανώς, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης για παραχώρηση του ΟΛΗγ, όλες οι εγκαταστάσεις και οι χώροι του  θα έχoυν προστιθέμενη αξία για τον αγοραστή, εάν δεν υπάρχουν αντιδράσεις; Αυτό  θέλετε να εξασφαλίσετε σήμερα;

Σας λέω πολλές φορές, ότι αντιμετωπίζετε τη διοίκηση του Δήμου με υπαλληλική προσέγγιση και θυμώνετε αναίτια.

Εσείς ως ιδιώτης, θα αγοράζατε ένα  κομμάτι γης  εάν γνωρίζατε ότι υπάρχουν διεκδικήσεις  από τρίτους; Πόσο μάλλον με αξιώσεις από πολίτες και φορείς. Αυτούς φοβούνται ακόμη.

Όλα τα παραπάνω, σας τα  υπογραμμίζω έγκαιρα, γιατί μάλλον νομίζετε ότι υπογράφοντας  το μνημόνιο που σας προτείνουν «… θα καταλάβετε τη Ρώμη..» Λάθος οπτική !

Πριν καταθέσω την πρόταση της παράταξης την οποία εκπροσωπώ, πρέπει να σας ρωτήσω κι ένα τελευταίο.

Διαβάζω στη BusinessDaily ότι τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 δηλαδή σήμερα,  θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης  για τους διαγωνισμούς  των Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας από τον ΤΑΙΠΕΔ

Μάλιστα  επικρατέστερος για την αγορά είναι ο ιταλικός Όμιλος Grimaldi για την αγορά του 67% των μετοχών.

Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά από εσάς; Επιλεκτικά ανημέρωτο σας βρίσκω και πάλι. 

Ε ι σ ή γ η σ η    Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας.

Η γεωγραφική θέση της Ηγουμενίτσας, συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Το γεγονός αυτό προσδίδει  μεγάλη δυναμική  στο Δήμο μας.

Οφείλει λοιπόν η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, να αναλαμβάνει δράσεις  που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Στους στόχους αυτούς, υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το Λιμάνι Ηγουμενίτσας. Χρειάζεται ως εταίρος σε ένα δυναμικό Δήμο, προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας στους δύο τομείς που ανέφερα παραπάνω. Τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Χρειαζόμαστε έναν ΟΛΗγ όχι ως καθεστώς, αλλά ως συμπληρωματική δύναμη στην ανάπτυξη.

Ήδη με την αποπεράτωση της 3ης φάσης ο Οργανισμός Λιμένος, θα κατέχει 2.500m λιμενικές εγκαταστάσεις για προβλήτες  και κτιριακές εγκαταστάσεις.Ενίοτε αυτές με υπερθετικό βαθμό κατασκευής σε σχέση με το οικιστικό περιβάλλον της πόλης. Οι ειδικοί λένε, ότι όλες οι υποδομές καλύπτουν τις ανάγκες του Λιμένος για τα πολλά επόμενα χρόνια. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν παραχωρείται στο Δήμο η Χερσαία Ζώνη που δεν χρησιμοποιεί;

Είναι προφανές ότι την χρειάζεται για προίκα στον ιδιώτη. 

Η ανάσα της πόλης είναι το παραλιακό μέτωπο. Από το Παλιό Λιμάνι έως το ΤΕΙ. Αυτό μπορεί να προσδώσει ποιότητα ζωής στους πολίτες και τους επισκέπτες. Οι χώροι αυτοί έχουν την προοπτική ανάπτυξης προς όφελος των δημοτών. Ξεφύγετε  κύριε Δήμαρχε επιτέλους από την “ορεσίβια” αντίληψη, ότι η θάλασσα είναι μόνο για «καλοκαιρινά μπάνια του κόσμου».

Σύμμαχος στις σκέψεις μας αυτές, πράγματι την κατάλληλη στιγμή, ήταν  οι συνέπειες της πανδημίας.

Βγείτε και δείτε τα παιδιά μας.

Βγείτε και δείτε τους συμπολίτες μας, σε ποια σημεία της πόλης συχνάζουν σήμερα.

Για μια ακόμη φορά η νέοι μας δείχνουν το δρόμο.

 Όλοι τους συγκεντρώνονται με το νεανικό ένστικτο που διαθέτουν, στην περιοχή που εμείς οι μεγαλύτεροι αποκαλούμε Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηγουμενίτσας. Από το Παλαιό Λιμάνι έως το ΤΕΙ.

Μας λένε με την παρουσία τους ότι εδώ, αυτοί οι χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν  προς όφελος όλων. Είναι τα καλλίτερα μέρη της πόλης μας.

  Σας καλώ όλους να κάνετε αυτή την εικόνα  στο μυαλό σας. Να φανταστείτε την πόλη μας με αξιοποιημένο το παραλιακό μέτωπο. Όπως γίνεται σε άλλες παραλιακές πόλεις

 Αρκετά κ. Δήμαρχε  με τα τσιμέντα υποστήριξης των αυλών στο Δήμο μας. Ας αλλάξουμε οπτική όσο είναι καιρός.

  Η Δημοτική Παράταξη Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία με αίσθημα ευθύνης,  ψηφίζει ΟΧΙ στο προτεινόμενο από τον ΟΛΗγ και στηριζόμενο από τον κ. Δήμαρχο Μνημόνιο Συνεννόησης, Συναντίληψης  και Συνεργασίας.

 Γιατί όπως προείπαμε, οι διαδικασίες πώλησης του ΟΛΗγ είναι δρομολογημένες.

Τίποτε δεν δεσμεύει τον επικείμενο ιδιώτη από όσα μας καλείτε σήμερα να  συζητήσουμε.

Το μόνο που τους ανησυχεί είναι οι αντιδράσεις των πολιτών.

Τις αμφισβητήσεις φοβούνται, μήπως μειωθεί η τιμή πώλησης και αναζητούν εναγωνίως  εμάς ως εταίρους,για να αμβλυνθούν αυτές. 

Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο Μνημόνιο γιατί είναι χωρίς αντίκρισμα.

Λέμε ΝΑΙ  και συζητάμε μόνο, τους τρόπους παραχώρησης  ολόκληρης  της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος  Ηγουμενίτσας. Από το Μακρυγιάλι έως το Ρέμα της Λάκκας  (όρια παλαιού Λιμανιού).

 Να αποσυρθεί η Χερσαία Ζώνη Λιμένος από τα τεύχη δημοπράτησης ΣΗΜΕΡΑ.

Το θέμα ΔΕΝ λύνετε από το γραφείο παρά μόνο στα απαραίτητα υπουργεία.

 Βγείτε από το ΓΡΑΦΕΙΟ.

Δείξτε στους συμπολίτες μας ότι θέλετε την Χερσαία Ζώνη Λιμένα στο Δήμο μας.

Έτσι προσφέρουμε υπηρεσίες στους Δημότες.

Διεκδικούμε τώρα ολόκληρη τη Χερσαία Ζώνη.

 Πριν την πώληση του Λιμανιού.

Πριν είναι αργά για την πόλη.