Σε ρυθμούς… πετρελαίου θα κινηθεί αυτή η εβδομάδα στη Θεσπρωτία, καθώς ενημερωτικές εκδηλώσεις για «την ανάπτυξη υδρογονανθράκων» στην Παραμυθιά και στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιούνται «με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας»
Αφορμή για τις εκδηλώσεις αποτελεί το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών απόκτησης δεδομένων για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ηπείρου, από την εταιρεία “Repsol”, στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο και η ανάγκη για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών τόσο για την συγκεκριμένη έρευνα όσο και συνολικά για το έργο της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Στην εκδήλωση όπου αναμένεται να υπάρχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και επιστημονικών φορέων, θα ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους δημότες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο μέσω εισηγήσεων αλλά και απαντώντας σε ερωτήματα που θα τεθούν, για το σχεδιασμό, τα τεχνικά ζητήματα, την οικονομική διάσταση του έργου της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό.
Η εκδήλωση στην Παραμυθιά θα γίνει την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στις 18:00 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ‘Καρκαμίσι’ ενώ στην Ηγουμενίτσα την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 ώρα 18:00 στο πνευματικό κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ».
Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη εκδήλωση στο Δήμο Φιλιατών, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου άλλωστε έχει γνωμοδοτήσει ήδη ομόφωνα θετικά για τη διέλευση για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών, ενώ είναι η δεύτερη ενημέρωση που πραγματοποιείται στο Δήμο Σουλίου, καθώς είχε προηγηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τότε ανέβαλλε τη λήψη απόφασης.
Τι περιλαμβάνουν οι έρευνες
Η πρώτη φάση των ερευνών, περιλαμβάνει γεωφυσική σεισμική έρευνα στην περιοχή από τη Ζίτσα έως και τους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, ενώ θα ακολουθήσουν οι έρευνες σε Δωδώνη, Πωγώνι και Ζαγόρι, με στόχο έως το τέλος του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο των 400 χλμ που θα ερευνηθούν στην Ήπειρο ενώ το 2021 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση οι έρευνες στη Ζίτσα θα ξεκινήσουν άμεσα και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους θα ξεκινήσουν οι έρευνες στη Θεσπρωτία. Θα ακολουθηθεί μέθοδος μικρών ελεγχόμενων εκρήξεων, ενώ η εταιρεία θα προχωρά σε άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Και Ποιοι…
Το «οικόπεδο των Ιωάννινων» που συμπεριλαμβάνει τα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία είναι η τρίτη περιοχή που είχε βγει σε διεθνή διαγωνισμό το 2012. Δύο χρόνια μετά κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης στην Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα. Στο μπλοκ των Ιωαννίνων, στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol υπέβαλε από κοινού με την Energean Oil& Gas στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τα επίσημα δικαιολογητικά για την απόκτηση του 60% της συμμετοχής της ελληνικής εταιρίας των δικαιωμάτων μίσθωσης. Έτσι η Repsol είναι πλέον ο διαχειριστής της κοινοπραξίας.
Τα ανταποδοτικά και τα οφέλη
Φόρο 5% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος θα αποδίδουν στους οικείους Δήμους και Περιφέρειες, οι εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η καταβολή του σχετικού φόρου, νομοθετήθηκε το 2011 και επανήλθε για κύρωση στη Βουλή μόλις την περασμένη εβδομάδα μαζί με τις συμβάσεις παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Ιόνιο 2.
Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών θα απασχοληθούν περίπου 200 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους από την περιοχή.
Η περιοχή εκτιμάται ότι έχει κοίτασμα 50 έως 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, γεγονός που μεταφράζεται σε επενδύσεις εκατομμυρίων στην περιοχή εφ’ όσον το κοίτασμα κριθεί βιώσιμο με εκατοντάδες άμεσες θέσεις εργασίας αλλά και έμμεσες, αλλά και τη δημιουργία τζίρου σε υποστηρικτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι αντιδράσεις
Αντιδράσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ήπειρο με παραστάσεις διαμαρτυρίας πολιτών, ενώ έντονη είναι πλέον και η κινητικότητα στο διαδίκτυο ομάδων πολιτών που αντιτίθεται στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Την ίδια στιγμή οι θέσεις κατά των ερευνών συγκεντρώνουν δύο διαφορετικά επιχειρήματα:
Την ανησυχία αφ’ ενός για το περιβάλλον και τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, από τις έρευνες και την όποια εξόρυξη, που διατυπώνονται από φορείς, πολίτες και οικολογικά κινήματα και αφετέρου την πολιτική διαφοροποίηση σε σχέση με τις μορφές ανάπτυξης και την εκμετάλλευσή τους από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, λόγος που διατυπώνεται από αριστερά κόμματα όπως το ΚΚΕ.
Το παρελθόν
Γεωφυσικές έρευνες στην Ήπειρο έχουν ξαναγίνει και στο παρελθόν.
Οι πρώτες μάλιστα το 1939 (!!!) από την Ιταλική εταιρεία AGIP, ανάμεσα στα χωριά Πολύλοφος, Δραγοψά και τον συνοικισμό Λυκοστάνη των Ιωαννίνων! Το 1960, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στη Λάβδανη.
Το 1996 είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες έρευνες στην Ήπειρο σε μήκος 1.100 χιλιομέτρων, ενώ το 2003 πραγματοποιήθηκε και μια ερευνητική γεώτρηση σε βάθος 4000 μέτρων στο Καλπάκι («Δήμητρα») χωρίς σαφές αποτέλεσμα.