Η τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας για χρόνια διεκδικεί την κατασκευή μιας σύγχρονης μαρίνας που θα προωθήσει τον τουρισμό και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Ωστόσο, η διοίκηση του ιδιωτικοποιημένου Οργανισμού Λιμένος όπως φάνηκε έχει άλλες προτεραιότητες, επιθυμώντας τη δημιουργία μιας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Η είδηση έγινε γνωστή μετά τη συνάντηση του -αναρμόδιου για το θέμα- υφυπουργού Ναυτιλίας Στεφανου Γκίκα, ο οποίος λιτά… ανακοίνωσε:
“Στις συναντήσεις που έγιναν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, κ. Αθανάσιο Πορφύρη και τον Εκπρόσωπο της επενδύτριας εταιρείας Grimaldi, κ. Αθανάσιο Κουλούρη, παρουσία του Βουλευτή Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το ζήτημα της βελτίωσης του Πορθμείου, η κατασκευή της προβλεπόμενης Μαρίνας στην πόλη της Ηγουμενίτσας και η πρόθεση της εταιρείας για κατασκευή ναυπηγοεπισκευαστικής δυνατότητας στην περιοχή“.
Δεν πρόκειται απλώς για μια διαφωνία για την ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά αποτελεί σύγκρουση δύο διαφορετικών οραμάτων για το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η μαρίνα, ως πόλος έλξης τουριστών, υπόσχεται οικονομική ευημερία, νέες θέσεις εργασίας και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Αντίθετα, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αν και σημαντική για την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση σκαφών, δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη στην ευρύτερη κοινότητα και θα επιβαρύνει το περιβάλλον… εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι ο Σκαραμαγκάς είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός!
Η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την επιθυμία της μέσω δημόσιων συζητήσεων και κινητοποιήσεων. Οι κάτοικοι ζητούν μια μαρίνα που θα ενισχύσει τον τουρισμό, θα προσελκύσει επενδυτές και θα φέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή. Η κατασκευή της μαρίνας αναμένεται να ενισχύσει τον ναυτικό τουρισμό και να μεταμορφώσει την Ηγουμενίτσα σε έναν προορισμό υψηλών προδιαγραφών.
Από την άλλη πλευρά, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη θα ενισχύσει τον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, απαξιώνοντας ταυτόχρονα το τουριστικό προϊόν, Η προσέγγιση είναι κοντόφθαλμη και δεν λαμβάνει υπόψη τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της περιοχής.
Η επιδίωξη αυτή της ΟΛΗΓ ΑΕ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προωθηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα ωφελήσει όλους.
Η διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία μαρίνας στην Ηγουμενίτσα δεν είναι απλώς μια επιθυμία, αλλά μια στρατηγική κίνηση για την ανάπτυξη της περιοχής. Η μαρίνα μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές και να δώσει νέα πνοή στην πόλη, καθιστώντας την πόλο έλξης για επισκέπτες και επενδυτές. Η τοπική κοινωνία έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί για το μέλλον της και να απαιτήσει την κατασκευή της μαρίνας, αντί να παρακολουθεί από το περιθώριο τις αποφάσεις που καθορίζουν την τύχη της.
Β.Δ.Γκ.