Χρειάστηκαν πολλά τηλεφωνήματα, ακόμα περισσότερες διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα σύσσωμου του τοπικού τύπου από το βράδυ του Σαββάτου για να επέλθει…. η κανονικότητα στον επιδημιολογικό χάρτη της Ηπείρου τον οποίο δημοσιοποιεί καθημερινά ο ΕΟΔΥ.
Οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν στη Διοίκηση τόσο του Οργανισμού όσο και του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και από τον βουλευτή του Νομού Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, αλλά και άλλους βουλευτές της Ηπείρου, καθώς τα πραγματικά στοιχεία ουδεμία σχέση είχαν με όσα δημοσιοποιούσε ο Οργανισμός από τις 16/07 και μετά!
Στη διάρκεια της μέρας, και κατόπιν αλλεπάλληλων πιέσεων κι ενώ η πρόθεση ήταν η… ενημέρωση να αναβληθεί για τη Δευτέρα, δόθηκε προφορικά η εξήγηση ότι το «βαθύ πράσινο» του Νομού Θεσπρωτίας που ισούται στα 50+ κρούσματα Covid-19 οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι χρεώθηκαν στην περιοχή τέσσερα θετικά κρούσματα που βρέθηκαν στο Προμαχώνα – και ουδέποτε κατέληξαν στη Θεσπρωτία – αλλά και σε τρία κρούσματα άλλων περιοχών που από λάθος επίσης προστέθηκαν στη Θεσπρωτία…
Αυτά με την αναγωγή σε έναν… υποθετικό πληθυσμό 100 χιλιάδων (!!!) έδιναν κατά προσέγγιση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Με την διαφορά βέβαια ότι ο χάρτης αναφέρεται σε κρούσματα με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας…
Ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση της Κυριακής επανέφερε την Ήπειρο και την Θεσπρωτία στην κανονικότητα, όχι κάνοντας χάρη στην περιοχή και τους τοπικούς φορείς αλλά διορθώνοντας τα δικά του λάθη.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι τα κρούσματα στην Θεσπρωτία ήταν 15, αυτά στην περιοχή της Παραμυθιάς (εκ των οποίων τρεις μη μόνιμοι κάτοικοι Θεσπρωτίας) ενώ ο ΕΟΔΥ χρεώνει και ένα 16ο με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Πρόκειται για άτομο νεαρής ηλικίας, που είχε βρεθεί θετικό στην Αθήνα μετά την επιστροφή του από την Ισπανία, στην έναρξη της πανδημίας.
Γεγονός είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη και απολύτως δικαιολογημένη. Αυτό από μόνο του επιβάλλει καλύτερη ενημέρωση, με σαφή αποτύπωση των κρουσμάτων στις πύλες εισόδου.