Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Μάριου Κάτση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., και τα προβλήματα από τη μη απόδοση της χερσαίας ζώνης λιμένα στους οικείους Δήμους.
Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανέτρεψε το μοντέλο αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων του ΣΥΡΙΖΑ που απαγόρευε την πώληση, προπαγανδίζοντας την ιδιωτικοποίηση ως τον μοναδικό δρόμο αξιοποίησης. Παρ’ όλα αυτά στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, με την ακύρωση του διαγωνισμού και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού της πόλης, η κυβέρνηση αναίρεσε τον ίδιο της τον εαυτό.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης, είπε πως ο διαγωνισμός ακυρώνεται επειδή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι υψίστης γεωπολιτικής, στρατηγικής και ενεργειακής σημασίας. «Ποια η διαφορά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από αυτό της Ηγουμενίτσας, το λιμάνι δηλαδή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο το χαρακτήρισε ως το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας;» αναρωτήθηκε ο Μ. Κάτσης.
Ως προς τα ζητήματα του ανταγωνισμού που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων καθώς ο νέος ιδιοκτήτης είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος πελάτης της, αφού αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% του ετήσιου τζίρου. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα νόθευσης του ανταγωνισμού από τη στιγμή που ο νέος ιδιοκτήτης με όπλο τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής της ΟΛΗΓ ΑΕ, θα αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. Ενώ συνέχισε μιλώντας για εναρμονισμένες πρακτικές, αναφέροντας ότι ο εν λόγω ιδιώτης κατέχει μια σειρά λιμένων σε ολόκληρη τη μεσόγειο και ετοιμάζεται να πάρει και το λιμάνι του Ηρακλείου, εγείροντας ζήτημα μονοπωλιακών πρακτικών. «Θα περάσουν αυτά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη DIGI COMP της Κομισιόν;» ρώτησε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Υπουργό.
Σχετικά με την απόδοση της χερσαίας ζώνης, και τα ψέματα προς την τοπική κοινωνία τα οποία εκθέτουν τόσο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ναυτιλίας, όσο και τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ, ο Μ. Κάτσης, ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει αποδοθεί ολόκληρη η χερσαία ζώνη πριν από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. «Είμαστε στο και πέντε, και ακόμα τίποτα. Εάν περάσει η σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή και δεν έχει αποδοθεί το σύνολο της στην τοπική κοινωνία, θα είστε για πάντα υπόλογοι ως παράταξη, γι αυτό το έγκλημα. Δώστε την χθες» είπε κλείνοντας την πρωτολογία του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας στην απάντησή του, αφού μίλησε για υψηλό αντίτιμο από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ ΑΕ η οποία θα συνοδεύεται από επενδύσεις, χαρακτήρισε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης σε σχέση με πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ως προς τα θέματα του ανταγωνισμού, έριξε το μπαλάκι στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και την Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις ευρωπαϊκές αρχές. Για το ζήτημα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης, αρχικά επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης οι οποίες βέβαια δεν έχουν τηρηθεί ούτε στο ελάχιστο έως σήμερα, και στη συνέχεια κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία στην περίοδο διακυβέρνησης του, ξεχνώντας βέβαια ότι τότε το λιμάνι δεν πωλούνταν, και η χερσαία ζώνη δεν κινδύνευε να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα της.
Ο Μ. Κάτσης παίρνοντας τον λόγο, κατηγόρησε τον Υπουργό για χιλιοπαιγμένη κασέτα σχετικά με τις υποσχέσεις του για τη χερσαία ζώνη, και στη συνεχεία ρώτησε σκωπτικά πως γίνεται ο διαγωνισμός για την Αλεξανδρούπολη να ακυρώνεται λόγω ρωσικής εισβολής, αλλά η πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ να προχωρά κανονικά, από τη στιγμή μάλιστα που ήταν στο ίδιο πακέτο με την Αλεξανδρούπολη;
Σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το ερώτημα του προς τον Υπουργό για το εάν έχει ενημερωθεί η Κομισιόν. Ως προς το τίμημα της πώλησης σχολίασε ότι ποτέ δεν έγινε δημόσια αποτίμηση, ενώ ανέφερε πως 70 εκ.€ κόστισε μόνο η τρίτη φάση του λιμανιού που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή. Η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με 11 εκ € αποθεματικό, που διαχειρίζεται πέρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δύο μαρίνες, ένα αλιευτικό καταφύγιο και μεγάλο κομμάτι του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας, και αυτή η εταιρεία πωλείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν ενοικιάζεται, τόνισε ο Μ. Κάτσης.
Ως προς τις επενδύσεις, ο βουλευτής ρώτησε ευθέως τον Υπουργό αν υπάρχει δεσμευτική ρήτρα επενδύσεων για το νέο ιδιοκτήτη, και που ακριβώς αποτυπώνεται αυτό. «Στις 31/10 σας ζήτησα με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων τη σύμβαση παραχώρησης. Δηλώσατε αναρμόδιος. Ο κυβερνητικός σας όμως βουλευτής ο κ. Γιόγιακας σε τοπικά κανάλια έλεγε ότι τη γνωρίζει τη σύμβαση και ότι υπάρχουν επενδύσεις, ενώ σε άλλη συνέντευξη του έλεγε ότι δεν υπάρχει σύμβαση κι ότι δεν τη γνωρίζει. Τελειώνετε με τα μισόλογα. Πείτε μας, θα δεσμεύεται ο ιδιώτης για την κατασκευή μαρίνας, θα δεσμεύεται για την κατασκευή εμπορευματικού, ή θα είναι ένα μονοπώλιο το οποίο δε θα έχει κανένα κίνητρο να κάνει επενδύσεις, αφού θα έχει εγγυημένα κέρδη;»
Ο Μ. Κάτσης συνέχισε λέγοντας ότι ο Υπουργός δεν του απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε, καθώς δεν γνωρίζει να απαντήσει. «Στο επιτελικό κράτος κουμάντο κάνει ο επιτελάρχης, οι υπουργοί είναι διακοσμητικοί» είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα. «Το μόνο που ξέρετε κι εσείς και ο κ. Γιόγιακας είναι τα πεπραγμένα της γαλάζιας διορισμένης διοίκησης, η οποία έχει κάνει σωρεία απευθείας αναθέσεων» πρόσθεσε, καταθέτοντας παράλληλα στα πρακτικά, έγγραφα που το αποδεικνύουν. Ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι ακόμα και ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή πήρε απευθείας ανάθεση από το λιμάνι. Κλείνοντας ο Μ. Κάτσης κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει έστω και τώρα την πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης.
Γιάννης Πλακιωτάκης: Δικαιώνεται η πολιτική μας – Aξιοποιούμε τα λιμάνια προς όφελος των τοπικών κοινωνιών
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Μάριου Κάτση για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αναφέρθηκε “στην ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική και τα πολύ σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για την τοπική κοινωνία και οικονομία της Θεσπρωτίας”.
Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε για μια ακόμα φορά το ιδιαιτέρως υψηλό τίμημα (84 εκ ευρώ) για την κατακύρωση στον Όμιλο Grimaldi του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας για τα επόμενα 40 χρόνια.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση που θα προκύψει από την παραχώρηση, δεν θα περιλαμβάνει πλέον το σύνολο της υφιστάμενης χερσαίας ζώνης λιμένος, όπως τη διαχειρίζεται σήμερα.
«Τμήματα του λιμένα», είπε, «που δεν απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του ή δεν αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του, θα αποδοθούν στους Δήμους της περιοχής. Ικανοποιείται, έτσι, ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα για την αξιοποίηση των λιμανιών μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ώστε τα λιμάνια μας να αναβαθμισθούν ουσιαστικά και να ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών», υπογράμμισε ο κ. ΥΝΑΝΠ.
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε «Η στρατηγική μας δικαιώνεται. Η αξιοποίηση των λιμένων της Χώρας προχωρά, όπως είχαμε δεσμευτεί και η υπεραξία που προκύπτει αποδίδεται στους πολίτες της κάθε τοπικής κοινωνίας, αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας και ενισχύει την εθνική οικονομία».