Η πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας – Κράτησης παράνομα εισερχομένων μεταναστών στη χώρα μας, συζητήθηκε σήμερα προ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς με έγγραφο του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που στάλθηκε την Τρίτη το απόγευμα, ζητείται η υπόδειξη κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία Κέντρων στην Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης διαβίβασε άμεσα το αίτημα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, ζητώντας τις προτάσεις τους προκειμένου να ενημερώσει το Υπουργείο.
Οι χώροι που το Υπουργείο ζητά να υποδειχτούν είναι: μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ή ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς και οικοπεδικές εκτάσεις στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου σκοπού.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι περιμένει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προτάσεις των Δήμων και της Π.Ε.Δ. η οποία θα συνεδριάσει την ίδια μέρα, τονίζοντας ότι αν δεν υποδειχτούν χώροι, τότε θα αποφασίσει από μόνο του το Υπουργείο.
«Εάν δεν υπάρξει συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης, δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα. Πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να τελειώσει το εμπόριο ελπίδας και της εκμετάλλευσης», ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση – η οποία προκλήθηκε από ερώτηση περιφερειακού συμβούλου – κατέθεσε πρόταση και η οποία κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή, σύμφωνα με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο:
- Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών μέχρι της επαναπροώθησής τους,
- Θεωρεί απαραίτητη προς τούτο τη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση,
- Ζητά από την Πολιτεία τη διασφάλιση των πόρων για τη λειτουργία τους.
- Εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει εξαίρεση περιφερειών από το πρόγραμμα δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας
- Ζητά την πλήρη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για τους μετανάστες (παροχή ασύλου, κ.α.).
Στάση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Η παράταξη κατήγγειλε την προσπάθεια, η οποία, με αφετηρία την συνάντηση Σαμαρά – Χρυσοχοϊδη, καταβάλλεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για την αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας, για τον παραμερισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου, που οδηγούν στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, και για την ανάδειξη της εγκληματικότητας σε κεντρικό ζήτημα. Ως υπεύθυνοι εμφανίζονται οι μετανάστες και ως λύση η ίδρυση σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κάθε Περιφέρεια και ο εγκλεισμός σε αυτά χιλιάδων ανθρώπων. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ξεχάσουν οι φτωχοί την ανισότητα, τις ταξικές πολιτικές και τους πλούσιους και να στραφούν εναντίον των ακόμη φτωχότερων. Παράλληλα το θέμα προσφέρεται και για προεκλογικές ρουσφετολογικές ασκήσεις.
Βεβαίως η πραγματικότητα είναι διαφορετική : Η Ελλάδα της κρίσης δεν είναι πια χώρα υποδοχής αλλά καταγωγής μεταναστών και πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα και έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους. Τα πραγματικά ζητήματα είναι αφενός η γενική εξαθλίωση Ελλήνων και ξένων και η απουσία και των τελευταίων ιχνών κοινωνικής πρόνοιας και αφετέρου οι έλεγχοι στα δυτικά σύνορα της χώρας, που παρατείνουν την αναγκαστική τράνζιτ διαμονή των μεταναστών στην πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη. Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η ελληνική κοινωνία και όχι στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή και αναδεικνύουν ρατσιστική αντίληψη, μακριά από τις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.
Ήδη από το 2009, όταν υπήρχε ακόμη μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις, έχει ζητήσει τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών (και όχι βέβαια κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα οποία μάλιστα ο κ. Περιφερειάρχης έσπευσε σήμερα να χαρακτηρίσει ως κέντρα «φιλοξενίας – κράτησης», χαρακτηρισμός επιεικώς αντιφατικός από τη φύση του) και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απογκετοποίησης των περιοχών, που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ανυπαρξίας κοινωνικών υποδομών.
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταψήφισε την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και υπερψήφισε, μαζί με τις άλλες παρατάξεις της Αριστεράς, πρόταση με τα εξής σημεία :
- Να ματαιωθεί η δημιουργία των κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών
- Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ
- Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς ανοιχτοί δημόσιοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και ειδική μέριμνα για ανήλικους, έγκυες, μητέρες και θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων
- Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι υπό ιμπεριαλιστική κατοχή ή βρίσκονται σε εμφύλιο
- Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων)
- Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες
- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα
Ήπειρος – Τόπος να Ζεις
Στις 9 Φεβρουαρίου 2011, φέραμε το θέμα των μεταναστών στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είχαμε προτείνει μεταξύ άλλων, το εξής :
«Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της κοινωνικής επιτροπής , να προετοιμαστεί έγκαιρα για την ενεργοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και προβλέπει την δημιουργία επιτροπών ασύλου, μια απ’ τις οποίες θα λειτουργήσει στην έδρα της Περιφέρειάς μας, καθώς και κέντρα φύλαξης για τα οποία η Περιφέρεια πρέπει να έχει άποψη και να υποδείξει άμεσα κατάλληλους χώρους σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».
Ελέγχουμε την Περιφερειακή Αρχή, γιατί 14 μήνες μετά δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Ωστόσο, απ’ τη στιγμή που η πρόταση του κ.Περιφερειάρχη υιοθετεί τις θέσεις μας, η παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» τοποθετείται θετικά με την ελπίδα ότι ετούτη τη φορά η Περιφερειακή Αρχή θα λειτουργήσει επιτέλους οργανωμένα και αποτελεσματικά.