Σε θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, κινήθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, για τα φλέγοντα ζητήματα του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη.
Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος, παρευρέθηκαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μπέζας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς και εκπρόσωποι του ΔΣ Φιλιατών, εκπρόσωποι του Δήμου Παραμυθιάς, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας κ. Γιόγιακας, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γλαβάς και οι προϊστάμενοι των τμημάτων του ΤΕΙ, εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΟΛΗΓ αλλά και των εργαζομένων στην εταιρεία και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.
Ομόφωνη σχεδόν ήταν η άποψη των φορέων για το μέλλον του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ, με άξονα τη διεκδίκηση παραμονής του Τμήματος Ιχθυοκομίας και τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Ξένων Γλωσσών με τη σημερινή του μορφή και γνωστικό πεδίο.
Όπως έγινε σαφές από τους εκπροσώπους του ΤΕΙ Ηπείρου, μπορεί το σχέδιο “Αθηνά” γενικά να κινείται σε θετική κατεύθυνση για το ΤΕΙ Ηπείρου, αδικεί όμως την Ηγουμενίτσα, αφού καταργεί οριστικά το τμήμα της Ιχθυοκομίας – συνενώνοντάς το με το αντίστοιχο τμήμα του Μεσολογγίου και σύμφωνα με την άποψη των παρευρισκομένων καθηγητών υποβαθμίζει στην ουσία το τμήμα Ξένων Γλωσσών, αλλάζοντάς του γνωστικό πεδίο και εντάσσοντάς το στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, ένα γνωστικό πεδίο που καταργεί τη μοναδικότητα του τμήματος στη χώρα και το καθιστά μη ελκυστικό.
Πιο δύσκολα τα πράγματα σε σχέση με τη συγχώνευση της ΟΛΗΓ ΑΕ με τα Λιμάνια της Πάτρας και της Κέρκυρας.
Η διεκδίκηση των Δήμων είναι κατ’ αρχήν ο επανακαθορισμός των χερσαίων ζωνών, ώστε τα παράλια των Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας να επιστρέψουν στους Δήμους μαζί με την παραχώρηση της υφιστάμενης χερσαίας ζώνης της Ηγουμενίτσας που ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, στο Δήμο. Διεκδίκηση η οποία θα κατατεθεί χαρτογραφημένη στο υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να είναι ζητηθεί η εξαίρεση των ζωνών αυτών από την διαχείριση της ΟΛΗΓ ΑΕ.
Στη συνέχεια, φάνηκε πως η συνένωση με την Πάτρα δεν είναι εύκολα αποδεκτή και από την πλειονότητα των παρευρισκομένων τέθηκε θέμα είτε αυτονομίας του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, είτε διεκδίκησης της έδρας της όποιας μητρικής εταιρείας θα συσταθεί για τα τρία λιμάνια. Ταυτόχρονα προτάθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας συνένωσης μόνο με το λιμάνι της Κέρκυρας και μάλιστα όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, θα ξεκινήσουν επαφές με το Δήμο Κέρκυρας ώστε να εξετασθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.