Βίδρα εντοπίστηκε στο έλος Καλοδικίου κατά τη διάρκεια εποπτείας του προσωπικού φύλαξης του φορέα διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά. Δεν είναι η πρώτη που γίνεται καταγραφή βίδρας στο έλος η οποία απαθανατίζεται να τρέφεται με ζωντανά ψάρια στο φως της ημέρας, ενώ πρόκειται για νυκτόβιο είδος.
Η αφθονία ψαριών στο έλος Καλοδικίου προσελκύει εκτός από τη “νυκτόβια” βίδρα και άλλα είδη, κυρίως πουλιά, όπως πελεκάνους, χουλιαρομύτες, ερωδιούς και κορμοράνους.
Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα είδος που απειλείται (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον») και θεωρείται ο «δείκτης καθαρότητας» αλλά και εύρυθμης λειτουργίας των υδάτων στη χώρα μας. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στα ευρωπαϊκά γλυκά νερά και αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητάς τους.
Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η υπερβόσκηση των κοπαδιών κοντά στις λίμνες ή στα ποτάμια όπου διαβιούν οι βίδρες, έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στους βιοτόπους τους. Στην εξαφάνιση του είδους έρχονται να προστεθούν η μόλυνση των υδάτων αλλά και τα τροχαία ατυχήματα, όπως έχουν καταγραφεί συχνά από τον φορέα διαχείρισης.