Τη γερμανική μετάφραση του πολυσυζητημένο βιβλίου της «Ορατόριο του θανάτου» η οποία κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από γνωστό αυστριακό εκδοτικό οίκο, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης η διάσημη Ελληνίδα λυρικοδραματική υψίφωνος Έλσα Καστέλα, σε μεγάλη λογοτεχνική-μουσική εκδήλωση σε ένα πολυπληθές κοινό και εκπροσώπους της πνευματικής ζωής της αυστριακής πρωτεύουσας, στο Ωδείο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης στη Βιέννη.
Η Ελληνίδα καλλιτέχνις, με τη λαμπρή σταδιοδρομία στα πλέον φημισμένα λυρικά θέατρα και στις αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και το πλούσιο παιδαγωγικό της έργο των τελευταίων χρόνων, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο που πλαισιώθηκαν με παρουσίαση από ορατορικές άριες.
Την ενδιαφέρουσα λογοτεχνική βραδιά παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Ελληνοορθόδοξος μητροπολίτης Αυστρίας- Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, αλλά και η διάσημη πρωταγωνίστρια της Λαϊκής Όπερας Βιέννης και χήρα του πρώην δημάρχου Βιέννης Χέλμπουτ Τσιλκ, Ντάγκμαρ Κόλερ.
Τις ειδικά επιλεγμένες από την Έλσα Καστέλα άριες από έργα των Μπαχ, Βάγκνερ, Τσαϊκόφσκι, Σούμαν, Σούμπερτ, Χέντελ, Μπραμς και Μότσαρτ, αρμόζουσες στα κείμενα του βιβλίου, ερμήνευσαν οι μαθήτριές της Κριστίνα Κόντρια, Μελανί-Ντενίζ Αγιαιντίν, Μαρίνα Γκαρασιμτούκ, Προυσάτ Γκανταρί, ενώ στο πιάνο συνόδεψε ο Γιου Τσέν.
Το «Ορατόριο του θανάτου» που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά στα τέλη του 2001 από τις εκδόσεις «Δόμος» αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπική μαρτυρία της Έλσας Καστέλα, την περιγραφή ενός τραγικού βιώματος, από το οποίο όμως η συγγραφέας, όπως η ίδια τόνισε, προσλαμβάνει τη χαρά της Ανάστασης, την ελπίδα για ζωή και για πίστη στον Χριστό.
Παρ’ ότι πρόκειται για καθαρά φιλοσοφικό πόνημα, υπάρχει έντονη, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η σχέση με τη μουσική. Είναι, όπως έχουν γράψει διάφοροι βιβλιοκριτικοί, μια σχέση δομής που βρίσκεται σε έμμεση αναλογία με τη φόρμα του ορατορίου, όπως συναντάται στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τους άλλους μεγάλους προκλασικούς και κλασικούς συνθέτες.
Οι ιδέες που εκθέτει- καρποί απόγνωσης και θρήνου για τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου της Έλσας Καστέλα, ιδέες που μετουσιώνονται σε ελπίδα και πίστη- ακολουθούν μια πορεία που ο μουσικός θα την έλεγε αναγνωρίσιμη.
Η Έλσα Καστέλα-Κράισλ- Έλσα Πρωτοψάλτη, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, αδελφή της μεγάλης ηθοποιού του θεάτρου Λήδας Πρωτοψάλτη- άφησε εποχή στο λυρικό τραγούδι, κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970, διατελώντας, μεταξύ άλλων, για σχεδόν ολόκληρη δεκαετία, μόνιμη πρωταγωνίστρια της Όπερας της Βόννης στη Γερμανία.
Γεννημένη στον Πειραιά, στην Καστέλα- απ΄όπου και το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο- η Έλσα Καστέλα τελείωσε το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με διπλώματα- αριστεία εξαιρετικής επίδοσης στο πιάνο, στη μονωδία και στο μελόδραμα. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα μονωδίας και μελοδράματος, παρακολουθώντας συγχρόνως με υποτροφία της Ακαδημίας, τραγούδι στο διεθνούς φήμης «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ.
Με την ερμηνεία της Κλεοπάτρας στον «Ιούλιο Κάισαρα» του Χέντελ, τον Δεκέμβριο 1961 στην Όπερα της Βόννης, άνοιξε ο δρόμος των κατοπινών, για πολλά χρόνια, θριαμβευτικών της εμφανίσεων στο φημισμένο αυτό λυρικό θέατρο.
Δεν ήταν όμως μόνον η Όπερα της Βόννης, όπου η Έλσα Καστέλα «έγραψε ιστορία» ως πρωταγωνίστρια, αλλά και τα ονομαστά θέατρα και οι γνωστές αίθουσες συναυλιών Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου αλλά και Ηνωμένων Πολιτειών. Ως πρωταγωνίστρια η Έλσα Καστέλα έχει ερμηνεύσει 27 ρόλους σε περίπου 600 παραστάσεις όπερας, ενώ σε μια σειρά συναυλιών και εμφανίσεων έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών, όπως Καλομοίρη, Βώκου, Παλλαντίου, Σπάθη και Βούρτση.
Από το 1981 και για μια δεκαπενταετία, η μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνις δίδασκε μονωδία και τεχνική τραγουδιού στο φημισμένο Ωδείο Βιέννης, όπου συγγράφοντας συγχρόνως μελέτες πάνω στα «μυστικά» του τραγουδιού, αφιέρωνε και αφιερώνει ακόμη και σήμερα, όλη τη δραστηριότητά και δύναμή της, με στόχο να στηρίξει νέους καλλιτέχνες.
πηγή: ΑΜΠΕ