Άρθρο της Χαρίκλειας Φραγκίσκου* στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» με θέμα: ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ
Ανάμεσα στον ποταμό Καλαμά, την οροσειρά της Μουργκάνας και τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται η κωμόπολη των Φιλιατών.
Στους Φιλιάτες (ή Φιλιάτι για εμάς) διατηρώ εδώ και 40 χρόνια φαρμακείο, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όσοι δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στους Φιλιάτες είναι σαφέστατα η ερημοποίηση. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι κάποτε η περιοχή μας έσφυζε από ζωή, καθώς αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό και διακομιστικό κέντρο, με το διάσημο Παζάρι της Πέμπτης και με μόνιμους κατοίκους πάνω από 3500.
Σήμερα είμαστε λιγότεροι από 1500.
Τα 44 παραδοσιακά χωριά του Δήμου Φιλιατών έχουν πλέον μόνο ηλικιωμένους, ενώ στο σχολείο της πόλης (Γυμνάσιο-Λύκειο) των 750 μαθητών σήμερα φοιτούν μόλις 150 παιδιά.
Η δραματική μείωση του πληθυσμού μας είχε ως αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- και τη διαρκή μείωση των δρομολογίων ΚΤΕΛ που δυσκολεύει, τους εναπομείναντες κατοίκους των χωριών να έρχονται στο Φιλιάτι.
Βεβαίως η λειτουργία του μοναδικού Νοσοκομείου της Θεσπρωτίας, που βρίσκεται στο Φιλιάτι – αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξηςς της πόλης μας και εμποδίζει την πλήρη ερημοποίησή της.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς ένα μεγάλο της δραστηριότητάς μας και του όγκου των πωλήσεων μας εξανεμίστηκε. Και αυτό γιατί μία από τις βασικές μας δραστηριότητες, που ήταν η εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του ελληνικού πληθυσμού που διαμένει στην Αλβανία αλλά και των πολιτών της γείτονας χώρας, διακόπηκε εξαιτίας των lockdowns.
Στα θετικά της πανδημίας ήταν ότι λόγω των αναγκαστικών τηλεδιασκέψεων, το Δ.Σ. του ΠΦΣ και εγώ ως εκπρόσωπος του ΦΣ Θεσπρωτίας είχαμε την ευκαιρία να διευρύνουμε την επαφή μας με τους συναδέλφους από την Ελλάδα και να είμαστε σε τακτική επικοινωνία με την ηγεσία του ΠΦΣ για την αντιμετώπιση των εκάστοτε προβλημάτων.
Ακόμη, θεωρώ ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι διευρυμένος και ειδικά σε μικρές κοινωνίες, όπου οι επαφές με τους πολίτες είναι καθημερινές, ενώ πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και επείγοντα περιστατικά
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την πολύτιμη ομάδα μου τις συνεργάτιδές μου που ακούραστες, με πολύ ζήλο και μεγάλη υπομονή κατάφεραν να διαχειριστούν τον αυξημένο όγκο δουλειάς με τη διανομή των self tests και to κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό Covid-19.
* Η Χαρίκλεια (Λίκα) Φραγκίσκου είναι Φαρμακοποιός στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας