Σε μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, εγκρίνοντας την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 30%. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την απόφαση αυτή ως απαράδεκτη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικών δυσχερειών για τα λαϊκά στρώματα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ασκεί δριμεία κριτική, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των δημοτικών τελών εξακολουθεί να επιβαρύνει δυσανάλογα τα λαϊκά στρώματα, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις απολαμβάνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Στη δήλωσή της, η παράταξη αναφέρει ότι το Δ.Σ. πρέπει να απολογηθεί στον λαό και να αγωνιστεί ενάντια στην πολιτική της ανταποδοτικότητας, προτείνοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη.
Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης καλεί τους δημότες σε κινητοποίηση ενάντια στο νέο αυτό χαράτσι, επισημαίνοντας ότι η προστασία των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογική δράση και αγώνα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας σε συνεδρίαση του στις 18/12/2024 αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 30%.
Απόφαση απαράδεκτη στις σημερινές συνθήκες φτώχειας και της ανεργίας.
Για αυτό και περίσσεψε η δημαγωγία για το, πόσο , πως και ποια δημοτική παράταξη θα φορτωθεί αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού.
Ο δήμαρχος κ. Π. Νταής αφού μας ενημέρωσε ότι τα κόστη είναι μεγάλα και είναι αδύνατον να καλυφθούν, πρότεινε την αύξηση κατά 30% ,τονίζοντας ότι αυτή είναι αναγκαία για να καλυφθούν και χρηματοδοτηθούν οι δράσεις στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού αλλά να περισσέψουν και κάποια χρήματα από το ταμείο του δήμου για έργα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.( Έτσι και αλλιώς η Δ.Α. μεταφέρει 1.220.000 ευρώ από άλλες πιστώσεις για να καλύψει το έλλειμμα. Ποσό που φυσικά θα λείψει για την κάλυψη άλλων αναγκών των κατοίκων του δήμου).
Ο κ. Γ. Λώλος χαρακτήρισε την αύξηση αδικαιολόγητη, ότι πλήττει δυσανάλογα τις περιφερειακές κοινότητες και δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένο σχέδιο. Ζήτησε δε εξηγήσεις από πού προκύπτει η αύξηση των δαπανών. Μολονότι είχε ήδη υπερψηφίσει το προηγούμενο θέμα συζήτησης στο Δ.Σ., που αφορούσε την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ που απαιτεί αυξημένα ποσά από τον δήμο μας.
Ο κ. Α. Μπέζας τόνισε ότι η προτεινόμενη αύξηση είναι μέτρο αντικοινωνικό, αναποτελεσματικό, και παρότρυνε, μεταξύ των άλλων, στην Δ.Α. να ακολουθήσει το παράδειγμα του δήμου Γιαννιωτών που δεν αύξησε τα τέλη και κάλυψε το έλλειμμα στα ανταποδοτικά μεταφέροντας χρήματα από άλλες πιστώσεις του δήμου.
Κανένας όμως δεν αμφισβήτησε την πολιτική της ανταποδοτικότητας που χαρατσώνει τους κατοίκους που έχουν ήδη φορολογηθεί άγρια από το κεντρικό κράτος.(Οι φόροι έχουν αυξηθεί από το 2019 κατά 15 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου προϋπολογισμού 49% πάνω. Το 95% των οποίων έχει πληρωθεί από τον λαό).
Η διαφωνία τους ήταν στο αν θα πληρώσει ο λαός αυξημένα δημοτικά τέλη για να γίνουν κάποια έργα με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση η το αντίθετο. Δηλαδή διαφωνούσαν για το ποιο από τα δυο κακά είναι το μικρότερο. Διαχείριση της μιζέριας δηλαδή. Τα κόστη λειτουργίας του δήμου είναι πράγματι μεγάλα και αυξημένα( π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, «τέλος ταφής» κλπ.). Άρα απαιτούνται περισσότερα χρήματα.(Έχουμε τοποθετηθεί για αυτά με ανακοίνωση μας για τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ την οποία επισυνάπτουμε).
Το ζήτημα όμως είναι από θα τα πάρει ο δήμος.
Ο Δήμαρχος εισηγητικά ανάφερε ότι από τα 8 δις ευρώ κρατική επιχορήγηση που προβλέπεται από τον νόμο 3852/10 να δοθούν στην Τ.Δ., το 2025, η κυβέρνηση θα δώσει μόνο 3,8 δις, δηλαδή κάτω από τα μισά. Βέβαια δεν ανέφερε και τους θεσμοθετημένους πόρους (το 4% φόρων και ΦΠΑ) που εισπράττει το κεντρικό κράτος από τον λαό για λογαριασμό της Τ.Δ. και αποδίδεται λειψά έως καθόλου σε αυτήν. (Κατά την ΚΕΔΕ πρέπει να είναι πάνω από 6 δις το σύνολο των παρακρατημένων, από το 2010 και μετά). Πρόκειται για ποσά που πρέπει να αποδοθούν στους δήμους με βάση του νόμους του κεντρικού κράτους και δεν αποδίδονται από διαχρονικά από αυτό. Γιατί το κράτος έχει άλλες προτεραιότητες (π.χ. δίνει 7 δις ευρώ για Νατοϊκούς εξοπλισμούς, χρηματοδοτεί δε «επενδύσεις» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων π.χ. ΑΠΕ).
Γιατί όλες οι παρατάξεις που επικαλούνται την νομιμότητα των δημοτικών τελών δεν διεκδικούν τα παρακρατημένα από το κεντρικό κράτος; Γιατί οι «θεματοφύλακες» της νομιμότητας δεν απαιτούν από το κράτος να σεβαστεί και να τηρεί του δικούς του νόμους; Αφού αποδεδειγμένα μας κλέβει. Γιατί πρέπει να τηρούνται ευλαβικά μόνο οι νόμοι που αφορούν την οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων; Πρέπει συνολικά το Δ.Σ. να απολογηθεί στον λαό για αυτήν του την στάση. Το Δ.Σ. έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου μας και να τους καλέσει σε αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική, αντί να επικαλείται αυτήν για να τους χαρατσώνει. Το ότι δεν το κάνουν τους καθιστά συνένοχους και συνεργούς στην εφαρμογή και προώθηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αλλά και στην εφαρμογή της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του δήμου υπάρχουν καραμπινάτες αδικίες με την οριζόντια και με τοπικά κριτήρια εφαρμογή της. Με βάση την απόφαση του Δ.Σ. το lidle λ.χ. που ανήκει σε μεγάλη πολυεθνική Α.Ε. με τεράστια κέρδη φορολογείται με μικρότερο συντελεστή από ένα περίπτερο στην πόλη, επειδή είναι εκτός των ορίων της. Το ίδιο και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Σύβοτα, Πέρδικα που παράγουν και μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών. Το σωστό όμως είναι η φορολόγηση να γίνεται με άλλα κριτήρια. Στους δήμους που οι Δημοτικές Αρχές είναι εκλεγμένες με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης οι συντελεστές φορολόγησης είναι μεγαλύτεροι για τις Τράπεζες, τα πολυκαταστήματα, super market και τις μεγάλες επιχειρήσεις και είναι μικρότεροι έως καθόλου για τα λαϊκά στρώματα. Προφανώς αυτό δεν είναι αρεστό στις επιχειρήσεις και στην κυβέρνηση που τους υπηρετεί, αλλά στην Πάτρα αυτό εφαρμόζεται για πολλά χρόνια παρά τις αντιδράσεις τους. Πράμα που θα μπορούσε να κάνει και ο δήμος μας αν είχε στο κέντρο της προσοχής του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους.
Η Λ.Σ. άλλη μια φορά απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική θα προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη.
ΛΕΜΕ:
- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
- ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
- Παλεύουμε για την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (Βιοαποβλήτων) με κομποστοποίση.
- Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό του δήμου μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο χαράτσωμα των «ανταποδοτικών τελών» που αποτελεί πηγή πλούτου για τους επιχειρηματίες. Αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Ηγουμενίτσα 10/01/2025