Η λαϊκή συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο…

laiki

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο  Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος «χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και  λειτουργίας ΧΥΤΥ»

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο  Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος «Λήψη απόφασης για συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ηγουμενίτσας σε ένα Νομικό Πρόσωπο»

  • Η συγχώνευση  των Παιδικών Σταθμών, των ΚΑΠΗ, των Αθλητικών Οργανισμών, των Πνευματικών Κέντρων, της Φιλαρμονικής που γίνεται ,στα πλαίσια εφαρμογής του Καλλικράτη, δημιουργεί ένα Ν.Π.Δ.Δ. μαμούθ στον Δήμο μας
  • Αυτή  θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Π.Χ. η συγχώνευση παιδικών σταθμών με άλλες κοινωνικές δομές, που έχουν διαφορετικό αντικείμενο θα καταστρατηγήσει παραπέρα τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα.
  • Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να έχουν ενιαίο κανονισμό λειτουργίας πανελλλαδικά με ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση..
  • Η νομική μορφή ,ενός Ν.Π.Δ.Δ. δεν διασφαλίζει τον Δημόσιο χαρακτήρα του, γιατί εύκολα μπορεί να μετατραπεί από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ.  δηλαδή ιδιωτικού δικαίου με  την άμεση ιδιωτικοποίηση του ,με ότι αυτή συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και την λειτουργία του γενικότερα. Παράδειγμα αποτελούν οι εξελίξεις στο Ηράκλειο Κρήτης όπου άρχισε η ιδιωτικοποίηση.
  • Στους παιδικούς της Ηγουμενίτσας π.χ. σήμερα δεν υπάρχουν τροφεία. Φοβόμαστε ότι με αυτήν την εξέλιξη θα επιβληθούν.
  • Θεωρούμε ότι καλύτερα θα ήταν να ενταχθούν όλοι στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας του Δήμου. Έτσι διασφαλίζονται περισσότερο οι θέσεις εργασίας, με μόνιμο προσωπικό και παρέχεται στο παιδί της προσχολικής ηλικίας ασφαλές, σύγχρονο και αναβαθμισμένο παιδαγωγικό περιβάλλον ,με σύγχρονες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Στα προτεινόμενα προς συγχώνευση Ν.Π.Δ.Δ. εργάζονται συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες (π.χ. νηπιαγωγοί), αλλά κάτω από ένα άθλιο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς (π.χ. μπλοκακια) , απλήρωτοι και έτοιμοι για απόλυση. Ο Δήμος είναι χειρότερος εργοδότης από αρκετούς στυγνούς καπιταλιστές, πρωταγωνιστής στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Πράγμα απαράδεκτο.
  • Είναι ανάγκη το Δ.Σ να αποφασίσει “Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Δήμου που εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου η με σύμβαση έργου. Οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται στον Δήμο μετά τη λήξη της σύμβασης τους. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου με τον Δήμο και να μισθοδοτούνται κανονικά από αυτόν”.
  • Είναι ανάγκη υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία των παραπάνω δομών.
  • Είναι αλήθεια ότι οι νόμοι το απαγορεύουν. Όμως νόμος σημαίνει απλά πλειοψηφία στην βουλή και όχι ΔΙΚΑΙΟ. Άλλωστε οι νόμοι συνεχώς αλλάζουν. Είναι θέμα συσχετισμών. Στο χέρι μας είναι να πιέσουμε μαζί με τους εργαζόμενους ,να αλλάξουν στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.
  • Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση και προτείνουμε τα παραπάνω.

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο  Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος «χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και  λειτουργίας ΧΥΤΥ»

  1. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει με την εισήγηση να γίνει το εργοστάσιο και δίπλα του ο ΧΥΤΥ και μετά να ψάξουμε να βρούμε τον κατάλληλο τόπο. Είναι όμως έτσι; Μπαίνουν ερωτήματα: Ποιος χρηματοδοτεί την κατασκευή; Ποιος την λειτουργία του; Ποιος πληρώνει το συνολικό κόστος της αποκομιδής; Αλήθεια η Ε.Ε. και η κυβέρνηση τι λένε για όλα αυτά;
  2. Εισηγητικά ειπώθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 35.0000 euro για να αποφύγουμε την λύση Σ.Δ.Ι.Τ. Επιτρέψατε μου να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι η με  Σ.Δ.Ι.Τ θα γίνει.( Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει Σ.Δ.Ι.Τ από την γέφυρα Ρίου-Αντίρριου). Σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» τα πάντα αναζητώντας 50 δις euro, σε μια εποχή που προωθούνται μαζικά οι ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Αλλά και χωρίς Σ.Δ.Ι.Τ να γίνει ,πάλι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα δουλέψει το εργοστάσιο γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση παντού.( π.χ. Υγεία , παιδεία ..) Δηλαδή με σκοπό το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κέρδος που θα βγει από τις δικές μας τσέπες. Με μια τέτοια απόφαση υποθηκεύουμε τις μελλοντικές γενιές  να «πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους» για την αποκομιδή των σκουπιδιών με αμφίβολο αποτέλεσμα.
  3. Η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά  με τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι ο «Καλλικράτης» ήρθε για να δώσει διέξοδο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του κεφαλαίου και την παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να καταλάβει ότι τα περιορισμένα όρια των Καποδιστριακών Δήμων και των πρώην Νομών, δεν μπορούσαν να φέρουν τόσο κέρδος όσο οι διευρυμένες Περιφέρειες και οι νέοι Δήμοι!! Γι’ αυτό τώρα, γρήγορα – γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου! Εμείς εδώ σήμερα μόνο γνώμη καλούμαστε να διατυπώσουμε, άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις.  (αφού επί του πρακτέου, η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής των προτάσεων της μελέτης χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και της λειτουργίας ΧΥΤΥ δεν απαιτεί τη γνωμοδότηση όλων των Δήμων της Ηπείρου, δημόσια διαβούλευση είναι απλά).
  4. Από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν το «επιχειρηματικό» τους ενδιαφέρον για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης, είναι ο βιομήχανος Αργυρός, ιδιοκτήτης των πρώην κλωστηρίων Φιλιατών. Είναι γνωστό στην περιοχή μας ότι ο κ. Αργυρός όταν είδε ότι πια δεν αυξανόταν το κέρδος του μέσα από αυτή τη δραστηριότητα (φυσικά μετά από τις αναγκαίες επιδοτήσεις που έλαβε) έκλεισε τα κλωστήρια φορτώνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους τους οποίους άφησε και απλήρωτους ( Το ίδιο έκανε και στα Κλωστήρια Πρέβεζας). Τώρα θέλει να «επενδύσει» στο Φιλιάτι με τον ίδιο τρόπο στην «πράσινη ανάπτυξη» με τις ανάλογες φυσικά επιδοτήσεις από τη Ε.Ε. Αυτή την ανάπτυξη στηρίζει η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΕΕ.
  5. Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Κορύτιανης σχεδιάστηκε αρχές του ’90, κατασκευάστηκε αρχές του 2000, άρχισε να λειτουργεί τέλη του 2000. Αλλιώς ξεκίνησε , αλλιώς εξελίχθηκε, αλλιώς λειτουργεί. Έχουν άδικο οι κάτοικοι να μην εμπιστεύονται κανένα και τίποτα; Έτσι και αλλιώς κανένας δεν θέλει οχλούσες λειτουργίες στην αυλή του. Όταν υπάρχει και ανακολουθία από τις αρχές  μεγαλώνει η καχυποψία.
  6. Είναι ανάγκη να υπάρξει  ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης αποβλήτων. Ένας τέτοιος φορέας θα μπορεί να σχεδιάζει συνολικά, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και τους όμορους νομούς. Θα μπορεί να εξασφαλίζει τη χωροθέτηση με βάση τις ανάγκες και κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος. Όλα τα παραπάνω θα είναι ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του που θα έχουν υλικοτεχνική υποδομή, τεχνογνωσία, θα χρησιμοποιούν σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Αυτά όμως απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, απαιτούν μια πολιτική που θα έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζομένους, αγρότες, ΕΒΕ να συσπειρωθούν σε αγωνιστικό Μέτωπο για την λαϊκή εξουσία και οικονομία.
  7. Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση και προτείνουμε τα παραπάνω.

 

 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *