Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ κατά την συζήτηση για την επικαιροποίηση προγενέστερης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας».
· Καλό είναι στο Δ.Σ να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, χωρίς υπεκφυγές και παραλείψεις. Άλλωστε κρατούνται πρακτικά για «του λόγου το ασφαλές». Ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το τι προτείνει ο Δήμαρχος με την εισήγηση του. Αυτό δεν είναι αληθές.
· Υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση, με πολύ αναλυτικούς χάρτες, για το ποιους χώρους προτίθεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. να παραχωρήσει στον Δήμο μας. Αυτή η πρόταση της ΟΛΗΓ Α.Ε., υπό την τότε διοίκηση του Ανδρέα Νταή, μετά από διεξοδική συζήτηση υπερψηφίστηκε από το Δ.Σ. το 2017. Να θυμίσουμε ότι η Λ.Σ. την καταψήφισε.
· Στις 14-02-2019, 2 χρόνια μετά, αφού δεν έχει αποδοθεί τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν, το Δ.Σ. παίρνει νέα απόφαση. Διεκδικεί επί πλέον, πολύ συγκεκριμένα, τον χώρο του παλιού λιμανιού και το μέρος του δρόμου της πόλης που ανήκει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. Και αυτή την καταψήφισε η Λ.Σ. γιατί αφήνει το βόρειο τμήμα της παραλίας στην ΟΛΗΓ Α.Ε. για κατασκευή μαρίνας, όπως και τα λιμανάκια σε Πλαταριά και Σύβοτα.
· Με την σημερινή εισήγηση του ο Δήμαρχος προτείνει στις διεκδικήσεις μας να συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχοι χώροι σε Πλαταριά και Σύβοτα. Που κρίνουμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.
Άρα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από την πρώτη ακόμα συζήτηση. Απλά προστίθενται στην διεκδίκηση χώροι, που υπάρχουν στα σχέδια, αλλά η ΟΛΗΓ Α.Ε. δεν προτίθεται να παραχωρήσει στον Δήμο.
Τα επιχειρήματα περί μη ύπαρξης σχεδίου είναι απλά υπεκφυγές. Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι σε ποιους απευθύνεται αυτό το σχέδιο και η απόφαση. Πως η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να το αξιοποιήσει; Η εισήγηση για επισκέψεις στους υπουργούς, κόμματα κλπ τώρα που η ΟΛΗΓ Α.Ε. «βγαίνει στο σφυρί», παραπέμπει σε «μία από τα ίδια». Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε και αυτές τις ενέργειες. Αλλά τα τελευταία χρόνια, επί θητείας του σημερινού Δημάρχου, έχουν παρελάσει από την πόλη μας όλοι οι υπουργοί τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όλοι τους γνώστες του προβλήματος του Δήμου μας και όλοι έχουν υποσχεθεί την λύση του.
Άρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν το Δ.Σ. και η Δ.Α. πιστεύουν ότι το παραλιακό μέτωπο πρέπει να ανήκει στον λαό του δήμου μας.
Γιατί αν πράγματι το πιστεύουν, τότε ποιος άλλος μπορεί να το διεκδικήσει και να το διαφυλάξει καλύτερα, αν όχι ό ίδιος ο λαός;
Οι κάτοικοι της πόλης μας κατά την διάρκεια της καραντίνας πλημμύρισαν αυτούς τους χώρους, που είναι οι μόνοι ανοιχτοί χώροι για άθληση και αναψυχή.
Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε.
Πρέπει να μάθουν τα σχέδια της ΟΛΗΓ Α.Ε., όπως ακριβώς περιέχονται στο master plane της εταιρείας. Αυτά που «αγνοούν» ακόμα και μερικοί συνάδελφοι.
Άρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την ενημέρωση των κατοίκων.
Σε αυτούς πρέπει να εξηγηθεί ότι με την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. θα πωληθεί και το όλο το παραλιακό μέτωπο σαν «χερσαία ζώνη» του λιμανιού.
Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθεί το κάλεσμα να υπερασπιστούν το παραλιακό μέτωπο που τους ανήκει. Να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος η διεκδίκηση. Τέτοια πρόθεση όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει από την Δ.Α. Ο Δήμαρχος και σήμερα επιμένει στην κατασκευή μαρίνας από την ΟΛΗΓ Α.Ε., γιατί θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν την ανάπτυξη; Το πρόβλημα για την Λ.Σ. ποτέ δεν ήταν ναι ή όχι στην μαρίνα. Η αντίθεση μας είναι στην κατασκευή της μαρίνας στο βόρειο τμήμα της παραλίας από την ΟΛΗΓ Α.Ε.. Η αντίθεση μας είναι στο να παραχωρηθεί το φιλέτο του παραλιακού μετώπου στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Πιστεύουμε ότι αυτός ο χώρος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για άθληση, αναψυχή και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους της πόλης και όχι για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αποκοπούν οι κάτοικοι μιας παραθαλάσσιας πόλης από το παραλιακό μέτωπο. Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει και η ορολογία στα έγγραφα του δήμου και τις διεκδικήσεις μας. Τι σημαίνει «χερσαία ζώνη λιμένα»; Τι δουλειά έχει η «χερσαία ζώνη» με το Δρέπανο; Από πού ως που ο χώρος μπροστά από το ΤΕΙ στα γηπεδάκια του τένις αποτελεί «βόρειο τμήμα του λιμένα Ηγουμενίτσας»; Τι σχέση έχει με το λιμάνι; Τι σχέση έχουν οι δρόμοι της πόλης με το λιμάνι για να ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε.; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Ο δήμος οφείλει να διεκδικήσει το παραλιακό μέτωπο, τους δρόμους της πόλης που ανήκουν σήμερα στην ΟΛΗΓ Α.Ε. σαν «χερσαία ζώνη». Το σύνθημα «Στην ΟΛΗΓ Α.Ε. ανήκει μόνο ό,τι είναι μέσα στα κάγκελα του λιμανιού, το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο στον Δήμο» είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ. Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε την εισήγηση του Δημάρχου. Όχι επειδή δεν είναι καθαρό το τι προτείνει. Άλλωστε ορισμένα από αυτά ήταν προτάσεις της Λ.Σ. από την αρχή. Αλλά εξακολουθούμε να διαφωνούμε στην κατασκευή της μαρίνας στο κέντρο της πόλης και το κυριότερο γιατί ο δήμος δεν απευθύνεται για δράση στον λαό της πόλης. Οι διεκδίκηση περιορίζεται σε υπομνήματα και επισκέψεις στα υπουργεία τη ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πώλησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. Έχει ήδη ανατεθεί σε εταιρεία η μελέτη των τευχών δημοπράτησης, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η «χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας». Το μόνο που μπορεί σήμερα να εμποδίσει τις διαφαινόμενες αρνητικές εξελίξεις για το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας είναι η αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση.
Γιατί «δεν γλυτώνεις απ΄ τα τσακάλια, με ευχές και παρακάλια» (Βάρναλης)