Καθυστερημένες… διεκδικήσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας για την ανάπτυξη από τη λειτουργία του λιμανιού

Την ίδια ημέρα που οι εκπρόσωποι του Ομίλου Crimaldi  ανακοίνωναν στον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Στέφανο Γκίκα, παρουσία και του τοπικού βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα,  την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο, ολοκλήρωσε σε δεύτερη συνεδρίαση, τη συζήτηση για τη διατύπωση προτάσεων  έργων και δράσεων στο Αρχικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης που θα υποβάλει τις επόμενες εβδομάδες ο ΟΛΗΓ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής στην εισήγησή του  ανέφερε ότι το ΔΣ θα πρέπει να ζητήσει  να υπάρχει στο Σχέδιο Ανάπτυξης  ρητή αναφορά  συγκεκριμένων δράσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία του Λιμένα  και συμβάλλουν αποφασιστικά στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, όπως για παράδειγμα η κατασκευή  λειτουργία της μαρίνας της Ηγουμενίτσας, τα έργα αναβάθμισης των τουριστικών καταφυγίων  Πλαταριάς,  Σαγιάδας  και  Συβότων  και η διαμόρφωση ποιοτικών  χώρων εστίασης και  ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες και το ευρύ κοινό.  Τόνισε επίσης ότι το Σχέδιο  θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο  με τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής όπως η αναβάθμιση  της επαρχιακής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας,  η παράκαμψη της Ηγουμενίτσας, ο άξονας Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι και η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού.

Να συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Ηγουμενίτσας, έστω και σαν παρατηρητής, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΗΓ, ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Λώλος, αίτημα που προφανώς έπρεπε να το είχε θέσει ο ίδιος όταν  διαπραγματευόταν με το ΤΑΙΠΕΔ τους όρους της παραχώρησης, καθώς και τη μετατροπή του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε Λιμάνι προορισμού. Τέλος, εκτός από ορισμένες σημειακές διαφοροποιήσεις όπως για την κατασκευή μικρού ΣΜΑ μέσα στο Λιμάνι που είχε προτείνει ο κ. Νταής,  συμφώνησε σε γενικές γραμμές με τις εισηγήσεις του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας  και του κ. Αντώνη Μπέζα, που είχε καταθέσει και αυτός πολυσέλιδη εισήγηση, ζητώντας όμως να υπάρχει προτεραιοποίηση των διεκδικητικών προτάσεων  και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας, ανέφερε ότι “τώρα και εκ των υστέρων προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στη Σύμβαση Παραχώρησης και τα  οποία έπρεπε να είχαμε εντοπίσει στη φάση διαμόρφωσης των όρων της παραχώρησης”. “Δυστυχώς”, συμπλήρωσε, “το τοπικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του προσανατολίστηκε  κατά τη διαπραγμάτευση μόνο στην επαναφορά τμημάτων της χερσαίας ζώνης στο Δήμο και άφησε στην άκρη άλλα σημαντικά ζητήματα που τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Επιπλέον, πήραμε πίσω τα αυτονόητα, τις εκτάσεις δηλαδή  που  ούτως ή άλλως δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν πετύχαμε σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο και την τοπική κοινωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπέζας επισήμανε ότι η  παραχώρηση του Λιμανιού αποδεικνύει για άλλη μια φορά το πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με την πολιτική εκπροσώπηση της Θεσπρωτίας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση από τον όμιλο Grimaldi  του master plan του Λιμανιού  απαιτεί  μεγάλη προσοχή και πρέπει να εγκριθεί μόνο με  τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου γιατί μέσα από αυτήν ο παραχωρησιούχος  μπορεί να απαλείψει  δραστηριότητες που τις χρειαζόμαστε, όπως η Μαρίνα της Ηγουμενίτσας, που ούτως ή άλλως η κατασκευή της δεν είναι υποχρεωτική από τη Σύμβαση Παραχώρησης, και να προσθέσει δραστηριότητες που δεν προβλέπονταν στους αρχικούς όρους του διαγωνισμού και που δε συνάδουν με το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, σε συνεννόηση με τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων  ανέλαβε να συνθέσει τις δύο εισηγήσεις και τις απόψεις που ακούστηκαν  ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα περιλαμβάνει, αφενός διεκδικητικές προτάσεις προς τον παραχωρησιούχο και αφετέρου προς την Κυβέρνηση.