Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Εκρηκτική η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φιλιατών
Σύμφωνα με το υπόμνημα του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και άλλες ανακοινώσεις του, η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή σε ό,τι αφορά κύρια τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.
Συγκεκριμένα:
Η παθολογική κλινική ένα χρόνο τώρα βρίσκεται σε οριακή λειτουργία με το εναπομείναντα ιατρικό προσωπικό να αναγκάζεται πολλές φορές να κάνει περισσότερες εφημερίες και να μένει πέρα του ωραρίου. Έφτασε στο σημείο να λειτουργήσει χωρίς εφημερεύοντα παθολόγο και με εφημερία ιατρού μικτή και ετοιμότητας αρκετές φορές.
Εφημερίες που καλύπτονται με επικουρίες ιατρών άλλων δομών και αρκετές φορές με εφημερίες ιατρού ταυτόχρονα σε δύο τμήματα του νοσοκομείου. Υπήρξε και περίπτωση που η κάλυψη της εφημερίας έγινε από νεφρολόγο αντί παθολόγου.
Οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί της Παθολογικής κλινικής σε έγγραφό τους μιλούν για επισφαλή λειτουργία και για τους ίδιους, που καλούνται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, όσο και για τους ασθενείς.
Στην καρδιολογική κλινική μετά την αποχώρηση ενός καρδιολόγου οι εφημερίες καλύπτονταν με ιατρό καρδιολόγο από τη ΜΑΦ.
Για να καλύπτονται οι εφημερίες στην Χειρουργική και Μαιευτική κλινική οι Αναισθησιολόγοι υπερεργάζονται.
Επιπλέον το ιατρικό προσωπικό των κλινικών καλύπτει και τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των ασθενών. Η δε διαλογή των ασθενών γίνεται από τους νοσηλευτές του τμήματος, σε συνεργασία με τους ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς που έτσι αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, η οποία δεν τους ανήκει. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού και της μη σωστής λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου, είναι χρόνια υποστελεχωμένη. Το υπάρχον Νοσηλευτικό/Μαιευτικό/ και λοιπό προσωπικό ευθύνης της, αναγκάζεται να εργαστεί δύο και τρεις φορές εβδομαδιαίως σε νυχτερινή βάρδια και σε κάποια νοσηλευτικά τμήματα με ένα νοσηλευτή σε νυχτερινή βάρδια. Αναγκάζεται να εργαστεί ως και 16 ώρες την ημέρα (ενδεικτικές βάρδιες 3-11 7-3 / 7-3 11-7). Λόγω της υποστελέχωσης αδυνατεί να παίρνει τις νόμιμες άδειες του και όταν αυτό γίνεται υπερεργάζεται και πριν και μετά τη λήψη της άδειας του. Εκτελεί πολλαπλά καθήκοντα μέσα στα τμήματα και σε πολλές περιπτώσεις αλλότρια καθήκοντα λόγω έλλειψης προσωπικού γενικά. Μετακινείται από τμήμα σε τμήμα για να καλύπτει κενά.
Ειδικότερα η πλειοψηφία του Νοσηλευτικού προσωπικού της Παθολογικής κλινικής είναι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν μονιμοποιούνται παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κάνουν συνεχείς βάρδιες για να κρατήσουν το όριο ασφαλείας των δύο νοσηλευτών ανά βάρδια.
Οι βοηθοί θαλάμου δεν επαρκούν ούτε καν για την πρωινή ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών.
Επιπλέον, τα οφειλόμενα ρεπό και οι κανονικές άδειες ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 100 ημέρες ανά άτομο. Επίσης υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με χρόνια νοσήματα που οι αιτίες τους μπορεί να βρίσκονται στους επαγγελματικούς κινδύνους στο χώρο του νοσοκομείου και που οι ασθένειες αυτές επιδεινώνονται λόγω της εντατικοποίησης και της απουσίας μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) εργασίας τους παρουσιάζουν συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης από τα εξαντλητικά ωράρια. Είναι ενδεικτικό δε ότι το νοσοκομείο δεν έχει Γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφάλειας.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι επίσης η κατάσταση και στο Χειρουργείο λόγω της υποστελέχωσης του και τα πολλαπλά καθήκοντα που ανατίθενται στους εργαζόμενους.
Ενδεικτικό είναι τα συσσωρευμένα ρεπό και άδειες που χρωστούνται στους εργαζόμενους αλλά και οι επικουρίες σε άλλα τμήματα χωρίς καν έγγραφες διαδικασίες.
Στο ακτινολογικό, το ακτινολογικό μηχάνημα είναι παλιό και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση. Η δε καθαριότητα έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας που κοστίζει περισσότερο στο νοσοκομείο.
Συνολικά όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, αφού η πλειοψηφία των τμημάτων δεν είναι στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό για την 24ωρη λειτουργία το νοσοκομείου.
Οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση του προσωπικού, τη δημιουργία σοβαρών δυσκολιών σε ό,τι αφορά τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και την οικογενειακή ζωή. Συνολικά αυτή η κατάσταση στο νοσοκομείο έχει δημιουργήσει έναν ανησυχητικά υψηλό βαθμό επισφάλειας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.
Οι πέντε επικουρικοί Νοσηλευτές που ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ ότι θα προσέλθουν στο Νοσοκομείο, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Ήδη παραπάνω από πέντε Νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες από το Νοσοκομείο είτε λόγω των συνθηκών εργασίας, είτε γιατί απορροφήθηκαν με προκηρύξεις από άλλα νοσοκομεία, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Τέλος στο πλαίσιο της αλλαγής των οργανογραμμάτων των νοσοκομείων, η διοίκηση του οσοκομείου έχει κάνει αναφορά σε προθέσεις για κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου, στερώντας επιπλέον υπηρεσίες υγείας από τον λαό της περιοχής.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απαράδεκτης διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που έχει συνδιαμορφωθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΕΕ και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για υγειονομικούς και ασθενείς.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού της περιοχής, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας και με βάση τις ανάγκες των ασθενών και όχι με βάση τους δημοσιονομικούς κόφτες, τα ματωμένα πλεονάσματα και την πολιτική που στηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός του τομέα της υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:
– Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείου ώστε το νοσοκομείο Φιλιατών, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της Θεσπρωτίας.
– Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
– Κάλυψη του νοσοκομείου με όλο το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
– Αναβάθμιση και όχι κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου για την ολοκληρωμένη
ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών
– Μόνιμη και σταθερή εργασία του προσωπικού καθαριότητας.
– Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Για την πρόσληψη Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφάλειας.
Οι Βουλευτές
Έξαρχος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
