Μια διαφορετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι πρωταγωνιστές δεν ήταν οι συνήθεις τοπικοί άρχοντες, αλλά οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου.
Με την αμεσότητά τους, την ειλικρίνειά τους – και, κυρίως, χωρίς να μασάνε τα λόγια τους – έθεσαν επί τάπητος καυτά ζητήματα της καθημερινότητας, αναγκάζοντας τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους να… ιδρώσουν λίγο παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως.
Η πρώτη ερώτηση ήρθε απλή, αλλά εύστοχη: «Γιατί κάθε χρόνο η παραλία στο Δρέπανο γίνεται όλο και μικρότερη;» Τα παιδιά δεν χρειάστηκαν ειδικές μελέτες ή περιβαλλοντικές επιτροπές για να καταλάβουν ότι η διάβρωση «τρώει» σταδιακά την ακτή. Οι απαντήσεις που έλαβαν; Μάλλον γενικόλογες: «υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη»… χωρίς, φυσικά, συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή σαφή χρονοδιάγραμμα.
Κι επειδή η κουβέντα δεν έμεινε στα φυσικά φαινόμενα, οι μαθητές πέρασαν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
«Γιατί η Ηγουμενίτσα δεν έχει δημοτική βιβλιοθήκη; Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στα Γιάννενα για να δούμε μια θεατρική παράσταση;» ρώτησαν, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη παραμένει πολιτιστικά υποβαθμισμένη. Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής; Επικεντρώθηκαν σε «μελλοντικά σχέδια» και «προθέσεις», δείχνοντας ότι η δημιουργία πολιτιστικών υποδομών μάλλον είναι… ζήτημα άλλης εποχής. Αλλά οι μαθητές δεν σταμάτησαν εκεί. «Γιατί τα γήπεδα δεν είναι συντηρημένα;» ήταν το επόμενο ερώτημα. Κι εδώ, η απάντηση ήταν παρόμοια: «σταδιακή βελτίωση» των εγκαταστάσεων… δηλαδή, περιμένετε και βλέπουμε.
Η συζήτηση πέρασε και στην καθημερινότητα. «Γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι ανακύκλωσης στην πόλη;» ρώτησαν, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα από τα διαρκή προβλήματα της Ηγουμενίτσας… τους ξεχειλισμένους κάδους στην καρδιά – και όχι μόνο – της πόλης!
Και επειδή τα παιδιά δεν ξεχνούν ούτε τις γιορτές, εξέφρασαν και το παράπονό τους για τον φτωχό χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης: «Γιατί η Ηγουμενίτσα δεν ήταν πιο λαμπερή τα Χριστούγεννα;» Η απάντηση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη: «δεν υπάρχουν χρήματα».
Με την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι μαθητές έδειξαν πώς γίνεται ο ουσιαστικός έλεγχος των τοπικών αρχών – και μάλιστα χωρίς περιστροφές.
Ίσως, τελικά, έβαλαν τα γυαλιά και στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, διδάσκοντάς τους πώς πρέπει να γίνεται η σωστή αντιπολίτευση: με απλές, άμεσες και καίριες ερωτήσεις!