Δυναμικό «παρών» της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΤΕΙ Ηπείρου και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας
Με το βλέμμα στραμμένο προς τη σχεδιαζόμενη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου που θα αποτελέσει κυρίαρχο χρηματοδοτικό εργαλείο στη νέα προγραμματική περίοδο, ιδιαίτερα αναφορικά με τα λιμάνια της περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στη Βενετία, Συνέδριο με τίτλο “Towards an Adriatic–Ionian Macroregion oriented to competitive ports”, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά με ομιλίες και παρουσιάσεις ο κ. Ιωάννης Κατέρης Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, πολυμελής ομάδα του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Με το Συνέδριο αυτό ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι δράσεις του Έργου «APC – Η Αδριατική Κοινότητα Λιμανιών», το οποίο υλοποιήθηκε επί δύο χρόνια στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας για την Αδριατική (IPA Adriatic), με τη συνεργασία της Λιμενικής Αρχής της Βενετίας, του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Λιμενικής Αρχής του Ploce.
Από την υλοποίηση του Έργου APC προέκυψε, μεταξύ άλλων, ένα σύγχρονο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που βασίζεται στην αρχή της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Θυρίδας (single-window principle), το οποίο παραδόθηκε ολοκληρωμένο προς χρήση στην Αδριατική λιμενική κοινότητα για να επιταχύνει τη διοικητική διαδικασία για τον κατάπλου και τον απόπλου των πλοίων και να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη μείωση του διαχειριστικού κόστους των λιμενικών συναλλαγών.
Στόχος του Συνεδρίου υπήρξε η αμοιβαία συνέργεια των αποτελεσμάτων του Έργου APC με εκείνα άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών σε επίπεδο Αδριατικής και Μεσογείου, καθώς επίσης και η κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς τη Μακροπεριφερειακή Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου της Ε.Ε.
Η θέση των μεταφορών στη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των λιμανιών με εργαλείο τη βελτιστοποίηση και αξιοποίηση συστημάτων, διαδικασιών και τεχνολογικών λύσεων που προκύπτουν από την υλοποίηση μεγάλου αριθμού πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ο ρόλος της διαπεριφερειακής συνεργασίας για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των λιμένων της Αδριατικής υπήρξαν οι τρεις βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους σημαίνουσες προσωπικότητες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Περιφερειακών Διοικήσεων, Λιμενικών Αρχών, Πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων ανέπτυξαν τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Ι. Κατέρης, παρουσίασε την περιφερειακή στρατηγική για τα λιμάνια, τις βασικές κατευθύνσεις της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Περιφέρειας Ηπείρου για την Προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και το σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία εθνικού Brand στον τομέα των μεταφορών, και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην προώθηση της παρουσίας της Περιφέρειας Ηπείρου στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιουνίου.
Τις λειτουργίες των τοπικών λιμενικών εφαρμογών, καθώς και την αρχιτεκτονική και τα χαρακτηριστικά του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που αναπτύχθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου στα πλαίσια του Έργου APC και τα οφέλη που προκύπτουν για τα λιμάνια από τη χρήση του παρουσίασε ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τεχνολογιών του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Χρυσόστομος Στύλιος, ενώ η συνεργάτιδα του ΤΕΙ Ηπείρου, κα Α. Οικονόμου, παρουσίασε το Έργο «TEN ECOPORT – Διασυνοριακή Επαύξηση του Δικτύου ECOPORT 8», το οποίο υλοποιεί το ΤΕΙ Ηπείρου από τον Οκτώβριο του 2012 στα πλαίσια του Προγράμματος ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (SEE Programme).
Οι εργασίες του Συνεδρίου και η ολοκλήρωση όλων των δράσεων του Έργου APC σφραγίστηκαν με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο: ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Περικλής Τάγκας, απήγγειλε ένα ποίημα, το οποίο εμπνεύστηκε ο ίδιος και στο οποίο συμπύκνωσε με έμμετρο τρόπο όλη την ουσία του Έργου APC: η απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των λιμανιών της Αδριατικής με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων μας.